Çeşitli bitki dokularının emülsifikasyon özelliklerinin incelenmesi
Investigation of emulsification properties of some plant tissues
- Tez No: 83340
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAADETTİN GÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Biyoemülsifiyerler, yüzey aktif, emülsiyon aktivitesi, emülsiyon kararlılığı, karboksimetilselüloz, pazı, emülsiyon, Bioemulsifier, surfactant, emulsification activity, emulsification stability, carboxymethylcellulose, chard VI
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Bu çalışmada pazı, karalahana, mor lahana, marul, ıspanak ve ısırgan out olarak bilinen bitkilerin dokularından hazırlanan ekstraklann biyoemülsifikasyon özelllikleri biyokimyasal açıdan karakterize edildi, bu ekstraklann tamamında emülsifiyer özellikler gözlenmesine rağmen özellikle pazıdan hazırlanan ekstraklar diğer akstraklara göre en az 2.5 (optik yoğunluk) kat daha fazla bir emülsifîkasyon aktivitesi ile %83 oranında kararlılık gösterdi ve suyun yüzey gerilimini 72.9 dyn/cm (18 °C) den 60.8 dyn/cm ye kadar düşürmüştür. Pazıdan hazırlanan ekstraklann pozitif kontrol olarak kullanılan karboksimetilselüloza göre 1/100 seyrelmesiyle kullanılan çözeltilerinde hemen hemen aynı aktiviteyi göstermiştir. Aynca aynı konsantrasyon değerlerinde 30 dakika üzerinde su:mısırözü yağı (60:40) emülsiyonlannı karboksimetilselüloza göre daha kararlı olarak saklayabilmiştir. Bu özellikleri ile pazıdan hazırlanabilecek ekstraklann gıda endüstrisinde bir emülsifiyer olarak değerlendirebileceği açıktır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of Emulsification Properties of Some Plant Tissues In this work, emulsification properties of tissue extracts from various plants such as chard, black cabbage, purple cabbage, lettuce, spinach and nettle were characterized from the biochemical point of view. Although all of the extracts possesed emulsifier-like characters, chard has shown at least 2.5 times greater activity from all other extracts and decreased the surface tension from 72.9 dyn/cm at 18 °C to 60.8 dyn/cm. The extracts prepared from chard with 1/100 diluted solutions have shown almost the same emulsification activity in the case of positive control, carboxymethylcellusole. Moreover, the extracts of chard with the same concentration values kept the stability of the water.maize oil (60:40) much more effectively beyond 30 minutes of incubation than in the case of carboxymethylcellulose. It is obvious from the present work that the extracts of chard with such emulsification properties can be utilized commercially as an emulsifier especially in the food industry.