Otomobil tasarım ögelerinin fiyat tahmini üzerindeki etkisinin makine öğrenme algoritmaları ile belirlenmesi
Determining the effect of automobile design elements on price estimation by machine learning algorithms
  1. Tez No: 832840
  2. Yazar: İNCİLAY YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU UZUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Makine Öğrenmesi, Veri Madenciliği, Tahminleme, Ürün Tasarımı
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Tez çalışmasında, otomobil tasarım ögelerinin fiyat tahmini üzerindeki etkisinin makine öğrenme algoritmaları kullanılarak belirlenmesi amaçlanmıştır. Otomobil endüstrisinde, tasarım ögeleri arasındaki farklılıkların fiyatlandırma üzerinde önemli bir etkisi olduğu bilinmektedir. Ancak, bu etkiyi nicel olarak belirlemek ve tahmin etmek için daha etkin bir yönteme ihtiyaç duyulmaktadır. Bu amaçla, UCI makine öğrenmesi veri havuzu kullanılarak veri seti oluşturulmuştur. Bu veri setinde yer alan otomobil modellerinin fiyatları ve çeşitli tasarım ögeleri göz önünde bulundurulmuştur. Öncelikle, nitelik seçme ve boyut indirgeme algoritmaları kullanarak veri seti analiz edilmiş ve tahmin modelleri oluşturulmuştur. Tahmin modelleri, 6 farklı makine öğrenme algoritmaları kullanılarak analiz edilmiştir. Tahmin duyarlılık analizi ile, tasarım ögelerinin fiyat tahmini üzerindeki etkisi belirlenmiştir. Sonuçlar, otomobil tasarım ögelerinin fiyat tahmini üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. En etkili tahmin yönteminin Genel Regresyon Sinir Ağı olduğunu ve 17 tasarım ögesi içeren tahmin modelin en etkin model olduğu gözlemlenmiştir. Bu tez çalışmasında elde edilen bulgular, otomobil üreticilerinin karar verme süreçlerine yardımcı olabilecek değerli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to determine the effect of automobile design elements on price prediction by using machine learning algorithms. In the automobile industry, it is known that the differences between design elements have a significant impact on pricing. However, a more efficient method is needed to quantify and estimate this effect. For this purpose, a dataset was created using the UCI machine learning web site. The prices and various design elements of the automobile models in this dataset have been considered. First of all, the dataset was analyzed using feature selection and dimension reduction algorithms and prediction models were created. Prediction models were analyzed using 6 different machine learning algorithms. With forecast sensitivity analysis, the effect of design elements on the price forecast was determined. The results show that automobile design elements have a significant impact on price prediction. It has been observed that the most effective estimation method is the General Regression Neural Network and the estimation model containing 17 design elements is the most effective model. The findings obtained in this thesis study provide valuable information that can help the decision-making processes of automobile manufacturers. Keywords Machine Learning, Data Mining, Prediction, Product Design