Maçka Orman İşletme Müdürlüğü Yeşiltepe Orman İşletme Şefliği'ndeki orman yol şevlerinin bitkilendirilme yolu ile stabilizasyonu üzerine araştırmalar
Studies on the stabilization of forest road slopes in Yeşiltepe forest area of Maçka state forest enterprise
- Tez No: 83341
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HULUSİ ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orman Yolu, Şevler, Bitkilendirme, Stabilizasyon, Erozyon VI, Forest roads, Cut and fullslope, Plantation, Stabilization, Erosion vn
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Maçka Orman İşletme Müdürlüğü Yeşiltepe Orman İşletme Şefliğindeki Orman Yol Şevlerinin Bitkilendirilme Yolu İle Stabilizasyonu Üzerine Araştırmalar Bu çalışma ile orman yol şevlerinin bitkilendirme yolu ile stabilizasyonu amaçlanmıştır. Bunun için Maçka Orman İşletme Müdürlüğünün Yeşiltepe bölgesi uygulama alam olarak seçilmiştir. Yükselti (0-750 m, 751-1500 m), bakı; Güney bakı grubu (Güney, Güney doğu, Güney batı, Doğu), Kuzey bakı grubu (Kuzey, Kuzey doğu, Kuzey batı, Batı) ve şev durumu (Kazı, Dolduru) dikkate alınarak sekiz adet deneme alam belirlenmiştir. Her deneme alanında beş adet deneme parseli oluşturulmuştur. Deneme alanlarından 0-20 cm. derinlik kademesinden alınan toprak örnekleri ile bu alanlarda denenen Festuca arrundinacea, Festuca rubra, Trifoliwn repens, Lolium perenne ile Poa pratensis bitki türleri materyal olarak kullanılmıştır. Deneme alanlarındaki bitki türlerinin boy ve kök uzunlukları metre yardımıyla ölçülmüş, örtme derecesinin belirlenmesinde quadrat yöntemi kullanılmıştır. Deneme alanlarından alınan toprak örnekleri üzerinde; toprak tekstürü, pH, organik madde, CaC03 ve dispersiyon oram ve erozyon eğilimi analizleri yapılmıştır. Elde edilen verilerden yararlanılarak yapılan gözlemler, varyans analizi ve korelasyon analizleri sonucuna göre; Festuca arrundinaceaa, Festuca rubra ve Lolium perenne 'nin ayrıca karışım olarak ise Festuca arrundinaceaa ile Festuca rubra ve Festuca rubra ile ve Lolium perenne 'nin araştırma alanındaki orman yol şevlerinde kullanılabileceği, Trifolium repens ve Poa pratensis türlerinin ise aynı araştırma alanında tek veya karışım olarak kullanılamayacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Studies On The Stabilization of Forest Road Slopes in Yeşiltepe Forest Area of Maçka State Forest Enterprise In this study, the stabilization of the the slopes on forest road is examined. For that reason, Yeşiltepe Region of Maçka State Forest Enterprise is choosen as a study area and eight experimental areas were determined according to the altitudes (0-750 m, 751-1500 m), accsept and slope Then, five parsels were choosen for each experimental area. Soil patterns which were taken from 0-20 cm depth of parsels and Festuca rubra, Trifolium repens, Lolium perenne with Poa pratensis species which were tested in this areas were used as material. The lengths of height and root of plant species are measured by the help of meter tool. The determination of cover degree is made by quadrat method. As a result, analysis of soil patterns, soil texture, pH, organic matter, CaCC>3 and dispersion ratio and erosion inclination are determined. According to observations, variance analysis and correlation analysis Festuca arrundinacea, Festuca rubra and Lolium perenne should be used on the slopes of forest roads in this study area. Trifolium repens and Poa pratensis species shouldn't be planted on the slopes of forest roads in this research area.