Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Polikliniğinde 01 ocak 2015 - 01 ocak 2021 tarihleri arasında 'idiyopatik intersitisyel pnömoni' tanısı konulan hastalarda sağ kalımı etkileyen faktörlerin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the factors affecting survival inpatients diagnosed as 'idiopathic interstitial pneumonia' between january 01, 2015 and january 01, 2021, in the chest diseases outpatient clinic of Akdeniz University Hospital
- Tez No: 832901
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA DİROL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: İdiyopatik İnterstisyel Pnömoniler, Diffüz Parankimal Akciğer Hastalıkları, Idiopathic Interstitial Pneumonias, Diffuse Parenchymal Lung Diseases
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Çalışmamızda, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Polikliniğinde 01 Ocak 2015 - 01 Ocak 2021 tarihleri arasında IIP tanısı alan hastaların, demografik özellikleri (yaş, cinsiyet), sigara içme özellikleri, mesleksel ve çevresel maruziyetleri, komorbiditeleri, solunumsal semptomları, spirometrik solunum fonksiyon testleri, karbonmonoksit diffüzyon testleri, 6 dakika yürüme mesafe testleri, IIP tedavisinde kullandığı ilaçları ve bunlarla 1 yıllık, 3 yıllık ve 5 yıllık sağ kalım arasındaki ilişkilerin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Polikliniği'nde 01 Ocak 2015 - 01 Ocak 2021 tarihleri arasında 18 yaş üzeri IIP tanısı konulan hastalar çalışmaya dahil edildi. Histopatolojik örnekleme önerilmesine rağmen örneklemeyi kabul etmeyen veya IIP tanısı konulduktan sonra uzun süreli takibi olmayan hastalar araştırmaya dahil edilmemiştir. Bulgular: Çalışmamıza IIP tanısı alan toplam 342 hasta dahil edildi. Hastalarının yaş ortalaması 65,4 ± 11,3, ortancası 66 (min=26 – max=92) olarak saptandı. 156 (%45,6) hasta 65 yaşın altında (0,05). Hastaların 68'i (%19,8) NSIP, 197'si (%57,4) IPF, 12'si (%3,5) RB-ILD, 17'si (%5) DIP, 26'sı (%7,6) COP, 13'ü (%3,8) LIP, 2'si (%0,6) PPFE ve 8'i (%2,3) sınıflandırılamayan gruba ait olduğu saptandı. Hastaların 99'u (%28,9) hayatında hiç sigara içmeyen, 208'i (%60,6) sigara kullanımını bırakan, 35'i (%10,2) halen sigara içmeye devam eden bireyler olarak bulundu. Hastaların başvuru sırasındaki solunumsal semptomlarına bakıldığında; 266'sında (%77,8) dispne, 262'sinde (%76,6) öksürük, 30'unda (%8,8) göğüs ağrısı, 62'sinde (%18,1) balgam, 3'ünde (%0,9) hemoptizi şikayetlerinin olduğu belirlendi. Solunum fonksiyon testlerinde FVC (LT) düzeyi 2,42 ± 0,82, % FVC oranı ortalaması %71,2 ± 17,7, FEV1 (LT) düzeylerinin ortalaması 2,19 ± 0,73, FEV1/FVC oranı için ortalama 90,1 ± 7,19, % DLCO ortalaması %59,98 ± 19,1, DLCO/VA değerleri için ortalama 89,81 ± 21,85, Altı Dakika Yürüme Testi (6DYT) mesafe bulguları ortalama 323,59 ± 117, İstirahat değerleri ortalaması 94,89 ± 3,63, 6DYT sonrası SpO2 değerleri ortalaması 91,39 ± 5,18 olarak saptandı. Eforla desatürasyon görülen hasta sayısı 197 (%57,4), desatürasyon görülmeyen hasta sayısı 119 (%34,7) olarak belirlendi. Hastaların mortalite oranlarında 209'unun (%61,1) hayatta olduğu, 133'ünün (%38,9) eksitus olduğu görüldü. Hastaların genel sağkalım analizlerine bakıldığında; 1 yıllık sağkalımın %90,9, 3 yıllık sağkalımın %73,5, 5 yıllık sağkalımın %52,7 olduğu belirlendi. 65 yaş altı hastaların ortalama sağkalım sürelerinin 50,55 ± 1,33 ay olduğu, 65 yaş ve üzeri hastaların ortalama sağkalım sürelerinin 44,47 ± 1,48 ay olduğu saptandı. Hastaların sigara öykülerine göre sağkalım hızları karşılaştırıldığında 1, 3 ve 5 yıllık sağkalım oranlarının hiç sigara kullanmamış hastalarda sırasıyla %85,9, %65,6 ve %44,1 iken, sigara kullanımını bırakmış olan hastalarda sırasıyla %91,8, %74,1 ve %53,3, aktif içici olan hastalarda ise sırasıyla %97,1, %91,4 ve %70 olduğu görüldü. Hastaların tanı yöntemine göre sağkalım hızlarına bakıldığında 1, 3 ve 5 yıllık sağkalım oranları radyolojik yöntemle tanı alanlarda sırasıyla %89,6, %68,8 ve %46,9 iken, histolojik yöntemle tanı alan hastalarda sırasıyla %93, %80,5 ve %60,8 olarak belirlendi. Ortalama sağkalım süreleri FVC (%) değeri %50'nin üzerinde olanlarda 49,26 ± 1,03 (47,26 – 51,27) ay iken, %50 ve altında olan hastalarda 31,58 ± 3,47 (24,78 – 38,39) ay olarak saptandı. DLCO değeri %40'nin üzerinde olanlarda 51,96 ± 0,99 (50,02 – 53,90) ay iken, %40 ve altında olan hastalarda 35,39 ± 3,35 (28,83 – 41,95) ay olduğu belirlendi. 6DYT mesafesi 250 m'nin üzerinde olan hastalarda 52,26 ± 1,07 (50,17 – 54,35) ay iken, 250 m ve daha kısa olan hastalarda 40,44 ± 2,52 (35,5 – 45,39) ay olduğu bulundu. Ortalama sağkalım süreleri desatüre olmayan hastalarda 55,36 ± 1,13 (53,14 – 57,56) ay iken, desatüre olan hastalarda 42,75 ± 1,44 (39,93 – 45,57) ay olarak saptandı. Ortalama sağkalım süreleri SpO2 düzeyleri %90'nın üzerinde olan hastalarda 53,47 ± 1,07 (51,37 – 55,58) ay iken, SpO2 düzeyleri %90 ve altında olan hastalarda 41,8 ± 2,09 (37,70 – 45,90) ay olduğu belirlendi. Sonuç: İdiyopatik interstisyel pnömonilerde mortalite yüksektir. Çalışmamızda, hastaların >65 yaş olması, patolojik örnekleme olmadan sadece radyolojik olarak tanı konulması, eşlik eden hipertansiyon, kardiyovasküler hastalık, KOAH ve malignitenin olmasının, DLCO değerinin ≤ %40, FVC değerinin < beklenenin %50 , 6 DYT 'inde yürüme mesafesinin < 250 metre olması ile istirahat SpO2 değerinin < %90 olması ve eforla oksijen satürasyonunda düşüklük olmasının sağ kalım riskini arttırdığı saptandı. Ancak bunlardan sadece malignite varlığı, DLCO' nun ≤ %40 olması ve eforla oksijen desaturasyonunda düşüklük saptanmasının anlamlı olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
Abstract Retrospective Evaluation of the Factors Affecting Survival in Patients Diagnosed as 'Idiopathic Interstitial Pneumonia' between January 01, 2015 and January 01, 2021, in the Chest Diseases Outpatient Clinic of Akdeniz University Hospital Objective: The aim of our study is investigate the demographic characteristics (age, gender), smoking characteristics, occupational and environmental exposures, comorbidities, respiratory symptoms, spirometric pulmonary function tests, carbon monoxide diffusion tests, 6-minute walk distance tests, medications used in the treatment of IIP and the relationships between 1, 3, and 5 year survival in patients diagnosed with IIP in the Chest Diseases Outpatient Clinic of Akdeniz University Hospital between January 01, 2015 and January 01, 2021. Materials and Methods: Patients were included in the study over the age of 18 who were diagnosed with IIP between 01 January 2015 and 01 January 2021 in Akdeniz University Hospital Chest Diseases Outpatient Clinic. Patients under the age of 18 and diagnosed with lung cancer were not included in the study. Although histopathological sampling was recommended, patients who did not accept sampling or did not have long-term follow-up after the diagnosis of IIP were not included in the study. Results: A total of 342 patients diagnosed with IIP were included in our study. The mean age of the patients was 65.4 ± 11.3, and the median was 66 (min=26 – max=92). 156 (45.6%) patients were below 65 years of age (0.05). 19.8% (n=68) of patients were NSIP, 57.4% (n=197) IPF, 3.5% (n=12) RB-ILD, 5% (n=17) DIP, 7.6% (n=26) COP, 3.8% (n=13) LIP, 0.6% (n=2) PPFE, and 2.3% (n) =8) belonged to the unclassified group. It was found that 28.9% (n=99) of the patients were non-smokers, 60.6% (n=208) quit smoking and 10.2% (n=35) were still smoking individuals. Considering the respiratory symptoms of the patients at the time of admission; 77.8% (n=266) had dyspnea, 76.6% (n=262) cough, 8.8% (n=30) chest pain, 18.1% (n=62) sputum and 0.9% (n=3) had hemoptysis complaints. In pulmonary function tests, FVC (LT) level was 2.42 ± 0.82, mean % FVC ratio was 71.2% ± 17.7%, mean FEV1 (LT) level was 2.19 ± 0.73, mean FEV1/FVC ratio was 90 .1 ± 7.19, % DLCO mean 59.98 ± 19.1%, DLCO/VA mean 89.81 ± 21.85, Six Minute Walk Test (6DYT) distance findings mean 323.59 ± 117, Rest mean values were 94.89 ± 3.63, mean SpO2 values after 6DYT were 91.39 ± 5.18. The number of patients with exertional desaturation was 197 (57.4%), and the number of patients without desaturation was 119 (34.7%). Mortality rates of the patients were found to be 61.1% (n=209) alive and 38.9% (n=133) deceased. Considering the general survival analysis of the patients; It was determined that 1-year survival was 90.9%, 3-year survival was 73.5%, and 5-year survival was 52.7%. It was determined that the mean survival time of patients under 65 years of age was 50.55 ± 1.33 months, and the mean survival time of patients aged 65 and over was 44.47 ± 1.48 months. When the survival rates of the patients were compared according to their smoking history, 1, 3, and 5-year survival rates were observed while 85.9%, 65.6%, and 44.1%, respectively, in patients who had never smoked, 91.8%, 74.1% and 53.3% in patients who had quit smoking, and 97% in patients who were active smokers. ,1, 91.4%, and 70%. Considering the survival rates of the patients according to the diagnosis method, 1, 3, and 5-year survival rates were determined while 89.6%, 68.8%, and 46.9% in those diagnosed by radiological method, 93%, 80.5%, and 60.8% in patients diagnosed by histological method, respectively. While the mean survival time was 49.26 ± 1.03 (47.26 – 51.27) months in patients with FVC (%) value above 50%, it was 31.58 ± 3.47 (24.78) months in patients with 50% or less – 38.39) months. It was determined 51.96 ± 0.99 (50.02 – 53.90) months in patients with a DLCO value above 40%, and 35.39 ± 3.35 (28.83 – 41.95) months in patients with a DLCO value of 40% or less. While it was 52.26 ± 1.07 (50.17 – 54.35) months in patients with a 6MWT distance greater than 250 m, it was 40.44 ± 2.52 (35.5 – 45.39) months in patients with a distance of 250 m or less. ) was found to be the month. Mean survival times were 55.36 ± 1.13 (53.14 – 57.56) months in non-desaturated patients and 42.75 ± 1.44 (39.93 – 45.57) months in desaturated patients. Mean survival times were 53.47 ± 1.07 (51.37 – 55.58) months in patients with SpO2 levels above 90%, 41.8 ± 2.09 (37.70 – 55.58) months in patients with SpO2 levels above 90% 45.90) months. Conclusion: IIP is a disease with high mortality, which significantly affects lung functions. Early diagnosis and treatment may lead to factors such as reduced progression, increased treatment response, reduced complications, and prolongation of life expectancy. It is thought that the results to be obtained from more comprehensive studies and new treatment plans will have an impact on survival.