Gebelerdeki aneminin obstetrik ve perinatal sonuçlara etkisi
The effect of anaemia in pregnant women on obstetric and peri-natal outcomes
- Tez No: 832893
- Danışmanlar: PROF. DR. KEZİBAN DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Family Medicine, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, anemi, hemoglobin, perinatal sonuçlar, Pregnancy, anemia, hemoglobin, perinatal outcomes
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Amaç: Maternal anemi tüm dünyada yaygın ve önemli bir halk sağlığı sorunudur. Gebelerdeki demir eksikliğinin tespitinin kolay olması, önlenebilir ve tedavi edilebilir olması anne ve bebek sağlığı açısından önemlidir. Biz de çalışmamızda maternal aneminin obstetrik ve perinatal sonuçlara olan etkilerini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 01.01.2016-01.12.2020 tarih aralığında Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde doğum yapan 300 hasta dahil edildi. Hastalar hemoglobin düzeyine göre gruplara ayrıldı. Hb≥11 g/dL olan 157 hasta kontrol grubunu, Hb 10.9-7.0 g/dL olan 143 hasta hafif-orta anemi grubunu oluşturdu. Hb0,05) Sonuç: Bizim çalışma sonuçlarına göre maternal anemi kötü obstetrik ve perinatal etkilere sebep olabilir ancak daha geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Maternal anemia is a common and important public health problem all over the world. It is important for maternal and infant health that iron deficiency in pregnant women is easy to detect, preventable and treatable. In our study, we aimed to evaluate the effects of maternal anemia on obstetric and perinatal outcomes. Methods: The study included 300 patients who gave birth in the gynecology ang obstetric clinic of Bakırköy Dr Sadi Konuk Education and Research Hospital between 01.01.2016-01.12.2020. The patients were divided into groups according to hemoglobin level. 157 patients with Hb≥11 g/dL constituted the control group and 143 patients with Hb10,9-7,0 g/dL constituted the mild-moderate anemia group. Since there were no patients with Hb0,05) Conclusion: According to our study results, maternal anemia may cause poor obstetric and perinatal outcomes, but further studies are needed.