Lagrange Interpolasyon Yöntemi üzerine
On the Lagrange Interpolation Method
- Tez No: 833060
- Danışmanlar: PROF. DR. HANLAR REŞİDOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Lagrange İnterpolasyon, Lagrange Polinom, Bilgisayar Programları (Mathematica, Matlab), Yakınsama Metodları, Mathematica, Lagrange İnterpolation, Lagrange Polynomial, Computer Programs (Mathematica, Matlab), Convergence Methods, Mathematica
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tez çalışması dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde tezde ele alınacak problem tanımlanmış ve Mathematica programının kullanılacağı belirtilmiştir. İkinci bölümde“İnterpolasyon ve Lagrange İnterpolasyon Yöntemi”hakkında genel bilgiler ve temel özellikler verilmiştir. Üçüncü bölümde ise Lagrange İnterpolasyon Yönteminin uygulamalarına yer verilmiştir. Üstel, Logaritmik, Trigonometrik, Türevlenebilir ve İntegrallenebilir fonksiyonlarda hesaplamalara yer verilmiştir. Günlük hayat problemleri üzerinde uygulama yapılmıştır. Dördüncü bölüm sonuç bölümü olarak ayrılıp elde edilen sonuçlar özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of four parts. In the first chapter, the problem to be discussed in the thesis is defined and it is stated that the Mathematica program will be used. In the second chapter, general information and basic features about Interpoation and Lagrangian Interpolation Method are given. In the third chapter, the applications of Lagrange Interpolation Method are given. Calculations are included in Exponential, Logarithmic, Trigonometric, Differentiable and Integrable functions. Application was made on daily life problems. The fourth chapter is separated as the conclusion part and the results are summarized.