Suriyeli sığınmacılara yönelik yeni medyada YouTube üzerinden gerçekleştirilen nefret söylemi
Hate speech actualized by the new media via YouTube against Syrian asylum seekers
  1. Tez No: 832838
  2. Yazar: GÖKTUĞ UĞUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Suriyeli sığınmacılar, nefret dili, nefret söylemi, şiddet dili, belirsizlik, Syrian immigrants, hate language, hate speech, language of violence, uncertainty
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Göç ve sığınmacı meselesi her dönemin güncel konularından bir tanesi olmakla birlikte özellikle Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Arap Yarımadasında yaşanan ve 'Arap Baharı' olarak sosyo-politik alanda isimlendirilen süreçle birlikte farklı pek çok boyutu içerisinde barındıran bir yapıya dönüşmüştür. Bu kapsamda Türkiye'deki göçmen ve sığınmacı meselesinin pek çok akademik çalışmaya konu edildiği bilinmektedir. Bunun yanında göç olgusu sosyal yaşamı da etkilemeye başlamış bireyler arası etkileşim ve iletişimi de değişken hale getirmiştir. Bu nedenle Türkiye'ye göç eden Suriyeli sığınmacılara karşı nefret söyleminin konu edildiği bu çalışmanın amacı sığınmacılara karşı nefret söyleminin yayılmasında yeni medyanın rolünü tartışmaya açmak ve bu kapsamda 2011 yılından bu yana en büyük göç olaylarından birinin yaşandığı Türkiye'de Suriyelilere dair bakış açısını gözden geçirmek ve analiz etmektir. Çalışmada söylem analizi yöntemi benimsenmiş BBC Türkçe, DW Türkçe ve Euronews Türkçe'nin 2015-2022 tarihleri arasında YouTube kanallarında yayınlanmış Suriyelilerle ilgili 9 video habere yazılan yorumlar değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda nefret söyleminin üretilmesinde ve yaygınlaştırılmasında yeni medya alanlarının son derece etkili olduğu, toplum içerisinde nefret söyleminin yanlış algıları ortaya çıkardığı, savaş baronlarının, politika ve siyaset kurumunun hiçbir şekilde sorgulanmadığı belirlenirken tek sorumlunun ve sorunların kaynağının Suriyeliler olduğu yönünde tutumun yaygın olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Although the problem of immigrants is the problem of every period, it has turned into a problem that includes many different dimensions with the process called 'Arab Spring' in the socio-political field, especially in North Africa, the Middle East and the Arabian Peninsula. In this context, it is known that the immigrant problem in Turkey has been the subject of many academic studies. In addition to this, the problem of immigrants has begun to affect social life and has made inter-individual interaction and communication variable. For this reason, the aim of this study, which focuses on hate speech against Syrian refugees who migrated to Turkey, is to review and analyze the role of new media in the spread of hate speech against immigrants and the perspective on Syrians in Turkey, where one of the biggest migration incidents has been experienced since 2011. In the study, the comments written under the news videos of BBC Turkish, DW Turkish and Euro news about Syrians published on YouTube were evaluated. As a result of the research, it has been determined that new media areas are effective in the production and dissemination of hate speech, that hate speech creates false perceptions in the society, that the policy and political institution are not questioned in any way, and that the only responsible and the source of the problem are the Syrian people.