Elliott Carter'in night fantasies başlikli piyano eserindeki metrik modülasyon pratiklerine kuramsal yaklaşim
Theoretical approach to metric modulation practices in Elliott Carter's piano music entitled night fantasies
- Tez No: 833019
- Danışmanlar: PROF. DR. KORAY SAZLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Metrik modülasyon, Tempo modülasyonu, Elliott Carter, Ritim, Zaman, Metre, Night Fantasies, Metric modulation, Tempo modulation, Elliott Carter, Rhythm, Time, Meter, Night Fantasies
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Müzik ve Sahne Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Elliott Carter, Amerikalı modernist bestecilerin önde gelen temsilcilerindendir. Bestecilik kariyerinin başlarında daha neoklasik bir üsluba sahip olan Carter, 1940'lı yıllar itibariyle daha atonal ve ritmik karmaşıklığa sahip eserler bestelemiştir. Çalışmanın giriş bölümünde, tezin ana konusu olan metrik modülasyon kavramına ve bu kavramı incelerken izlediğimiz yol haritasına dair bilgiler verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, müzik sanatında bir eserin içsel zaman bölünmelerini doğrudan etkileyen ritim öğesi ve ritmik yapıyı kurgulamada kullanılan en temel kavramlar ele alınmıştır. Ritim kavramı dönemsel ve stilistik olarak farklılık gösterse de besteciler ve icracılar için temel bir unsur olmuştur. Elliott Carter, eserlerinde yer verdiği ritmik karmaşıklığın yanı sıra bu karmaşıklığa ek olarak; ölçü birimi ve metronom değerlerini titizlikle kullanmıştır. Bu parametreleri değiştirerek ortaya çıkan tempo farklılıkları, metrik modülasyon olarak ilk kez 1957 yılında Richard Franko Goldman tarafından The Musical Quarterly dergisindeki makalesinde tanımlanmıştır. Bu kullanımdan sonra metrik modülasyon olarak isimlendirilmiş olan uygulama, Carter'ın adıyla birlikte anılmaya başlamıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde, metrik modülasyon kavramı dahilinde metre kelimesi ele alınmıştır. Bu bölümde metrik modülasyon uygulamalarının, Rönesans'tan 20.yy'a kadar olan tarihsel süreci ve Carter'dan önce benzer uygulamaların, besteciler tarafından nasıl kullanıldığı örneklerle açıklanmıştır. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise, bestecinin solo piyano için yazdığı“Night Fantasies (1980)”başlıklı eserine odaklanılmıştır. Yapılan araştırma neticesinde metrik modülasyon uygulamasının, Elliott Carter'ın eserlerinde temel bir kompozisyonel öğe olarak yer aldığı dikkat çekmektedir. Literatür taramasında elde edilen tez, makale, dergi ve kitaplar araştırmanın temel kaynaklarını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Elliott Carter is one of the leading representatives of American modernist composers. Having a more neoclassical style at the beginning of his composing career, Carter composed works with more atonal and rhythmic complexity by the 1940s. In the introduction part of the study, information about the concept of metric modulation, which is the main subject of the thesis, and the road map we followed while examining this concept were given. In the second part of the study, the rhythm element that directly affects the internal time divisions of a piece of music and the most basic concepts used in constructing the rhythmic structure is discussed. Although the concept of rhythm differs periodically and stylistically, it has been a fundamental element for composers and performers. In addition to the rhythmic complexity that Elliott Carter includes in his works, he used the unit of measure sign and metronome values meticulously. The tempo differences that occur by changing these parameters were first described as metric modulation in 1957 by Richard Franko Goldman in his article in The Musical Quarterly. The application, which was named metric modulation after this usage, started to be mentioned with Carter's name. In the third part of the study, the word meter is discussed within the concept of metric modulation. In this section, the historical process of metric modulation applications from the Renaissance to the 20th century and how similar applications were used by composers before Carter is explained with examples. The fourth part of the study focuses on the composer's work titled“Night Fantasies (1980)”for solo piano. As a result of the research, it is noteworthy that the metric modulation application takes place as a basic compositional element in Elliott Carter's works. The thesis, articles, journals, and books obtained in the literature review constitute the main sources of the research.