Korunan alan yönetiminde katılımcılık: Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı örneği
Participation in protected area management: The case of the National park Historical Battle of Sakarya
- Tez No: 833593
- Danışmanlar: PROF. DR. SEZGİN ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sakarya Pitched Battle, Historical national park, Protected area, Participatory management
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Çalışmada, ülkemizdeki korunan alanların genel sorunlarının yanı sıra, korunan alanlarda katılımcı ve yerinden yönetim ilkesi benimsenerek, yapılacak koruma ve geliştirme uygulamalarının, çok parçalı bir tarihi milli park olan ve 2015 yılında ilan edilen, Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı örneği üzerinde uygulamaya yönelik tespitler ve çözüm önerileri sunmak hedeflenmiştir. Bu hedef doğrultusunda, Türkiye'deki korunan alanlar, katılımcı yönetim ve halk katılımı konuları değerlendirilmiştir. Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planının ve Tarihi Milli Park'ın yönetim ve uygulamalarının katılımcı yönetime uygunlu araştırılmıştır. Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı yönetim sisteminin katılımcı yaklaşımlara uygunluğunun değerlendirilmesi için, yöre halkı ve milli park ziyaretçileri ile yüz yüze görüşme yöntemi ile anket çalışması yapılarak alandaki katılımcı yönetim anlayışı değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı'nda katılımcı yönetimin etkin şekilde uygulanması için öneriler geliştirilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Sakarya Meydan Muharebesi, Tarihi milli park, Korunan alan, Katılımcı yönetim
Özet (Çeviri)
In this study, in addition to the general problems of the protected areas in our country, the conservation and development practices to be carried out by adopting the principle of participatory and local management in the protected areas, on the example of the Sakarya Pitched Battle Historical National Park, which is a multi-part historical national park and announced in 2015, are determined and evaluated. It is aimed to offer solutions. In line with this goal, protected areas in Turkey, participatory management and public participation issues were evaluated. The compatibility of the Sakarya Pitched Battle historical National Park Long Term Development Plan and the management and practices of the Historical National Park for participatory management was investigated. In order to evaluate the suitability of the Sakarya Pitched Battle Historical National Park management system with participatory approaches, a face-to-face survey was conducted with the local people and the visitors of the National Park, and the participatory management approach in the area was evaluated. As a result of the study, suggestions were developed for the effective implementation of participatory management in the Battle of Sakarya Historical National Park.