Covıd-19'un güvenlikleştirilmesi: Dünya Sağlık Örgütü örneği
Securitization of Covid-19: The case of the World Health Organization
- Tez No: 832839
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MARELLA BODUR ÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Covid-19 pandemisi, Dünya Sağlık Örgütü, güvenlikleştirme, makro güvenlikleştirme, Covid-19 pandemic, World Health Organization, securitization, macro securitization
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Soğuk Savaş sonrası dönemde, güvenlik kavramı dönüşüm geçirirken güvenlik çalışmalarında yeni odaklanılan konulardan biri sağlık ve daha özelde bulaşıcı hastalıklar olmuştur. İnsanlık tarihinin bütünleşik bir parçası olan bulaşıcı hastalıklar, uluslararası sağlıkta iş birliğine ve Dünya Sağlık Örgütü'nün ortaya çıkışına itici güç olmuştur. Aralık 2019'da ortaya çıkan Covid-19 salgını ise bireyden uluslararası sisteme kadar tüm dünyayı tehdit ederek güvenliğin sağlık boyutunu tekrar vurgulamıştır. Bu çalışmanın amacı, uluslararası sağlıkta iş birliğini sağlama açısından en yetkili kuruluş olan Dünya Sağlık Örgütü'nün, Covid-19 salgınına yönelik yaklaşımını güvenlikleştirme çerçevesinde incelemektir. Bu doğrultuda, Dünya Sağlık Örgütü'nün en üst düzey görevlisi Genel Direktör Dr. Tedros'un, Covid-19 salgınının ortaya çıkışından pandemiye dönüştüğü süreçteki söylemleri analiz edilmektedir. Bu kapsamda, tezin üç ana argümanı bulunmaktadır. Birincisi, Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü, Covid-19 salgını için“uluslararası önemi haiz halk sağlığı acil durumu”ilan ettikten sonra bu sorunu, bir süre daha uluslararası toplum yerine sınırlı topluluklara yönelik tehdit olarak tanımlamıştır. İkincisi Covid-19 salgını, Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü tarafından küresel güvenlik sorunu olarak çerçevelendikten sonra da uluslarararası toplum,“biz hissiyatına”sahip olamamıştır. Üçüncüsü, Covid-19 pandemisi vakasında güvenlikleştirme süreci nesnel tehditlerden bağımsız düşünülememektedir.
Özet (Çeviri)
The post-Cold War era has been witnessing the transformation of the concept of security. One of the new issue areas in security studies has been health and more specifically infectious diseases. Infectious diseases are inseparable parts of human history and thus, have led to the emergence of cooperation on the area of global health and the World Health Organization. The Covid-19 outbreak, which emerged in December 2019 in China, has resulted in renewed emphasis on the health dimension of security by threatening the whole world from the individual to the international system. This study aims to examine the response of the World Health Organization to the Covid-19 outbreak within the securitization framework. In this respect, the discourses of the Director-General Dr. Tedros are analyzed from the emergence of the Covid-19 outbreak until it turned into a pandemic. In this context, there are three main arguments of thesis. First, after declaring the Covid-19 outbreak a“public health emergency of international concern”, the World Health Organization's Director-General framed the problem as a threat to limited communities rather than the international community as a whole. Second, the international community could not develop a“we-feeling”after the Covid-19 pandemic was framed as a global security problem by the Director-General of the World Health Organization. Third, the analysis reveals that the process of securitization of the Covid-19 pandemic can not be considered as independent from objective threaths.