Otomotiv tesisindeki basınçlı hava kompresörlerinde otomasyon ile enerji tasarrufu uygulaması
Energy saving project with automation in compress air compressors in automotive facility
  1. Tez No: 833459
  2. Yazar: ÖMER ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT NAZLIBİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Basınçlı hava kompresörleri, enerji verimliliği, otomotiv tesisi, enerji tasarruf önlemleri, otomasyon sistemleri, Compressed air compressors, energy efficiency, automotive plant, energy saving measures, automation systems
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Dünya nüfusunun artması, insanların çalışma düzeyindeki gelişme ve endüstriyel faaliyetlerde ortaya çıkan gelişmeler enerji kullanımlarını düzenleme ve azaltmaya yönelik faaliyetlerde bulundurmaya başlamıştır. Bu çalışma, otomotiv tesisindeki basınçlı hava kompresörlerinde enerji tasarrufu sağlamayı ve enerji verimliliğini artırmayı hedeflemektedir. Bu çalışma doğrultusunda Ankara'da bulunan Türk Traktör fabrikasının basınçlı hava sistemi üzerinde ölçüm ve incelemeler yapılması, sistemde bulunan basınçlı hava kompresörlerinin çalışmalarını inceleyip analiz yapılması ve bu kapsamda kompresörlerin çalışmasını düzenleyici enerji tasarrufu sağlayacak bir otomasyon sistemi tasarımı ortaya çıkarılmıştır. Çalışma kapsamında uygulanan metodoloji: Basınçlı hava sistemi bileşenlerinin ve konfigürasyonunun belirlenmesi; işletme tarafı incelemelerinin yapılması; uygulanacak projenin kapsamı; işletmeye özgü sistem tasarımının yapılması; talep tarafı incelemeleri ve hesaplamalarının yapılması; sonuç ve önerilerin raporlanması; ve uygulanan projenin tasarruf ekonomik analizi adımlarını içermektedir. Sistemin mevcut halinin çalışması sırasında ki incelemeler; bir enerji analizörü ve akış metre kullanarak işletmedeki kompresörlerden veri toplanmış ve kompresörlere özgü enerji tüketimleri hesaplanmıştır. Diğer yandan, işletmeye özgü tasarlanan otomasyon sistemi kompresörleri eş yaşlanmalı olarak çalışmasını sağlayarak bakım tasarrufu sağlamış ve tüm kritik verilerinin, arıza alarmlarının merkezi SCADA sistemine aktarımı sağlanarak işletme personellerinin periyodik kontrol zamanlarını azaltmıştır. Projenin uygulanması ile işletmenin yıllık enerji tüketiminde %8,3 oranında enerji tasarrufu ortaya çıktı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The increase in the world population, the development of people's working level and industrial activities. Emerging developments have begun to engage in activities aimed at regulating and reducing energy use. This study aims to save energy in compressed air compressors in automotive plant and aims to increase energy efficiency. In line with this study, measurements and examinations on the compressed air system of the Türk Tractor factory in Ankara, examining and analyzing the work of the compressed air compressors in the system, and in this context, an automation system design that will regulate the operation of the compressors and save energy has been revealed. The methodology applied within the scope of the study: Compressed air system components and determining its configuration; conducting business-side reviews; the scope of the project to be implemented; company-specific system design; performing demand-side reviews and calculations; reporting of conclusions and recommendations; and the savings economic analysis steps of the implemented project. Investigations during the operation of the current state of the system; By using an energy analyzer and flow meter, data were collected from the compressors in the operation and the energy consumptions specific to the compressors were calculated. On the other hand, the automation system compressors designed specifically for the enterprise have ensured maintenance savings by ensuring that they operate with equal aging and reduced the periodic control times of the operating personnel by transferring all critical data and fault alarms to the central SCADA system. With the implementation of the project, it has been observed that an energy saving of 8.3% has emerged in the annual energy consumption of the enterprise