İhtilaflı şeri deliller ile kıyasın çelişmesi: Uygulamalı bir fikıh usulu çalışması/ تعارض القياس مع مصادر الشريعة المختلف فيها: دراسة أصولية تطبيقية
The conflic of analogy with the disputed sources of sharia: An applied fundamentalist study
- Tez No: 832820
- Danışmanlar: PROF. DR. OSAMAN ALHAMAWİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Te'âruz, Kıyas, Sahâbî, Örf, Sedd-i Zerâyi, Hüccet
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu araştırmada kıyasın fer'i delillerle çelişmesini ve fakihlerinihtilaf etmeleri üzerine çalışılmıştır. Teâruz meselesi öncelikle dilaçısından ve istılâhî olarak ele alınmış, çeşitlerini, bölümlerini,şartlarını ve sebepleri açıklanarak usulcüler nazarında ne mânâya geldiğine ve onların bu meseledeki tercihlerine değinilmiştir.Bunun yanı sıra tercih kâideleri açıklanarak teâruz ile ihtilafarasındaki farklar ortaya konulmuştur. Bu araştırmada kıyasın rükunleri ve şartları açıklanmış, dil ve istilâhi bakımdan ele alınmış, kıyas ile amel edilmesinin ehemmiyetine değinilmiştir.Sahih ve fâsid kıyasa, celî kıyastan ve onun dışındaki kıyas çeşitlerinden ne kastedildiğine yer verilmiştir. Kıyasın delil oluşu ve kıyas karşıtlığı delilleriyle belirtilmiştir. Buna bağlı olarak usulcülerin de görüşleri zikrederek 'kıyas müstakil bir delil midir?' yoksa 'kıyas müçtehidin faaliyeti olarak mı telakki edilir?' sorularına yer verilmiştir. Kıyas ile fer'i deliller arasında teâruz işlenmiş. Aynı şekilde kıyasın, amelü ehli'l-Medîne'nin, mesâlih'i mürsele'nin, örf'ün, seddü'z-zerîa'nın ve şer'ü men kablena'nın tearuzu işlenmiştir. Bu noktadan hareketle teâruzun sadece bir delil ile olmayacağı aksine bütün delillerle gerçekleşeceğine ver verilmiştir. Son olarak tezde, sahâbenin kavli, dilsel ve istılâhi açıdan ele alınmıştır. Usülcülerde ve muhaddislerdeki sahâbe kavli tarifine ve sahâbenin kavli ile ulemânın kavli arasındaki ihtilaf açıklanarak iki târîf arasındaki farka da değinilmiştir. 'Kavlü's-sahâbi', 'ra'yü's-sahâbi' mevkuf hadîs', 'merfû hadîs' gibi bazı terimlerin de sahâbenin kavli ile ilişkili olabileği görülmüştür. Bu terimlere de tezde yer verilmiştir.Farklı bölümlerde fukahânın, sahâbî kavliyle kıyasta teâruz meselesine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research addresses the issue of the conflict between measurement and various sources of Islamic jurisprudence. It defines conflict linguistically and terminologically, explaining its categories and conditions. The research also delves into the concept of conflict according to scholars of Islamic jurisprudence,elucidating its causes and the methodology for reconciling evidence. It distinguishes between conflict and disagreement, highlighting the rules of preference. The research then explores the concept of“Qiyas”(analogical reasoning) and its importance, providing linguistic and terminological definitions, outlining its pillars and conditions, and differentiating between valid and invalid Qiyas. It also distinguishes between apparent and non-apparent Qiyas.The study proceeds to discuss the validity of Qiyas and responds to its critics, providing evidence to support its legitimacy. It urther examines whether Qiyas is an independent source of jurisprudence or merely an act of interpretation by scholars,presenting the views of jurists on this matter.The research acknowledges conflicts between various sources of Islamic jurisprudence, such as conflicts between Qiyas and the practice of the people of Medina, customs, blocking means, and legislation prior to Islamic sources. It also discusses the perspective of the companions of the Prophet regarding Qiyas.In conclusion, the research explores the linguistic and terminological aspects of the companions' perspective on Qiyas, highlighting the differences in definitions between scholars of Islamic jurisprudence and scholars of Hadith. It addresses the resolution of disputes in the companions' perspective and the validity of scholars' opinions regarding it.The study also notes that some terminology is related to the companions' perspective on Qiyas, such as the sayings and opinions of the companions, suspended hadiths, and those with the ruling of elevation.Finally, the research highlights the impact of differences among jurists in cases where Qiyas conflicts with the perspective of the companions in various legal matters.