Maçka Orman İşletmesi alpın zona yakın orman zonundaki saf doğu ladini meşçerelerinin kuruluşları bakımından incelenmesi
  1. Tez No: 83304
  2. Yazar: ERDENER İPEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖMER ÜÇLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alp Zonu, Deneme Alam, Muhafaza Ormanı V, Alp zone, Experiment Plot, Protection Forest VI
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Bu çalışmada Maçka Orman İşletmesi Müdürlüğü mmtıkasmdaki Alpinetum zonuna yakın bölgelerdeki 1600-1800 m yükseltiler arasındaki Saf Doğu Ladini Ormanlarının kuruluş yapıları incelenmiştir. Alp zonuna doğru çıkıldıkça ince çaplı ve kısa boylu ağaçların daha fazla oldukları gözlenmiştir. Bu alanlara uygulanacak silvikültürel işlemlerde mutedil (ılımlı) bir yaklaşım sergilenmelidir. Çünkü bu alanlar yetişme ortamı gereği çok hassas ve özel alanlardır. Üç noktada ve iki farklı yerde olmak üzere Alp zonuna yakın orman zonundan deneme alanları alınarak, iki nokta arasında varsa farklılıklar ortaya konulmaya çalışılacaktır. Alp zonuna yakın olan bu alanlar içinde hem doğal yoldan oluşan bozulmalar hem de yapay olarak yanlış müdahaleler sonucu oluşan bozulmalar söz konusu olduğu için bu sahaların işletilmesi mutedil olmalı ve gerekirse Muhafaza Ormanı olarak ayrılmalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Investigation of the foundation of Picea orientalises structure which was located in Alpinetum zone. In this search the locational structure of Picea orientalis which was located in the zone of Maçka Forest Industry Centre between the heights 1 600 and 1 800 m has been looked over. As we climb higher and higher in the Alp Zone. It will be seen that there are much were trees which are short and small in dimansion (diametre). The silvicultural treatments that will be applied in these zones should be soft. »Because as a result of being planting areas. These areas are really special. By taking experiment plots in three different points and in two different places off the Alp zones, possible differences are being tried to be indicated. As a results of these natural deformations and artifical applications. It's been indicated that if neccessery these zones can be thought as protection forest because of all these deformations and must be run sensitive.