İyon-seçici elektrot geliştirilmesi amonyak duyarlı elektrot
Construction of some ion-selective electrodes ammonia-sensiting electrode
  1. Tez No: 83361
  2. Yazar: ÖZLEM BAŞGUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESMA KILIÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Amonyak, sıvı membran elektrot, Schiff bazı, potansiyometri III, Ammonia, liquid membrane electrode, Schiff base, potentiometry iv
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ İYON-SEÇİCİ ELEKTROT GELİŞTİRİLMESİ AMONYAK-DUYARLI ELEKTROT Özlem BAŞGUT Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Esma KILIÇ 1999, sayfa: 65 Jüri: Prof.Dr. Esma KILIÇ Prof. Dr. Fitnat KÖSEOĞLU Doç. Dr. Orhan ATAKOL Doç. Dr. Ziya KILIÇ Doç. Dr. Adnan KENAR Bu çalışmada, aktif materyal olarak l-[(2-oksifenil)iminometiI]-2-oksi-benzen- 0,0 ', N-ammin-nikel (II) 'nin kullanıldığı bir amonyak-gaz seçici sıvı membran elektrot geliştirildi. Bu membran elektrodun ljOxlO^-ljOxlO-3 M amonyak konsantrasyonu aralığında doğrusal cevap verdiği ve 5,0 mV standart sapma ile eğiminin hemen hemen Nernst eğimine yakın ve 50,7 mV olduğu gözlenmiştir. Elektrodun performansının deney çözeltilerinin pH'sına bağlı ve optimum çalışma pH aralığının 10,0-11,5 olduğu tespit edilmiştir. Elektrodun iç çözeltisinin konsantrasyonunun etkisi ve sıvı membran hazırlamada kullanılan organik çözücünün cinsi de araştırılmıştır. Hazırlanan elektrodun pH 10,2 de çeşitli alifatik aminlere seçiciliği karışık çözelti metodu ile incelenmiştir. Ayrıca elektrodun cevap süresi ve ömrü belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis CONSTRUCTION OF SOME ION-SELECTIVE ELECTRODES AMMONIA-SENSITING ELECTRODE Özlem BAŞGUT Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof.Dr. Esma KILIÇ 1999, page: 65 Jury: Prof.Dr. Esma KDLIÇ Prof.Dr. Fitnat KÖSEO?LU Assoc.Prof.Dr. Orhan ATAKOL Assoc.Prof.Dr. Ziya KDLIÇ Assoc.Prof.Dr. Adnan KENAR In this study, ammonia-gas-selective liquid-state membrane electrode based on l-[(2~oxyphenyl)iminomethyl]-2-oxy-benzene-0,0', N-ammin-nickel(II) as active material were developed. This membrane electrode gave the best performance and exhibited good linear response with near-Nernstian slope of 50,7 mV per concentration decade over three determinations (standart deviation=5,0 mV), within the concentration range 1,0x10-1-1,0x10 ~3 M. The electrode performance also depends on the pH of the test solution and the optimum pH range was about 10,0-11,5. The effect of concentration of internal solutions in the electrode, the type of organic solvent were investigated. It was examined the selectivity properties of the electrode to aliphatic amines at pH 10,2 with the mixed- solution method. Furthermore, the response time and lifetime of the electrode prepared were determined.