Zakir Kurtnezir'in Miras adlı eseri esasında Kırım Tatar Türkçesinde zamirler
The pronoun of Crimean Tatar Turkish in the book Miras by Zakir Kurtnezir
- Tez No: 832805
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU SEMA ERTANE BAYDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Türkçesi, Kırım Tatar Türkçesi, Zamir
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Kırım Tatar edebiyatı yazarlarından Zakir Kurtnezir'in Miras adlı eserindeki cümleler Türkiye Türkçesine aktarılmıştır, Miras adlı eserdeki zamirler bulunarak tasnif edilmiştir. Bu araştırmada amaç, Zakir Kurtnezir'in Miras adlı eseri üzerinde inceleme yaparak Kırım Tatar Türkçesinde zamirlerin hangi özelliklere sahip olduklarını ve Türkiye Türkçesindeki zamirler ile benzerlik ve farklılık gösterdiği noktaları belirlemektir. Çalışmamız;“Önsöz”,“Giriş”,“Birinci Bölüm”,“İkinci Bölüm”,“Sonuç”ve“Kaynakça”bölümlerinden oluşmaktadır.“Giriş”kısmında; Zamirler Hakkında Çeşitli Görüş ve Tanımlardan, Zamire İlişkin Sınıflandırmalardan bahsedilmiştir.“Birinci Bölüm”de; Yapıları ve Oluşumları Bakımından Zamirler' e,“İkinci Bölüm”de Kelime Grupları Bakımından Zamirler'e yer verilmiştir.“Sonuç”bölümünde ise çalışmanın genel bir değerlendirmesi yapılmıştır.“Kaynakça”kısmında ise; bilgi ve metot yönünden yararlanılan kaynaklar gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The sentences in the work of Zakir Kurtnezir, one of the writers of Crimean Tatar literature, titled Miras, was translated to Turkey Turkish, and the pronouns in Miras were found and classified. The aim of this research is to examine Zakir Kurtnezir's Miras and to determine which features the pronouns have in Crimean Tatar Turkish and the points where they are similar and different with the pronouns in Turkey Turkish. Our study; consists of“Preface”,“Introduction”,“First Part”,“Second Part”,“Conclusion”and“Bibliography”sections. In the“Introduction”section; various opinions and definitions about pronouns and classifications regarding pronouns are mentioned. In“First Part”; Pronouns in terms of their structure and formation, in the“Second Part”; Pronouns in terms of Word Groups are included. In the“Conclusion”part, the study evaluated in general terms. In the“Bibliography”part; The sources used in terms of information and methods are shown. Key Word: The Pronoun, Crimean Tatar Turkish, Zakir Kurtnezir.