Sanayi devrimi sonrası iç mekan tekstil ürünlerinin tarihsel gelişimi ve yenilikçi yaklaşımlar
Historical development of home textile products and innovative approaches after the industrial revolution
- Tez No: 833322
- Danışmanlar: PROF. DR. GAYE KIRLIDÖKME BELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tekstil, Ev Tekstili, Tasarım, Moda, Marka, Textile, Home Textile, Design, Fashion, Brand
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Günümüz tekstil sektörünün önemli alt kollarından biri olan iç mekan tekstillerinin, Sanayi Devrimi'nden günümüze kadar gelen gelişmeleri, bu gelişmelerin insan yaşantısına etkilerini ve alanda yapılan yenilikleri derlemeyi amaçlayan, 'Sanayi Devrimi Sonrası İç Mekan Tekstil Ürünlerinin Tarihsel Gelişimi Ve Yenilikçi Yaklaşımlar' başlıklı tez çalışmasında; değişen yaşam koşulları ve tüketici ihtiyaçlarına yönelik iç mekan tekstil ürünlerini geliştirme süreçleri incelenmiştir. Bu çalışma ile, iç mekan tekstil endüstrisinin tarihi, teknolojik ilerlemelerin etkisi ve yenilikçi yaklaşımların sektöre olan katkılarını ortaya çıkarmak hedeflenmiştir. Üç bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde; iç mekan tekstil ürünlerinin tanımı, tekstil endüstrisindeki yeri, çalışmanın amacı, kapsamı ve yöntemi açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde, Sanayi Devrimi'ni hazırlayan etkenler ile bu etkenlerin Avrupa ve Türkiye'deki tekstil sektörlerine etkileri incelenmektedir. Sanayi Devrimi'nden günümüze üretim süreçlerinde ve teknolojide yaşanan değişim ve gelişmelere bağlı olarak İkinci, Üçüncü, Dördüncü ve Beşinci Sanayi Devrimleri incelenmiştir. Sanayi Devrimlerine bağlı olarak artan üretim verimliliği ile hızlı ve köklü bir değişime giren toplumların yaşam standartlarındaki değişim ve gelenekten kopuş sebebiyle ürün estetiğindeki standartlaşmanın kaçınılmaz sonucu olarak Avrupa ve Türkiye'de sanat ile endüstri arasındaki bağ arayışlarına dair bilgiler yer almaktadır. Üçüncü bölümde, 1990 yılı ve sonrasında iç mekan tekstil endüstrisinin Avrupa ve Türkiye'deki üretim, tasarım ve pazarlama alanlarındaki yenilikler detaylı bir şekilde irdelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Alt bölümlerde ise alana katkı sağlamış marka ve tasarımcıların ürettikleri yenilikçi iç mekan tekstil ürün örnekleri üzerinde durulmuştur. Sonuç olarak, ilk Sanayi Devrimi'nden günümüze yaşanan teknolojik gelişmelere bağlı olarak, iç mekan tekstil endüstrisinin mevcut durumu ve uluslararası pazardaki yeri; sanatsal gelişmeler, rekabet ortamı, işbirlikleri, sektörel organizasyonlar aracılığı ile Türkiye ve Avrupa'da gelişmeye ve genişlemeye devam etmektedir. Günümüz yaşam koşulları ve tüketici davranışları, tekstil endüstrisini yalnızca üretim amaçlı olmaktan ziyade, üretim süreçlerinin şeffaflığı, insan-çevre, kalite ve tasarım odaklı unsurları da önemsemeye yönlendirmektedir. İç mekan tekstil sektörünün, sanat ve zanaatin endüstri ile buluştuğu önemli bir alan olduğu gerçeği ile işbirliklerinin ve bilgi paylaşımlarının önemi, yapılan araştırmalar ile ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
It is aimed to compile the developments of interior textiles, one of the important sub-branches of today's textile industry, from the Industrial Revolution to the present day, the effects of these developments on human life and the innovations made in the field in this thesis titled“Historical Development of Interior Textile Products and Innovative Approaches After the Industrial Revolution”. The processes of developing interior textile products for changing living conditions and consumer needs are examined. With this study, it is aimed to reveal the history of the interior textile industry, the impact of technological advances and the contributions of innovative approaches to the sector. In the first part of this study, which consists of three parts the definition of interior textile products, their place in the textile industry, the purpose, scope and method of the study have been tried to be explained. In the second part, the factors that prepared the 1st Industrial Revolution and the effects of these factors on the textile sectors in Europe and Turkey are examined. The Industrial Revolutions 2.0, 3.0, 4.0 and 5,0 are examined depending on the changes and developments in production processes and technology from the 1st Industrial Revolution to the present. This study contains information about the search for a connection between art and industry in Europe and Turkey as an inevitable result of standardization in product aesthetics due to the change in living standards of societies that have undergone rapid and radical change with increasing production efficiency due to the Industrial Revolutions and the break from tradition. In the third chapter, innovations in the production, design and marketing areas of the interior textile industry in Europe and Turkey in 1990 and later are examined and compared in detail. In the subsections, examples of innovative interior textile products produced by brands and designers who have contributed to the field are emphasized. As a result, depending on the technological developments since the first Industrial Revolution, the current status of the interior textile industry and its place in the international market, it continues to develop and expand in Turkey and Europe through artistic developments, competitive environment, collaborations and sectoral organizations. Today's living conditions and consumer behavior direct the textile industry to care about factors such as transparency of production processes, human-environment focus, quality and design focus, rather than just production purposes. The fact that the interior textile sector is an important area where art and craft meet the industry and the importance of collaborations and information sharing have been presented through research.