The chacterization of carbapenem-sensitive and - resistant klebsiella pneumoniae isolates by fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy
  1. Tez No: 833018
  2. Yazar: ISSRA HELAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEBNEM GARİP USTAOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞÇE NAİME GEDİK KAPANCIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Klebsiella Pneumoniae, Duyarlı, Dirençli, Karbapenem, FTIR, Klebsiella Pneumoniae, Sensitive, Resistant, Carbapenem, FTIR
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomedikal Bilimler ve Mühendislik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
lebsiella pneumoniae'nin birçok antibiyotiğe, özellikle karbapeneme karşı direnci artmaktadır ve hızla yayılmaktadır. Klebsiella pneumoniae'nin çoklu ilaca dirençli suşları tarafından oluşturulan enfeksiyonlar, bireyler, çevre ve ekonomi ile ilişkili olarak halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Özellikle Klebsiella pneumoniae doğal floramızda bulunan bir bakteri olduğundan ve tedavi seçenekleri sınırlı olduğundan, karbapenemler genellikle enfeksiyon tedavisinde son çare olarak kullanılır. Dünya genelinde mevcut sonuçlar, karbapeneme direncin karşı koymaya karşı güçlü bir şekilde var olduğunu göstermektedir, bu ise normalde baskın suş olması gereken karşı konulabilir suşa karşı. Aslında, hassas ve dirençli izolatların karakterizasyonu, bu mikroorganizmaların direnç geliştirmesindeki farklı mekanizmaları daha iyi anlamak ve yeni tedavi yolları olabilecek çözümler bulmak amacıyla yapılmaktadır. Bu araştırma çalışması, FTIR teknolojisi kullanarak Klebsiella pneumoniae'nin hem karbapeneme duyarlı hem de karbapeneme dirençli izolatlarını karakterize etmeye odaklanmaktadır ve bunların moleküler yöntemlerle karakterize edildikten sonra aralarındaki farkları ayırmaktadır. FTIR kayıtlarının analizi, belirli biyobelirteçlerin tespitine izin verir. Bu çalışmada, C-H bölgesinde ve parmak izi bölgesinde biyolipid, protein ve nükleer içerik arasındaki duyarlı ve dirençli Klebsiella pneumonia suşları arasındaki karşılaştırmayı yapmak için biyobelirteçleri belirledik. CRKP'nin, CSKP'de bulunmayan yapısal değişiklikler ve virülans faktörleri geliştirdiğini ve farklı mekanizmalar aracılığıyla antibiyotik etkisinden kaçarak aşırı koşullar içinde yaşamını sürdürmesine ve uyum sağlamasına izin verdiğini, bu da CRKP'nin CSKP varlığının üstünlüğüne yol açtığını bulduk.
Özet (Çeviri)
The resistance of Klebsiella pneumoniae to a large variety of antibiotics, including carbapenem, is increasing and spreading with a progressive rapidity. The infections caused by the multidrug-resistant strains of Klebsiella pneumoniae are a sharp threat on the public health in relation with the individuals, the environment, and the economy, especially since Klebsiella pneumoniae is a bacterium existing within our natural flora, and the treatment options are limited. Moreover, carbapenems are usually used as a last resort for infection treatment. The current available results worldwide show that the resistance to carbapenem is strongly present against the susceptibility, while this latter is supposed to be the normal dominant strain. In fact, the characterization of susceptible and resistant isolates is taking place to better understand the different mechanisms of these microorganisms in developing resistance and find solutions that could be new ways of treatments. This research work focuses on characterizing both carbapenem-susceptible and carbapenem-resistant isolates of Klebsiella pneumonia using FTIR technology and the differentiation between them after being characterized by molecular methods. The analysis of the FTIR recordings allows the detection of specific biomarkers. In this study, we determined the biomarkers in the C-H region and the fingerprint region to make the comparison of lipid, protein, and nuclear content between the sensitive and the resistant Klebsiella pneumonia species. We found that the CRKP develops virulence factors and presents structural modifications absent in the CSKP that allow its survival and adaptation within extreme circumstances and evade the antibiotics effect by diverse mechanisms leading the dominance of the presence of the CRKP regarding the CSKP.