Fragmente qrs kompleksinin st yükselmesiz akut koroner sendromlu hastalarda risk öngörücüsü olarak incelenmesi
Investigation of fragmented qrs complex as a risk predictor in patients with non st elevation acute coronary syndrome
- Tez No: 833524
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH DOĞANAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Fragmente-QRS, QRS, GRACE, AKS, NSTE-AKS, Fragmented-QRS, QRS, GRACE, ACS, NSTE-ACS
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç Araştırmamızın birincil amacı, ST yükselmesi olmayan akut koroner sendrom (NSTE-AKS) hastalarında, EKG'de fQRS varlığının koroner stenoz derecesi ile ilişkisini incelemektir. Çalışmamızın ikincil amacı, GRACE skoru ile fQRS'in birlikte kullanımının koroner stenozun derecesini öngörmedeki değerini incelemektir. Gereç ve Yöntem Prospektif gözlemsel olarak planlanan bu araştırmaya Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniğinde, 14.09.2022-14.01.2023 tarihleri arasında NSTE-AKS tanısı alan 18 yaş üstü hastalar dahil edilmiştir. Çalışma örneklemi 225 hastadan oluşmaktadır. Hastaların başvuru şikayetleri, öyküleri, vital bulguları, demografik verileri ve kronik hastalıkları bir forma kaydedilmiştir. Laboratuvar tetkikleri ve KAG sonuçlarına HBYS üzerinden ulaşılarak kaydedilmiştir. Hastaların acil servise başvurusunda ilk EKG'lerindeki fQRS varlığı iki farklı uzman hekim tarafından bağımsız olarak değerlendirildi. NSTE-AKS tanısı alıp KAG yapılan bu hastalarda, kritik koroner stenoz tanımı için stenozun %95 veya daha yüksek olarak raporlanmış olması baz alınmıştır. Bulgular Lateral fQRS olan Cx'te kritik darlık bulunan hasta sayısı 6 (%35,3), kritik darlık bulunmayan hasta sayısı 11 (%64,7) idi. Koroner damarlardan Cx'te kritik darlık ile Lateral fQRS arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı (p:0,027). Kritik darlığı olan hastaların GRACE skoru ortalaması 128,94±26,78, kritik darlığı olmayan hastaların GRACE skoru ortalaması 119,80±34,29 idi. GRACE skoru açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p:0,026). Kritik darlığı olmayan hastalarda, GRACE Skoru Düşük Riskli olup fQRS bulunan hasta sayısı 2 (%9,5), fQRS bulunmayan hasta sayısı 19 (%90,5) idi. Kritik darlığı olan hastalarda, GRACE Skoru Düşük Riskli olup fQRS bulunan hasta sayısı 3 (%60), fQRS bulunmayan hasta sayısı 1 (%5) idi. GRACE Skoru düşük riskli hastalarda kritik stenoz ile fQRS varlığı ilişkisi için istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p:0,016). Sonuç Çalışma popülasyonumuzda, lateral derivasyonlarda fQRS varlığının Cx'te kritik stenozu öngörmede etkili bir araç olabileceği görülmüştür. İkincil olarak, GRACE risk skoru ile birlikte fQRS kullanılmasının, düşük riskli hastaları öngörmede sadece GRACE ile risk sınıflamasından daha etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim Our primary objective is to investigate the relationship between presence of fQRS and the extent of coronary artery stenosis in patients diagnosed with NSTE-ACS. The secondary goal is to assess the predictive value of utilizing both the GRACE score and fQRS together in estimating critical stenosis. Materials and Methods This prospective observational study included a total of 225 individuals aged 18 and above diagnosed with NSTE-ACS between September 14, 2022, and January 14, 2023. Patient complaints, medical history, vital signs, demographic information, and chronic illnesses were documented. Laboratory tests and coronary angiography results were recorded through Hospital Information Management System. The presence of fQRS in the initial ECGs of patients upon admission to the ED was evaluated independently by two physicians. Critical stenosis was defined as a stenosis of 95% or greater. Results Among patients with lateral fQRS, 6 (35.3%) exhibited critical stenosis in the Cx artery, while 11 (64.7%) did not. A statistical significance was observed between critical Cx stenosis and lateral fQRS (p: 0.027). The mean GRACE score for patients with critical stenosis was 128.94±26.78, whereas for patients without critical stenosis, it was 119.80±34.29. A statistically significance in GRACE scores was found between the groups (p: 0.026). In the group without critical stenosis, 2 patients (9.5%) had both a low-risk GRACE score and fQRS, while 19 patients (90.5%) did not exhibit fQRS. Among patients with critical stenosis, 3 patients (60%) had both a low-risk GRACE score and fQRS, while only 1 patient (5%) did not show fQRS. A significance was noted between critical stenosis and the presence of fQRS in low-risk GRACE score patients (p: 0.016). Conclusion In our study population, Lateral fQRS demonstrated predictive value in identifying critical stenosis in Cx. Additionally, fQRS and the GRACE score together better predicted low-risk patients than using GRACE alone.