Çocuk nöroloji polikliniğine başvuran, epilepsive/veya nöromotor gelişim geriliği olanhastaların etiyolojilerinin yeni nesil dnadizileme yöntemi ile değerlendirilmesitek merkez deneyimi
Evaluation of the etiology of epilepsy and/or developmental delay in children presenting to a pediatric neurology clinic with next generation sequencing: A single center experience
  1. Tez No: 833420
  2. Yazar: HANDAN KAVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR IŞIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genetik, Nöroloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Genetics, Neurology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, Nöromotor Gelişim Geriliği, Yeni Nesil Dizileme, Epilepsy, developmental delay, next generation sequencing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Çalışmamızda epilepsi ve/veya nöromotor gelişim geriliği olan hastaların genetik etyolojilerinin aydınlatılmasında yeni nesil dizileme (YND) tekniklerinin tanı veriminin ortaya konması amaçlanmıştır. Yöntem: Ocak 2019-Aralık 2021 tarihleri arasında Çocuk Nöroloji Polikliniğine epilepsi ve/veya nöromotor gelişim geriliği ile başvuran, YND çalışılan hasta verileri dahil edilmiştir. Hastaların sosyodemografik ve klinik bulguları, manyetik rezonans görüntüleme (MRG), elektroensefalografi (EEG) sonuçları retrospektif olarak incelenmiş olup, genetik sonuçları güncel literatür ışığında değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 90 epilepsi ve/veya nöromotor gelişim geriliği klinik ön tanısı olan hasta dahil edilmiştir. Hastaların 53'ü (% 58,9) erkek, 37'si (% 41,1) kızdı. Kliniğimize başvurdukları andaki yaş aralığı 13 gün ile 16 yaş arasında değişmektedir. Hastaların ortalama yaşı 3,99±2,71 yıl, ortanca yaşı 2,71 yıldır. Hastaların 9'u (%10) epilepsi (nöromotor gelişim doğal), 53'ü (%58,9) nöromotor gelişim geriliği ve epilepsi, 28'i (%31,1) sadece nöromotor gelişim geriliği klinik ön tanısı ile takip edilmektedir. Tüm hastaların (n=90) 58'inde tüm ekzom dizileme (WES), 12'sinde tüm genom dizileme (WGS), 20'sinde WES ve kromozomal mikroarray (KMA) çalışıldı. Bu hastalardan 4'ünde trio WES, 2'sinde trio WGS çalışıdı. WES yapılan 58 hastanın 20'sinde (%34,4) patojenik/muhtemel patojenik varyant (P/LP), 11'inde (%18,9) klinik önemi bilinmeyen varyant (VUS) vardı. WGS çalışılan 12 hastanın 5'inde (%41,6) P/LP varyant, 5'inde (%41,6) VUS vardı. WES ve KMA yapılan 20 hastanın 11'inde (%55) P/LP varyant, 2'sinde (%10) VUS vardı. Bir hastada WES datasının yeniden değerlendirilmesi genetik tanıya katkı sağladı. Yirmi sekiz hastada görülen genetik varyant ve/veya kopya sayısı değişiklikleri daha önce literatürde bildirilmemiştir. On iki hastada (%13,3) potansiyel tedavisi olan bir genetik tanı konmuştur. Sonuç: YND ile epilepsi ve/veya nöromotor gelişim geriliği olan hastaların genetik tanılarını belirlemek doğru bir prognoz, potansiyel tedavi yöntemleri ve multidisipliner yaklaşım açısından çok önemlidir. Aynı zamanda aileler için tekrarlama riskini bilmek gelecekte preimplantasyon tanı şansı verir ve nadir görülen hastalıklarda destek ağı sağlar.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study we aimed to understand the genetic etiology in children presenting with epilepsy and/or developmental delay by using next generation sequencing (NGS). Material and Methods: We included children presenting to our pediatric neurology clinic with the diagnosis of epilepsy and/or developmental delay between January 2019 and December 2021. The patients were evaluated with the next generation sequencing (whole exome sequencing-WES or WES and Chromosomal microarray-CMA or whole genome sequencing-WGS) in our genetic laboratory. Sociodemographic, clinical, EEG and MRI findings were retrospectively examined and the results of the genetic tests were evaluated according to the recent genetics literature. Results: A total of 90 patients were included in the study. Fifty three patients (58,9%) were male and 37 (41,1%) were female. The age range of the patients at the time of admission to our clinic ranges from 13 days to 16 years. The mean age of patients was 3,99±2,71 years and median value was 2.71 years. Nine patients (10%) had only epilepsy, 53 patients (58,9%) had both developmental delay and epilepsy, 28 patients (31,1%) had only developmental delay. Twenty (34,4%) out of 58 patients who had WES had pathogenic or likely pathogenic variant (P/LP), eleven (18,9%) had variant of unknown significance (VUS). Five (41,6%) out of 12 patients who had WGS had pathogenic or likely pathogenic variants and 5 (41,6%) had VUS. Eleven (55% ) out of 20 patients who had WES and CMA had pathogenic or likely pathogenic variants and two (10%) had VUS. One patient had a diagnosis with reanalysis of WES data. Twenty eight novel variants are described. Twelve patients (13,3%) had a diagnosis with a known specific treatment. Conclusion: NGS helps to diagnose children with epilepsy and/or developmental delay precisely and also provides a correct prognosis, specific treatment methods and multidisiplinary approach. It also provides the chance of preimplantation methods to the families and a communication network for rare diseases.