Bazı sıvı yakıtların ısı değerlerinin yoğunluk ve viskozite ölçüm sonuçlarından yararlanarak hesaplanması
Calculation of combustion heats of some liquid fuels by density and viscosity measurements
- Tez No: 83300
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN DEMİRBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Bitkisel Yağlar, Alkoller, Alkanlar, Dizel Yakıtlar, Üst Isı Değeri, Viskozite, Yoğunluk, Matematiksel Eşitlik, Vegetable Oils, Alcohols, Alkanes, Diesel Fuels, Higher Heating Value, Viscosity, Density, Mathematical Expression VI
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Bu çalışmada, alkan, alkol, dizel yakıt ve bitkisel yağların, yoğunluk ve viskozite ölçümlerini kullanarak ısı değerlerini hesaplamak için yeni matematiksel eşitlikler geliştirildi. Elementel, yaklaşık ve kimyasal analiz bilgileri ve özel aletler gerektiren deneysel tayinler yerine, bazı yakıtların üst ısı değerleri, viskozite ve yoğunluk ölçümleri gibi basit fiziksel testlerle nispeten kolayca hesaplandı. Alkan, alkol, dizel yakıt ve bitkisel yağların üst ısı değerleri deneysel olarak tayin edildi ve yoğunluk ve viskozite ölçümlerinden hesaplandı. Deneysel üst ısı değerleri ile viskozite ölçümlerinden hesaplanan üst ısı değerleri arasındaki ortalama hatalar bitkisel yağlarda % 0.01, alkollerde % 0.91, alkanlarda % 0.05 ve dizel yakıtlarda % O.OOFdir. Viskozite ölçümlerinden geliştirilen eşitliklerin, korelasyon katsayıları bitkisel yağlar için 0.999, alkoller için 0.979, alkanlar için 0.996 ve dizel yakıtlar için 0.999'dur. Deneysel üst ısı değerleri ile yoğunluk ölçümlerinden hesaplanan üst ısı değerleri arasındaki ortalama hatalar bitkisel yağlarda %0.04, alkollerde %0.08 ve alkanlarda %0.008'dir. Yoğunluk ölçümlerinden geliştirilen eşitliklerin korelasyon katsayıları bitkisel yağlar için 0.938, alkoller için 0.970 ve alkanlar için 0.936'dır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Calculation of Combustion Heats of Some Liquid Fuels by Density and Viscosity Measurements In this study, new mathematical expressions were developed for calculation heating values of alkanes, alcohols, diesel fuels and vegetable oils by using their density and viscosity measurements. Instead of the methods based on ultimate, proximate and chemical analyses data, and experimental determination required special instrumentation, the heating values of some fuels calculated relatively easily using simple physical tests such as density and viscosity measurements. The higher heating values calculated by using new equations showed mean differences of 0.01, 0.91, 0.05 and 0.001 % for vegetable oils, alcohols, alkanes, and diesel respectively from viscosity measurements. The correlation coefficients were 0.999, 0.979, 0.996 and 0.999 respectively from viscosity measurements. The higher heating values of alkanes, alcohols, diesel fuels, and vegetable oils were determined experimentally and calculated from their density and viscosity measurements. The higher heating values calculated by using these the higher heating values showed mean differences of 0.04, 0.08 and 0.008 % for vegetable oils, alcohols, and alkanes respectively from density measurements. The correlation coefficients were 0.938, 0.970 and 0.936 for vegetable oils, alcohols, and alkanes respectively from density measurements.