Kayserili Başkâtib-Zâde Râgıb Bey cönkü (54a-103b vr.)(inceleme – transkripsiyonlu metin – sözlük – tıpkıbasım)
Kayserili Baskâtib-zâde Mr. Râgib conku (54a- 103b etc.) (analysis- transcriptioned text- dictionary- facsimile)
  1. Tez No: 832932
  2. Yazar: BÜŞRA GÖÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATABEY KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mecmû'a, Cönk, Başkâtib-zâde Râgıb, Kayseri, Mecmû'a, Cönk, Başkâtib-zâde Râgıb, Kayseri
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 332
Özet
Mecmû'alar, Klâsik Türk Edebiyâtı sahasının en çok yararlanılan kaynaklarından birisidir. Konu ve türleri bakımından çeşitli adlandırma ve tasnifleri yapılabilen mecmû'alar, muhtevâlarında verilen bilgilerle birçok bilim dalına da katkı sunan türlerdir. İçerdikleri önemli bilgi ve belgelerle bir hazîne niteliğinde değerlendirilen mecmû'aların tanınması, tanıtılması ve incelemeye alınması bu anlamda önemli görülmüştür. Mecmû'aların cilt ve tertip bakımından tasnif edilen önemli örneklerinden biri de cönklerdir. Tez çalışmamızda incelediğimiz“Kayserili Başkâtib-zâde Râgıb Bey Cönkü”uzunlamasına açılan şekli dolayısıyla cönk türü içinde de değerlendirilmektedir. Muhtevâsında Kayseri ilinin meşhûr şahsiyetlerinden birisi olan Râgıb Bey'in âilesinin ve Kayseri târihinin tanıtıldığı bu cönkte, Râgıb Bey tarafından aktarılan çeşitli şifâ risâleleri ve ilaç târifleri ise çalışmamızın esâsını oluşturmaktadır. Bu çalışmada amacımız; hem Râgıb Bey ve âilesinin tanınması ve tanıtılması hem de onun kaleminden farklı bilgileri edebiyâtımıza kazandırmak olmuştur. Çalışmamızda, bu konuda daha önce hazırlanan akademik çalışmalar gözden geçirilip, bunlara yeni bilgiler eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Mecmû'as are one of the most used sources of Classical Turkish Literature. Mecmû'as, which can be named and classified in various ways in terms of their subjects and types, are species that also contribute to many branches of science with the information provided in their contents. In this sense, it was considered important to recognize, introduce and examine the mecmû'as, which are evaluated as a treasure with the important information and documents they contain. One of the important examples of mecmû'as classified in terms of skin and organization are cönks. The“Kayserili Başkâtib-zâde Mr. Râgıb Cönkü”, which we examined in our thesis study, is also evaluated within the cönk type due to its longitudinal opening shape. In this context, in which the family of Mr. Râgıb, one of the famous personalities of Kayseri province, and the history of Kayseri are introduced, various healing treatises and medicine recipes transmitted by Mr. Râgıb constitute the basis of our study. Our aim in this study is to both recognize and introduce Mr. Râgıb and his family and to bring different information from his pen into our literature. In our study, academic studies prepared previously on this subject were reviewed and new information was added to them.