Direnç-ısıtmalı hareketli-akkor bölge yöntemiyle Bi1,6Pb0.4Sr2Ca3Cu4Oy (2234) camsı çubukların süperiletken yapıya dönüştürülmesi
Texturing of precursor Bi1,6Pb0.4Sr2Ca3Cu4Ox (2234) rods by resistive-heat floating-zone method
  1. Tez No: 83318
  2. Yazar: TAYFUR KÜÇÜKÖMEROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EKREM YANMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: BSCCO (2234), Camsı Çubuk, DIHAB Metodu, Tane Yönlenmesi, Manyetik Davranış, Aktivasyon Enerjisi. VI, BSCCO (2234) rod, Resistive-Heat Floating-Zone (RHFZ) method, Texture, Magnetic behaviour, Activation energy. VII
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET Direnç-Isıtmalı Hareketli- Akkor Bölge metodu (Resistive-heating Floating-Zone (RHFZ) method) adı altında camsı çubuk malzemelerden süperiletken özellikli malzemeler üretmek için bir deney sistemi tasarlanarak yapıldı. Bu sistem kullanılarak Biı.6Pbo.4Sr2Ca3Cu40x (2234) camsı çubuk malzemelerin süperiletkenlik özellik kazanmaları sağlandı ve bu çubuk malzemelerin fiziksel özellikleri incelendi. Yapılan incelemeler sonucunda, başlangıç kompozisyonu 2234 olan camsı çubuk malzemelerde, düşük sıcaklık 2212 süperiletken yapısının kolayca oluştuğu görüldü. Süperiletkenin fiziksel özelliklerini iyileştirmek için, büyüme oranının mikroyapı üzerindeki etkisi incelendi ve düşük büyütme hızlarında tanelerin daha iyi düzenlenerek 2212 faz oranının arttığı bulundu. Sıfir manyetik alan ve alan altındaki özdirenç (p) ölçümleriyle 2234 çubuklarının davranışları incelendi. Yapılan ölçüm sonuçlarına göre tane içindeki akı akışından dolayı süperiletkenin geçiş sıcaklığı (Tc)'nın daha düşük sıcaklık değerlerine kaydığı görüldü. Bununla birlikte, değişik alanlar altında yapılan tüm ölçümler için lnp'nun 1/Tye göre çizilen Arrhenius grafiğinden, manyetik alanın artmasıyla, TAFF bölgesinde, Uo aktivasyon enerjisi nin azaldığı görüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Texturing Of Precursor Bii.6Pbo.4Sr2Ca3Cu40x(2234) Rods By Resistive-Heat Floating-Zone Method A new system called“Resistive Heating Floating Zone”(RHFZ) was designed and manufactured in order to obtain superconducting samples from the amorphous rods. Bii.6Pbo.4Sr2Ca3Cu40x (2234) amorphous rods were converted to the superconducting state by means of this apparatus and than some the physical properties of the samples were examined. These experimental results indicate that the low temperature phase (Bi- 2212) was readily obtained from the starting composition of Bii.6Pbo.4Sr2Ca3Cu40x (2234). In order to improve the physical properties of superconductors, the influence of growth rate on their microstructure has been analyzed, and it was found that the ratio of superconducting phase of 2212 increased with the lowest growth rates which results the better grain alignment in samples. The magnetic behaviour of textured BSCCO was determined by measurements of resistivity, p, in an external magnetic field. The normalized resistance as a function of temperature and of applied field of samples was plotted and the low temperature peaks show the energy dissipation due to the flux flow within the grains at a given field. In addition, the activation energy, Uo, for thermally activated flux flow (TAFF) was estimated for samples from the slope of the Arrhenius plot of lnp versus 1/T. It was found that the activation energy of samples decreases with increasing magnetic field.