Gümüşhane Köyü (Ardanuç, Artvin) civarındaki forfiri Cu-Au cevherleşmesi ile metazomatik tip cevherleşmenin jeolojisi, minarolojisi ve alterasyonu
The Geology, minerology and alteration of the prophry type Cu-Au and metasomatic type mineralisations around the Gümüşhane village (Ardanuç, Artvin)
- Tez No: 83301
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİĞRAÇ AKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Porfiri Cu-Au yatağı, Metazomatik yatak, Kütle transferi, Porphry Cu-Au deposit, Metasomatic deposit, Mass transsfer. VI
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZET Gümüşhane Köyü (Ardanuç, Artvin) ve yakın civarını içine alan çalışma alanında tabanı, Alt Kretaseden yaşlı metamorfitler ile onları kesen Jura sonrası-Üst Kretase öncesi yaşlı granitler oluşturur. Bu birimlerin üzerine ise, tabanda Karasırt andeziti, ortada cevherli dasit ve tavanda kireçtaşları ile temsil edilen Üst Kretase yaşlı volkano-tortul seri uyumlu olarak gelir. Bu serinin üzerine ise uyumlu olarak marn-tüf -kumtaşından oluşan Paleosen yaşlı Cinli birimi gelir. Bu birimin de üzerine uyumlu olarak Eosen yaşlı Avcılar andeziti gelmektedir. Bölgedeki bütün bu birimler, Orta ve/veya Üst Eosen yaşlı mikrodiyoritler ve kuvars porfirler tarafindan kesilmektedirler. Cevherli dasitler içine sokulum yapmış olan kuvars porfirler içinde porfiri tip Cu- Au ve cevherli dasitler içinde bulunan bir kaç 10 m ebatlanndaki kireçtaşı bloklarının kuvars porfir ile dokanaklannda ise metazomatik tip Cu, Au, Pb, Zn, Mn ±Ag cevherleşmesi gelişmiştir. Kuvars porfir birimi, ana bir magmatik faaliyetin ürünü olarak, farklı zamanlarda sokulum yapan değişen mineralojik özelliklere sahip 3 değişik tip porfirden oluşur. Bunlardan I.Tip porfir, 1 ppm Au ve % 0.3 'e yükselen değerde Cu içerirken, II.Tip porfir ise 0,2 ppm Au ve %0.3 Cu içerir. III.Tip porfir ise sterildir ve cevherleşme içermez. Porfiri tip cevherleşmede başlıca cevher mineralleri, pirit, kalkopirit ve çok az miktarda bornit ile molibdenittir. Metazomatik tip cevherleşmenin geliştiği kireçtaşı bloklarında ise Cu değeri, 9500 ppm'e, Pb 553 ppm'e, Zn 13018 ppm'e, Fe %31,7'ya ve Mn ise %2,1'e kadar çıkabilmektedir. Başlıca cevher mineralleri Fe-Mn oksitler, pirit, kalkopirit ile daha az miktarda bornit, stibiluzonit, fahlerz, galen ve sfalerittir. Porfiri tip cevherleşmenin gözlendiği kuvars porfir biriminde alterasyonlar, potassik ve serisitik alterasyon zordandır. Potassik alterasyon zonu, K-feldispat, biyotit, kuvars, anhidrit ve manyetit mineralleri ile; serisitik alterasyon, serisit, pirit ve kuvars ile temsil edilir. Kireçtaşlannda gözlenen alterasyonlar ise silisleşme ve oksitleşmedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The geology, mineralogy, and alteration of the porphry type Cu-Au and metasomatic type mineralisations around the Gümüşhane Village (Ardanuç, Artvin) At the base of the studied area situated near the Gümüşhane Village (Ardanuç, Artvin), are the pre-Jurassic aged metamorphic rocks and post-Jurassic to pre-Upper Cretaceous aged Artvin granitoid that cuts these metamorphic rocks. These basement rocks are uncorformably overlain by a volcao-sedimantary unit represented at the base by Karasirt andesite, in the middle by ore-bearing dacites and at the top by limestones. Paleontological finds indicate an Upper Cretaceous age for this unit that passes upward into a Paleocene aged succession made up of sandstone, marl, tuff beds. These lithologies are covered by Eocene aged Avcılar andesite. All the units in the study area are in turn cut by a micodiorite intrusion and associated quartz porphry bodies of Middle and/or Upper Eocene age. The area around the Gümüşhane Village (Ardanuç, Artvin) is covered mainly by dacite with recyristallised limestone blocks intruded by quartz porphry bodies. The mineralisation is present both in the porphry stocks, and in the limestone blocks. The former is a porphry type Cu-Au, and the other a replacement type Cu,Au,Pb,Zn,Mn ±Ag mineralisation. The porphry unit has three different modes of occurences; The type-I porphry contain up to 1 ppm Au and % 0.3 Cu in K-silicate alteration zones with intense quartz veining. The type-II porphry contain 0.2 ppm Au and %0.3 Cu,whereas The type-Ill porphry is barren. Main ore minerals of porphry type mineralisation are pyrite, chalcopyrite and lesser bornite and molybdenite. The limestone blocks which has the replacement type mineralisation contain up to 9500 ppm Cu, 553 ppm Pb, 13018 ppm Zn, %31,7 Fe and %2,1 Mn. Main ore minerals are Fe-Mn oxides, pyrite, chalcopyrite and lesser bornite, stibioluzonite, fahlerz, galen and sphalerite. There are two different types of hydrothermal alteration zones near the porphry type mineralisation. These are potassic and sericitic alteration zones. Potassic alteration zone is represented by K-feldspar, biotite, quartz, anhydrite and magnetite and serisitic alteration by sericite, pyrite and quartz. Silification is the main type of hydrothermal alteration in the limestone blocks containing the replacement type of mineralisation.