Examining the efficiency of the HGCAL of CMS experiment by using light quark jet data produced by the Monte Carlo method
Monte Carlo ile Üretilmiş Hafif KuarkJet Verilerini Kullanarak CMS'in HGCAL'in Verimliliğinin İncelenmesi
- Tez No: 833318
- Danışmanlar: PROF. DR. İSA DUMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hafif kuark jet, HGCAL, BHÇ, CMS, Light quark jets, HGCAL, LHC, CMS
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tez, hafif kuark jetlerinin karakteristik davranışlarını analiz etme yoluyla Yüksek Tanecikli Kalorimetrenin (HGCAL) verimliliğini araştırmaktadır. Bunun için HGCAL'ın performansına ilişkin bilgileri içeren , Monte Carlo (MC) simülasyon verileri incelenmiştir. Ayrıca bu çalışmada, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'ndaki (BHÇ) Compact Muon Solenoid (CMS) deneyinin sınırları içinde, √s=14 TeV 'lik kütle merkezi enerjisinde simüle edilen proton-proton çarpışmalarından elde edilen veriler kullanılmıştır. HGCAL' nin verimliliğinin değerlendirilmesinde dedektör yanıtları ve enerji incelemeleri çok önemlidir. Bu yaklaşım sayesinde, HGCAL'in verimliliği ve sınırları hakkında kapsamlı bir açıklama ve parçacık fiziğinde kullanılan dedektör teknolojisindeki gelişmelere önemli ölçüde katkıda bulunması düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis is dedicated to a comprehensive investigation of the efficiency of the High Granularity Calorimeter (HGCAL) by means of an in-depth analysis of the characteristic behaviors exhibited by light quark jets. To accomplish this, a rigorous examination of simulated data is undertaken, offering valuable insights into the performance of the HGCAL. Furthermore, in this study data taken from proton-proton collisions at the energy of √s=14 TeV in the Compact Muon Solenoid (CMS) at the Large Hadron Collider (LHC) has been used. The integration of detector response and the meticulous dissection of energy profiles from these simulated collision events play a pivotal role in the evaluation and validation of the HGCAL's efficiency in a real-world context. Through this multifaceted approach, a comprehensive understanding of the HGCAL's capabilities and limitations is elucidated, contributing significantly to the advancements in particle physics and detector technology.