Fraktal geometri konusunun ortaöğretim programına uygulanması
Adaptation of the subject of fractal geometry into the program of lise
- Tez No: 83342
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN BAKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Fractal Geometry, Feedback, Self Similarity, Fractal Dimension, Fractals. VI
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET İki bin yıldır herkesin öğrendiği Euclides geometrisi, varlıkların şekffierini inceler, bunlarla îlm"K kurallar koyar veya genellemeler yapar. Bu geometri doğal şekillerin soyutlanmasryla başlamış olsa da hiçbir wwmm doğanm geometrisi olamamıştır. Son yıllarda kurulan ve mrla gelişen Frakta! Geometri doğa ile matematiği barıştırmış ve insanlara çok yeni ufuklar açmıştır. Kesirli boyutlara sahip şekiller, sonsuza kadar sûren ballanmalar her ölçekte aynı görüntüyü veren öz benzer yapılar Fraktal Geometrinin temelini oluşturur. 8u konu akademik çalışmalarda Wla. yerini alıp, üniversitelerde ve teknik uygulamalarda gelişmektedir. Matematiğin dışında özellikle Fizik, Kimya,Jeoloji ve Fizyoloji gibi bilim dallan da fraktallan yaygm bir şekilde kullanmaktadır. Avrupa ve Amerika' da fraktal konusu lisans düzeyinde programlara girmiştir. Amerika' da fraktal konularım matematik öğretim programlarına uygulama çalışmaları 1992'den itibaren devam etmektedir. Yakın bir gelecekte Türkiye'de de orta öğretim programlarında fraktal geometri bir ihtiyaç olacaktır. Matematiğin her konusunda olduğu gibi bu konunun da temeli lisede verilmelidir. Bu çalışma iki aşamalı olarak planlanmıştır ; birinci aşamasında geniş bir literatür taraması yapılarak orta öğretim, matematik öğretim programı düzeyinde fraktal geometri kavramlarını içeren bir ünitenin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın iVincâ asama
Özet (Çeviri)
SUMMARY Adaptation of The Subject of Fractal Geometry into The Program of Use Geometry is a science, 'which, interests with the shapes and makes definitions afd laws for them. Since two-thousands years, everybody learns Euclidian Geometry. Even though, it was inspired by nature, it has been never called as Geometry of Nature. The Fractal Geometry, ihai hes been founded recently, brought the mathematics and nature together and set a new world for people. Shapes wich have fractional dimensions, infinitely long fractures, self- similarity etc. are the basic concepts of Fractal Geometry. It has been playing an important role in academical reports and devloping in technical usage. Especially Physics, Chemistri and Physiology have been using fraktals recently. ît has been placed into the curriculums of umversities in America and Europian Countxies.lt will be essencial subject of all cumculums a bit later. Like every subjects of mathematics, basic concepts of Fractal Geometry must be learned in lise. As a result of extensive literature review, an example of Unit of Fractal Geometry was hied to be developped in that work for the students in lise. It consist of two parts. The first includes basic definition, basic fraktals and properties, the second includes just academic evaluation of Unit developed in this work.