Thomas Hobbes ve John Locke'ta toplum ve yönetimin kuruluşu
Foundation of society and management at Thomas Hobbes and John Locke
  1. Tez No: 833112
  2. Yazar: MEHTAP KÖMÜRCÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİFE KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Doğa durumu, Doğa yasası, Sözleşme, Özgürlük, Mülkiyet, State of nature, insecurity, contract, freedom, property
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Siyaset felsefesi, felsefenin ana dallarından biri olarak toplum ve yönetim ilişkisi açısından yoğun tartışmaların hâkim olduğu bir alan olmuştur. Thomas Hobbes ve John Locke siyaset felsefesi içerisinde toplum ve yönetim ilişkisi üzerinde duran başlıca düşünürler olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmamızın ana konusu da Hobbes ve Locke'un toplum ve yönetim anlayışları çerçevesinde ele aldıkları temel kavramları saptamak ve sonrasında bu kavramları açıklayıp onların görüşlerini karşılaştırmak olacaktır. Yönetim anlayışı kişilerin yaşadıkları çevresel etmenler ile diğer kişiler çerçevesinde şekillenmektedir. Böylece ilk bölümde Thomas Hobbes'un yaşadığı dönemdeki İngiltere'de meydana gelen olaylardan bahsedilmektedir. Devamında Hobbes'un insan doğası, doğa durumu tasviri, doğa durumunda bireyin güvensizliği, doğa yasası ve akıl ilişkisi, doğal hak, sözleşme ile oluşan toplum, özgürlük ve mülkiyet anlayışlarıyla beraber toplum ve yönetim anlayışı betimlenecektir. İkinci bölümde de Locke'un da Hobbes gibi etkilendiği olaylardan bahsederek aynı kavramlara nasıl baktığı açımlanacaktır. Üçüncü bölümde T. Hobbes ve J. Locke'un siyaset anlayışlarının temeli olan kavramlara nasıl baktıkları belirtilerek karşılaştırılacaktır.
Özet (Çeviri)
Political philosophy, as one of the main branches of philosophy, has been a field dominated by intense debates in terms of the relationship between society and administration. Thomas Hobbes and John Locke are the main philosophers who focus on the relationship between society and management in political philosophy. The main subject of our study is to comprehend the basic concepts of Hobbes and Locke within the framework of their understanding of society and administration, to explain these concepts and compare their views. The understanding of management is shaped by the environmental factors that people live in and other people. Accordingly, in the first chapter, the events that took place in England during the period when Thomas Hobbes lived are mentioned. In the continuation, Hobbes' description of human nature, the state of nature, the insecurity of the person in the state of nature, the relationship between the law of nature and reason, natural right, society formed by contract, freedom and property along with the understanding of society and management are depicted. In the second part, it is explained how Locke expresses his point of view at the same concepts by talking about the events he was influenced by like Hobbes. In the third chapter, how T. Hobbes and J. Locke explain the concepts that form the basis of their understanding of politics will be compared.