21. yüzyılda savaşın görsel propagandası: Rusya - Ukrayna savaşı örneği
Visual war propaganda in 21st century: Russia - Ukraine war example
- Tez No: 832819
- Danışmanlar: DOÇ. MUSTAFA ÇAĞATAY GÖKTAN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Savaş, Görsel Propaganda, Sosyal Medya, Rusya, Ukrayna, War, Visual Propaganda, Social Media, Russia, Ukraine
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu tezde 21. yüzyılda görsel savaş propagandası Rusya – Ukrayna Savaşı örneği dahilinde incelenmiş, güncel görsel üretim ve tüketim teknolojilerinin sunduğu fırsatların görsel savaş propagandasının bugününü nasıl belirlediği irdelenmiştir. Birinci bölümde görsel-gerçek ilişkisi incelenmiş, genelde propaganda, özelde ise savaşta görsel propaganda kavramları ele alınmıştır. İkinci bölümde 21. yüzyılın iletişim araçları olarak nitelendirilebilecek Web 2.0 ve kapsamı ve tanımı sürekli değişmekte olan sosyal medya olgusunun görsel savaş propagandası bağlamında olanakları ve sınırları tespit edilmiştir. Tezin ana gövdesini oluşturan üçüncü bölümün ilk yarısında günümüz görsel savaş propagandası biçimleri içerik açısından geleneksel görsel propaganda konularıyla örtüşecek bir şekilde lider kültü, Nazi ikonografisi ve insanlık suçu açısından ele alınıp, yeni olanakların bu geleneksel görsel propaganda başlıklarına dair ne gibi yenilikler sunduğu değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümün ikinci yarısında ise yeni teknolojik olanakların sebep olduğu yeni dil sayesinde içerik olarak tarihte ilk defa karşılaşılan görsel savaş propagandası örnekleri askeri ekipman fetişizmi, bilgisayar oyunları ve sosyal medya savaşları başlıklarında incelenmiştir. Tezin metodolojisinde nitel bir inceleme yöntemi olan içerik analizi kullanılmış, yeterli bir örnekleme ulaşabilmek adına resmi ve gayri resmi propaganda odakları günlük olarak taranmış ve bulgular tezde ele alınış biçimiyle sınıflandırılmıştır. 21. yüzyılda ortaya çıkan iletişim ve görselleştirme teknolojileri önceki dönemlerdeki propaganda içeriklerinin yayılma ve tüketilme hızını artırdığı gibi, âdem-i merkeziyetçi yapısı ve yeni özgün dili sayesinde öncesinde benzerine rastlanmamış örneklerin ortaya çıkmasına sebep olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines visual war propaganda in the 21st century through the example of the Russian-Ukrainian War and analyzes how the opportunities offered by current visual production and consumption technologies determine the present state of visual war propaganda. In the first chapter, the relationship between the visual and the real is examined, and the concepts of propaganda in general and visual propaganda in war in particular are discussed. In the second chapter, the possibilities and limits of Web 2.0, which can be characterized as the communication tools of the 21st century, and the phenomenon of social media, whose scope and definition are constantly changing, in the context of visual war propaganda are determined. In the first half of the third chapter, which constitutes the main body of the thesis, today's forms of visual war propaganda are examined in terms of leader cult, Nazi iconography and crime against humanity in a way to overlap with traditional visual propaganda topics in terms of content, and it is evaluated what innovations new opportunities offer in terms of these traditional visual propaganda topics. In the second half of the third chapter, examples of visual war propaganda that were encountered for the first time in history in terms of content thanks to the new language caused by new technological possibilities are analyzed under the titles of military equipment fetishism, computer games and social media wars. Content analysis, a qualitative method of analysis, was used in the methodology of the thesis. In order to reach a sufficient sample, official and unofficial propaganda foci were scanned on a daily basis and the findings were classified according to the way they were handled in the thesis. The 21st century communication and visualization technologies have not only increased the speed of dissemination and consumption of the propaganda content of previous periods, but also led to the emergence of unprecedented examples thanks to its decentralized structure and new original language.