Başkâtib-zâde Râgıb Bey Aile Mecmû'ası (Cönk) (1a-53b vr. )(inceleme-transkripsiyonlu metin-sözlük-tıpkıbasım) (Prof. Dr. Atabey Kılıç'ın özel kütüphânesi)
Başkâti̇b-zâde Mr. Râgib family mecmû'a (Cönk) (1a-53b etc.) (Atabey Kiliç's private library) (analysi̇s- transcriptioned text- dictionary- facsimile)
- Tez No: 832923
- Danışmanlar: PROF. DR. ATABEY KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Başkâtib-zâde Râgıb Bey, Mecmû'a, Cönk, Âile Mecmû'ası, Mr. Başkâtib-zâde Râgıb, Mecmû'a, Cönk, Family Mecmû'a
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 357
Özet
Klâsik Türk Edebiyatı Târihi için önemli kaynaklardan birisi de mecmû'alardır. Mecmû'alar, içerisinde çeşitli konuları ihtivâ ettiği için ve bu konuları yazılı olarak paylaşması sebebiyle önem arz etmektedir. Mecmû'a türleri, içermiş olduğu muhtevâlara bağlı olarak çeşitli üslûp, dil özellikleri ve farklı yazı tarzlarını aynı eser içinde bulundurmasından kaynaklı çok kıymetlidir. İncelemiş olduğumuz“Başkâtib-zâde Râgıb Bey Âile Mecmû'ası (Cönk)”ünün adı, işlemiş olduğu konuya ve ciltlenme şekline bakılarak verilmiştir. Prof. Dr. Atabey KILIÇ'ın özel kütüphânesinde bulunan Başkâtib-zâde Râgıb Bey Âile Mecmû'ası (Cönk), 19. asırda Kayseri vilâyeti içerisinde yer alan yerel olayları, Rıf'at Efendi'nin çocuklarının doğum ve ölüm haberlerini, Râgıb Bey'in yakın çevresinde bulunan bazı kişilerin isimlerini, Râgıb Bey'in askerlik ve tutsaklık dönemi hakkında kaleme aldığı notlarını içermektedir. Eser 19. yüzyıl Osmanlı Türkçesi dil özelliklerini göstermektedir. Eserde kullanılan hat genellikle rik'a kırması olup birkaç sayfada ise nesih hat kullanılmıştır. Bu çalışma ile Kayseri ilinin köklü geçmişi ve Başkâtib-zâdeler âilesinin unutulan isimlerinin edebiyâtımıza kazandırılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Mecmu'as are the important sources for history and classical Turkish literature. Mecmu'as are important because it contains first-hand information and contains various topics. Mecmû'a genres are very valuable due to the fact that they contain various styles, language features and different writing styles in the same work, depending on the content they contain. The study was gave this title by looking at the subject and the way it was bound by the work titled Başkâtib-zâde Mr. Râgıb Âile Mecmû'ası (Cönk), which we examined. The Family Journal (Cönk) of Başkâtib-zâde Mr. Râgıb which is found in Prof. Dr. Atabey KILIÇ's private library, contains local events that took place in the Kayseri province in the 19th century, birth and death announcements of Mr. Rıf'at children, news about the birth, death, and significant events of individuals in Mr's Râgıb close circle, and notes written by Mr Râgıb about his military service and period of captivity. The linguistic features of the work belong to 19th-century Ottoman Turkish. The calligraphy used in the work is mostly rik'a script, while nesih script is employed in a few pages. This study aims to shed light on the deep history of Kayseri province and to reintroduce the forgotten names of the Başkâtib-zâde family to our literature. This study aims to bring the rich history of Kayseri province and the forgotten names of the Başkâtib-zâde family into our literature.