Sivas ili propolis örneklerinin etanol ve su çözücüleriyle özütlenmesi ve caenorhabditis elagans kültürlerinde etkinliklerinin araştırılması
Extraction of propolis samples from Sivas with ethanol and water solvents and investigation of their efficiency in caenorhabditis elagans cultures
- Tez No: 833090
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ DURNA DAŞTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Arıcılık, biyolojik aktivite, Caenorhabditis elagans, propolis, Beekeeping, biological activity, Caenorhabditis elagans, propolis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bal, arı zehiri, arı sütü, polen, propolis ve diğer arı ürünleri, insan sağlığının korunmasında ve devamlılığının sağlanmasında, güçlü ve dinamik bir sağlık durumunun oluşturulmasında kullanılan, ayrıca çok sayıda hastalığın tedavi edilmesinde geleneksel bir ilaç olarak başvurulan doğal ürünlerdir. Çeşitli arı ürünlerinin bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla kullanımları günümüzde de oldukça yaygındır. Bu çalışmada Sivas ilinden toplanan propolis örneklerinin, farklı yöntemler kullanılarak ekstraksiyonunun yapılması ve elde edilen özütlerin Caenorhabditis elagans kültürlerindeki etkinliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda arıcılığın çok yoğun ve başarılı bir şekilde yapıldığı Sivas ilinden 2022 hasat döneminde propolis numuneleri temin edilmiştir. C. elegans kültürlerinde büyüme gelişme, yaşama süresi üzerine propolis ekstrelerinin etkisi ölçülmüş, veriler SPSS, GraphPad, programları ile değerlendirilmiştir. Farklı dozlarda propolis ekstreleri uygulanmış C. elegans kültürlerinde kontrol grubuna göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Honey, bee venom, royal jelly, pollen, propolis and other bee products are natural products that are used to protect and maintain human health, to create a strong and dynamic health condition, and also to be used as a traditional medicine in the treatment of many diseases. The use of various bee products to strengthen the immune system is still very common today. In this study, it was aimed to extract propolis samples collected from Sivas province by using different methods and to determine the efficiency of the obtained extracts in Caenorhabditis elagans cultures. In this context, propolis samples were obtained in the 2022 harvest period from Sivas, where beekeeping is carried out very intensively and successfully. The effects of popolis extracts on growth, development and survival time in C. elegans cultures were measured, and the data were evaluated with SPSS, GraphPad, programs. Significant differences were found in C. elegans cultures treated with different doses of propolis extracts compared to the control group.