Streptozotosin ile indüklenmiş diyabetik sıçan modelinde lactobacıllus rhamnosus gg probiyotik uygulamasının testis dokusunda dna metilasyonuna etkisi
Effect of lactobacillus rhamnosus gg probiotic application on DNA methylation in testis tissue in streptozotocin induced diabetic rat model
  1. Tez No: 833670
  2. Yazar: GİZEM GAMZE TAŞ DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER LEYLA SATI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetes mellitus, streptozotosin, Lactobacillus Rhamnosus GG, DNA metiltransferazlar, rat testis, Diabetes mellitus, streptozotocin, Lactobacillus Rhamnosus GG, DNA methyltransferases, rat testis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Amaç: Tip 1 diyabetes mellitus (T1DM), görülme sıklığı ve getirdiği çeşitli organ hasarları nedeniyle önemli bir hastalık olup, bu bireylerde artış gösteren bağırsak mikrobiyota disbiyozu epigenetik değişiklikleri etkileyebilmektedir. Çalışmamızda deneysel T1DM modelinde probiyotik ve parabiyotik Lactobacillus Rhamnosus GG (LGG) uygulamasının sıçan testisinde DNA metilasyonu üzerinden epigenetik değişiklikler üzerindeki olası etkilerinin araştırılması amaçlandı. Yöntem: Kontrol, sham, T1DM, LGG (probiyotik), T1DM+LGG (probiyotik tedavi edici), LGG+T1DM (probiyotik koruyucu), inaktif LGG (İLGG-parabiyotik), T1DM+İLGG (parabiyotik tedavi edici) ve İLGG+T1DM (parabiyotik koruyucu) deney grupları oluşturuldu. Sıçanların vücut ağırlıkları ve kan glukozları izlenerek testis ağırlık indeksi, epididimal sperm motilitesi, serum testosteron düzeyleri, testiküler histopatoloji, apoptoz, global DNA metilasyonu ve DNA metiltransferazların (DNMT'ler) immünolokalizasyon ve ekspresyon düzeyleri ile oksidatif stres değerlendirildi. Bulgular: Diyabet grubunda kan glukozu ve oral glukoz tolerans testi (OGTT) ölçümlerinde yükselme izlenirken diyabeti tedavi edici ve koruyucu gruplarda azalma mevcuttu. Vücut ve testis ağırlıkları ile sperm motilitesi diyabet grubunda daha düşük olup probiyotik ve parabiyotik gruplarında kilo artışına ilaveten iç organ yağlanması izlendi. Patolojik testis histolojisi izlenen diyabet grubunda DNMT1, DNMT3A, DNMT3B ve 5-metilsitozinin ekspresyonunun azaldığı ancak apoptozun diyabet ve diyabeti tedavi edici gruplarda daha yüksek olduğu belirlendi. Diyabet ve diyabeti tedavi edici gruplarda testosteron azalırken, oksidatif stres artmış olarak tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda deneysel T1DM modelinde, LGG uygulamasının testisteki DNA metilasyonuna bağlı değişiklikler üzerindeki etkisi ilk kez tanımlandı. Bulgularımız diyabetik erkek bireylerde probiyotik ve parabiyotiklerin etkileri konusunda değerli bilgiler sağlamış olup, yeni hipotezlerin kurulmasına ve önerilerin yapılmasına kaynaklık yapabilecektir.
Özet (Çeviri)
Objective: Type 1 diabetes mellitus (T1DM) is an important disease due to its frequency and the various organ damages it causes, and the intestinal microbiota dysbiosis that increases in these individuals can affect epigenetic changes. Thus, here we aimed to investigate the possible effects of probiotic and parabiotic Lactobacillus Rhamnosus GG (LGG) application on the epigenetic changes through DNA methylation in the rat testis in the experimental T1DM model. Method: Control, sham, T1DM, LGG (probiotic), T1DM+LGG (probiotic therapeutic), LGG+T1DM (probiotic preventive), inactive LGG (ILGG-parabiotic), T1DM+ILGG (parabiotic therapeutic) and ILGG+T1DM (parabiotic preventive) experimental groups were created. By monitoring the body weights and blood glucose of the rats, testicular weight index, sperm motility, testosterone levels, testicular histopathology, apoptosis, global DNA methylation, immunolocalization and expression levels of DNA methyltransferases (DNMTs), and oxidative stress were evaluated. Results: While an increase was observed in blood glucose and oral glucose tolerance test (OGTT) measurements in diabetes group, there was a decrease in the diabetes treatment and preventive groups. Body and testis weights and sperm motility were lower in the diabetes group, and visceral fat was observed in addition to weight gain in the probiotic and parabiotic groups. It was determined that the expression of DNMT1, DNMT3A, DNMT3B and 5-methylcytosine decreased in the diabetes group with pathological testicular histology, but apoptosis was higher in diabetes and diabetes treatment groups. Testosterone levels were decreased and oxidative stress was increased in diabetes and diabetes treatment groups. Conclusion: The effect of LGG application on DNA methylation-related changes in the testis was described for the first time in the T1DM model. Our results provided important information regarding the effects of probiotics and parabiotics on diabetic men and may serve as a fundamental source for establishment of new hypotheses and recommendations.