Triazole grubu fungisitlerin buğdayda önemli patojen funguslar üzerine etkileri ve tohum ilacı olarak kullanım olanakları üzerine araştırmalar
Studies on the effects of triazole fungicides on important fungal pathogens of wheat and the possibilities of their use as seed treatment
- Tez No: 83367
- Danışmanlar: PROF.DR. SALİH MADEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Wheat, fungi, pathogens, triazole, fungicides, seed treatments
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Doktora Tezi TRİAZOLE GRUBU FUNGİSİTLERİN BUĞDAYDA ÖNEMLİ PATOJEN FUNGUSLAR ÜZERİNE ETKİLERİ ve TOHUM İLACI OLARAK KULLANIM OLANAKLARI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Fikret DEMİRCİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Salih MADEN Jüri : Prof. Dr. Salih MADEN Prof. Dr. Nafiz DELEN Doç. Dr. F. Sara DOLAR Buğday bitkisinde hastalık oluşturan önemli bazı fungal etmenlere karşı triazole grubu fungisitlerin etkilerinin belirlenmesi ve bu fungisitlerin tohum ilaçlama yöntemi ile buğdaydaki bazı kök ve kökboğazı hastalıkları ile mücadele olanaklarının araştırılması ve verime etkilerinin belirlenmesi amacıyla laboratuvar ve tarla koşullarında çalışmalar yapılmıştır. İlk aşamada triazole grubu fungisitlerin buğday tohumlarında çimlenme ve çıkışa etkileri belirlenmiştir. Cyproconazole, bromuconazole ve hexaconazole' ün tohumlarda yüksek oranda anormal çimlenmeye neden olduğu, çıkış gücünü düşürdüğü ve çıkan bitkilerde anormallikler oluşturarak bitki boyunda kısalmaya neden olduğu belirlenmiştir. Triazole grubu fungisitlerin önemli bazı kök ve kökboğazı patojenlerinin misel gelişimine, ayrıca Puccinia graminis, P. strüformis, Tilletia caries, Ustilago nuda, Erysiphe graminis ve Septoria tritici' nin spor çimlenmelerine etkileri in vitro koşullarda araştırılmış, doz-gelişme doğru denklemleri, ECso dozları, ayrıca obligat patojenler için MIC değerleri belirlenmiştir. Bu fungisitlerin kontrollü koşullarda buğdayda Fusarium culmorum, F. graminearum, F. acuminatum, F.heterosporum, Rhizoctonia cerealis, Roryzae, Bipolaris sorokiniana ve Gaeumannomyces graminis' in hastalık şiddetine etkileri de incelenmiştir. Ayrıca, triazole grubu fungisitlerin tohuma uygulandığında tarla koşullarındaki perfomansları belirlenmiştir. Difenoconazole, flutriafol, triticonazole, tebuconazole, myclobutanil ve diniconazole' ün tohum ilaçlaması ile buğdayda önemli verim artışı sağladıkları saptanmıştır. 1999, 126 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Buğday, fungus, patojen, triazole, fungisit, tohum ilaçlaması
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis STUDIES ON THE EFFECTS OF TRIAZOLE FUNGICIDES ON IMPORTANT FUNGAL PATHOGENS OF WHEAT AND THE POSSIBILITIES OF THEIR USE AS SEED TREATMENT Fikret DEMHICI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. Salih MADEN Jury: Prof. Dr. Salih MADEN Prof. Dr. Nafiz DELEN Assoc. Prof. Dr. F. Sara DOLAR The effects of triazole fungicides on some important disease agents of wheat were determined and the possibilities of seed treatment on the control of root and stem end rot pathogens and on the effects to the yield were investigated in vitro and in vivo in this study. At the first stage, the effect of triazole fungicides on the germination of seeds and emergence of wheat seedlings were determined. Cyproconazole, bromuconazole and hexaconazole caused high level of abnormal germination and decreased emergence of wheat seed. These fungicides also caused some abnormalities after emergence and shortened seedling length. The effects of the fungicides on the mycelial growth of some root and stem end rot pathogens and on spore germination of Puccinia graminis, P. striiformis, Tilletia caries, Ustilago nuda, Erysiphe graminis and Septoria tritici and dose-growth regression equations, ECS0 values and also MIC values for obligate pathogens were determinated in vitro. The effects of triazole fungicides on the disease rates of Fusarium graminearum, F. culmorum, F. acuminatum, F. heterosporum, Bhizoctonia cerealis, R, oryzae, Bipolaris sorokiniana and Gaeumannomyces graminis were also determined in growth chambers. In addition, the performances of the triazole fungicides by seed treatment in the field were evaluated. Wheat yield was significantly increased by flutriafol, triticonazole, tebuconazole, myclobutanil and diniconazole. 1999, 126 pages