Horasan-Pasinler Havzası gravite alanının Andreev-Griffin, Saxov-Nygaard yöntemleri uygulanarak yorumlanması (model ve arazi çalışmaları)
The Intergretation of Horasan-Pasinler basin gravity field applying Andreev-Griffin and Saxov-Nygaard methods (model and area studies)
- Tez No: 83319
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRETTİN KADİROV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gravite Alanı, Model Çalışmaları, Andreev-Griffin Yöntemi, Saxov- Nygaard Yöntemi, Erzurum-Horasan-Pasinler Havzası, Gravity Method, Regional-Residual spearation, Variation Method, Andreev- Griffin Method, Saxov-Nygaard Method, Exploration of Hydrocarbon VI
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET İnceleme alanı Doğu Anadolu'nun kuzeyinde yer almakta ve Erzurum, Horasan, Pasinler olmak üzere üç ayrı havzayı kapsamaktadır. Bölgede yapılan çalışmalar bölgenin petrol açısından perspektif bir bölge olduğunu ortaya koymuştur. Petrol ve gaz haznelerinin gravite anomalisi, çok zayıf olarak ortaya çıktığından, hidrokarbon arama amaçlı gravite etütlerinde, gravite verilerinin özel olarak işlenmesi gerekmektedir. Andreev-Griffin yöntemi gravite verilerinin hidrokarbon aramalarında kullanımına yönelik yöntemlerden birisidir, Bu yöntem ilk kez Andreev tarafından bir profil boyunca alınmış yüksek duyarlılıktaki gravite verilerinden yer altının Jeolojik kesitinin yoğunluk değişimlerinin ortaya çıkardığı lokal anomalileri belirlemek amacıyla teklif edilmiştir. Andreev-Griffin dönüşümünde rejyonal alan r yarıçap değeri bölgenin jeolojik yapısına, tahmin edilen anomalinin derinliğine bağlı olarak seçilmekte ve ölçüm (grid) aralığının birkaç katı olabilmektedir. Anomaliler yarıçapa bağlı olarak z=0.5r ve z=0.7r derinlikleri arasında bulunan anomal yoğunluk değişim etkilerini göstermektedir. Çalışma alanı gravite verileri petrol haznelerinin bulunabileceği derinlikler için yukarıdaki kriterler ışığında yarıçaplar kullanılarak Andreev-Griffin dönüşümü uygulanmış ve bölgenin lokal anomali haritaları elde edilmiş ve petrol arama açısından değerlendirilmiştir. Değişik şekilli üç boyutlu yapıların gravite alanlarının Andreev-Griffin dönüşümünden elde edilen belirtileri arazi verilerinden elde edilen anomali değerlerinin yorumlanması için kullanılmıştır. Modelleme sonucu üç boyutlu basit ve karmaşık hazneli ve haznesiz yapıların gravite verilerine Andreev-Griffin yönteminin uygulanması hazneli modellerde hazne üzerinde elde edilen anomalilerde düşüş olduğunu göstermiştir. Hidrokarbon haznesi üzerinde ölçülen gravite anomalilerinden bu transform sonrası elde edilen nispi minimum anomaliler hazne yerlerinin belirlenmesini sağlar.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Interpretation of Horasan-Pasinler Basin Gravity Field Applying Andreev- Griffin and Saxov-Nygaard Methods (Model and Area studies) The investigation areas placed in northern of the east Anotolian and include three different basins with area Erzurum, Horasan and Pasinler. It was put forward a perspective region point of view of hydrocarbon from some studies. Since gravity anomalies of oil and gas reservoirs are weak, they need special processing in the gravity studies for hydrocarbon exploration Andreev-Griffin method is used for exploration of hydrocarbon by examined gravity data. This method has been proposed by Griffin to determine the local anomaly composed of density variation of the geological seçtin of the crust from detail gravity survey over the one profile. Radius (r) with cycle used in this method is selected to depend on the geological structure of the region, the estimated depth of the anomaly and it may be several times the interval of the grid. Anomalies due to radius indicate the effects of anormal density variations between z=0.5 r and z=0.7 r depths. Under the above critters, since the depths had oil reservoirs of gravity data of study area is examined Andreev-Griffin transform with various radios and the local anomaly maps of the region are obtained then it is evaluated due to exploration. Andreev-Griffin transforms of different 3-D shape structures obtained sings are used to interpretation of the anomaly values taken field data. The gravity data of the complex and simple 3-D reservoir and non-reservoir models show a decrease over the reservoir when using the Andreev-Griffin method. The anomaly on the oil reservoir has minimum values. The relative minimum anomalies calculated from the gravity anomalies surveyed over the hidrocarbon reservoirs with the AG method gives the reservoir locations.