Dönüşümcü liderliğin rol belirsizliklerindeki etkisinin iş -yaşam dengesindeki yeri
The effect of transformational leadership on role ambugui̇ty in work-life balance
- Tez No: 833022
- Danışmanlar: DR. CİHANGİR GÜMÜŞTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü Liderlik, Rol Belirsizliği, İş-Yaşam Dengesi, Çalışan Memnuniyeti, Transformational Leadership, Role Ambiguity, Work-Life Balance, Employee Satisfaction
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı, dönüşümcü liderliğin rol belirsizliği üzerindeki etkisini inceleyerek iş-yaşam dengesindeki yerini araştırmaktır. Günümüz iş ortamında, liderler çeşitli rol belirsizlikleri ile karşılaşmaktadır. Dönüşümcü liderlik, vizyoner ve ilham verici liderlik davranışlarıyla karakterize edilen bir liderlik yaklaşımıdır ve rol belirsizliği ile başa çıkmada etkili olduğu bilinmektedir. Ayrıca, iş-yaşam dengesi çalışanların yaşam kalitesini ve memnuniyetini etkileyen önemli bir konudur. Bu çalışma, dönüşümcü liderliğin rol belirsizliği ile başa çıkma becerileri ve iş-yaşam dengesi üzerindeki etkisini araştırmayı hedeflemektedir. Araştırma, nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin bir kombinasyonu olan karma yöntem yaklaşımıyla gerçekleştirilecektir. Örneklem, farklı sektörlerden ve organizasyonel düzeylerden çalışanları içerecektir. Toplanan veriler istatistiksel analiz teknikleri ve tematik analiz ile değerlendirilecektir. Bu çalışmanın bulguları, dönüşümcü liderliğin rol belirsizliği üzerindeki etkisi ve iş-yaşam dengesi üzerindeki etkisine ilişkin mevcut literatüre katkı sağlayacaktır. Elde edilen sonuçlar, liderlik geliştirme programları ve iş-yaşam dengesini teşvik etmek için stratejiler geliştirme konusunda organizasyonlara uygulama açısından önemli olabilir. Ayrıca, liderlik, rol belirsizliği ve çalışan memnuniyeti arasındaki ilişkinin daha fazla incelenmesine yol açabilecek yeni araştırmaların yapılmasına teşvik edebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of transformational leadership on role ambiguity and its place in work-life balance. In today's work environment, leaders face various role ambiguities. Transformational leadership is an approach characterized by visionary and inspirational leadership behaviors, known to be effective in dealing with role ambiguity. Additionally, work-life balance is an important aspect that affects the quality of life and satisfaction of employees. This study aims to investigate the impact of transformational leadership on coping with role ambiguity and work-life balance. The research will be conducted using a mixed-method approach, combining quantitative and qualitative research methods. The sample will consist of employees from different sectors and organizational levels. The collected data will be analyzed using statistical analysis techniques and thematic analysis. The findings of this study will contribute to the existing literature by providing insights into the effect of transformational leadership on role ambiguity and its impact on work-life balance. The results may have practical implications for organizations in terms of developing leadership development programs and strategies to promote work-life balance. Furthermore, it may encourage further research on the relationship between leadership, role ambiguity, and employee satisfaction.