İki çekirdek bağlayabilecek yeni bir tetratioeter-tetratiol ligandı ile iki ve dört çekirdekli bakır (II) komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of a binucleating tetrathioether-tetrathiol ligand and its di-and tetranuclear copper (II) complexes
  1. Tez No: 83338
  2. Yazar: HALİT ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR KARABÖCEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Politiyoeter, ligand, tiyol, iki çekirdekli bakır (II) kompleksi, dört çekirdekli bakır (II) kompleksi. V, polythisether, ligand, thiol, dinuclear copper (II) complex and tetranuclear copper (II) complex. VI
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
ÖZET Bu çalışmada, yeni bir iki çekirdek bağlayabilecek politiyoeter ligandı, 6,6-metilen- bis(5-merkapto-3-tiyohekzil)-4,8-ditiyoundekan-l,ll-ditiyol, (H4L) sentezlendi ve bu bileşiğin iki ve dört çekirdekli bakır(II) kompleksleri hazırlandı ve elementel analiz, manyetik duyarlılık, ^-NMR, İR, ve UV-Vis spektroskopileri yardımıyla karakterize edildi. İR verileri ligandın tiyoeter ve tiyol gruplarının dört tane dönor kükürt atomu ile bakır(II) atomlarının koordine olduğunu göstermiştir. Oluşan kompleksin geometrisi spektrokopisi ve manyetik ölçümler yardımıyla tartışıldı. İki çekirdekli bakır(II) kompleksinde her bir bakır atomuna aksiyal konumlardan birer su molekülü bağlanarak kare piramidal geometriye sahip olduğu, dört çekirdekli bakır(n) kompleksinde ise bu su moleküllerinin yapıdan ayrılarak dört bakır atomunun da bozunmuş tetragonal yapıya sahip olduğu gözlendi. Elementel analiz ve spektroskopik ölçümler yardımıyla kompleks oluşturan ligandın, 2-dianyon oluşturduğu belirlendi. Tiyol fonksiyonel gruplarının iki çekirdekli bakır(II) kompleksi oluşturması esnasında protonlarını salıverdiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Synthesis and Characterization of a Novel Binucleating Tetrathioether-tetrathiol Ligand and Its Di- and Tetranuclear Copper(II) Complexes A novel bi-tetradentate polythioether ligand, 6,6-methylene-bis(5-mercapto-3- thiahexyl)-4,8-dithiaundecane-l,ll-dithiol, (KUL), was synthesized and its di- and tetranuclear copper(II) complexes were prepared, and characterized by elemental analysis, magnetic moments, lH-NMR, IR, and UV-Vis spectra The IR data show that the ligand acts in a tetradentate manner and coordinates via one sulphur atoms of the thioether and thiol groups. The geometry of the metal chelates is discussed with the help of magnetic and spektroscopic measurements. The elemental analyses, stoichiometry, and spectroscopic data of the complexes indicate that the copper(II) ions are coordinated to the bi-dianion of the ligand. The function of the thiol Iigands is to release protons to form copper(II) complexes, Cu2L.