Active tectonics of Manisa fault; dating of faulting, morphotectonic and kinematic (paleostress) analysis
Manisa fayının aktif tektoniği: Fayın yaşlandırılması, morfotektonik ve kinematik analizleri
- Tez No: 833252
 - Danışmanlar: PROF. DR. FUAT BORA ROJAY, DOÇ. DR. TAYLAN SANÇAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Gediz-Alaşehir Grabeni, Manisa fayı, kinematik analiz, jeokronoloji, yükselim hızı, Gediz-Alaşehir Graben, Manisa fault, kinematic analysis, geochronology, uplift rate
 - Yıl: 2023
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 187
Özet
Ege Genişleme Bölgesi, Afrika plakasının kuzeye doğru dalması ve Anadolu'nun iki yanal atımlı fay zonu tarafından batıya doğru kaçışı arasındaki karmaşık etkileşimleri Ege Genişlemeli Bölgesi kontrol eden etmenlerdir. Bu bölgedeki öne çıkan yapılardan biri KB-GD yönünde uzanan bir genişleme havzası olan Gediz-Alaşehir Grabeni'dir. Bu grabenin batı kısmı, aktif jeomorfoloji sergileyen Manisa fayından önemli ölçüde etkilenmektedir. Bu tektonik aktiviteyi değerlendirmek için fay verilerini analizi, dinamik topoğrafyanın tepkisi, paleosismoloji, jeokronoloji ve akışkan özelliklerinin incelenmesi de dahil olmak üzere bir dizi analitik araç kullanılmaktadır. Fay düzlemlerinin kinematik analizi KD-GB yönlü saf genişlemeyi göstermektedir. 66 drenaj havzasına uygulanan indisler kullanılarak analiz edilen dinamik topoğrafya, özellikle Spil Dağı'nın kuzeydoğu kısmındaki genç topoğrafya ve fay aktivitesini ortaya koymaktadır. U-Pb jeokronolojisiyle elde edilen altı adet çizilmiş kalsit numunesi, 1.6 ile 11 My arasında değişen yaşları göstermektedir. Kazılan beş hendek sahasından yalnızca MAN-3 hendeğinde 2 adet deprem kaydı gözlemlenmiştir. Kalsitdeki kararlı izotop oranları, 60-90°C arası sıcaklıklarda ve 1.2 kilometreden daha sığ derinliklerde meydana geldiğini deniz kireçtaşından gelen sıvı kaynaklarının varlığını ortaya koymaktadır. Yaş ve derinlik verilerinden elde edilen minimum yükselim hızı 0.28 mm/yıl bulunmuş ve yapılan önceki çalışmalarla uyumludur. Uygulanan yöntemler, aktif Manisa fayının, Spil Dağı'nın sadece KD kısmında dinamik topografya ile yansıtılan KD-GB yönlü genişlemeden etkilendiğini, horstun orta ve batı kısımlarının nispeten sınırlı tektonik aktivite gösterdiğini ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
The Aegean Extensional Province is controlled by the complex interactions between the northward subduction of the African plate and the westward escape of Anatolia through two strike-slip faults. One of the prominent features in this region is the Gediz-Alaşehir Graben, an extensional basin trending in the NW-SE direction. The western part of this graben is affected by the Manisa fault, which exhibits active geomorphology. To assess this tectonic activity, a variety of analytical tools are employed, including the analysis of slip-data, response of dynamic topography, paleoseismology, geochronology and fluid characteristics. The kinematic analysis indicates a NE-SW directed pure extension. Dynamic topography, analyzed using indices applied to 66 drainage basins, highlights youthful terrain and fault activity in the northeastern part of Spil Mountain. Six dated striated calcite samples obtained through U-Pb geochronology reveal ages ranging from 1.6 to 11 Ma. Among the five trench sites excavated, two earthquake events were observed in the MAN-3 trench site. Stable isotopic ratios of calcite suggest the presence of fluid sources from marine limestone, with precipitation occurring at temperatures between 60-90°C and at depths shallower than 1.2 kilometers. The minimum uplift rate derived from age-depth data found to be 0.28 mm/year, consistent with previous studies. Applied methodologies demonstrate that the active Manisa fault experiences NE-SW directed extension, impacting the dynamic topography in the NE part of Spil Mountain, in contrast to the relatively limited tectonic activity in the central and western parts of the horst.