İnsan doku ve sıvılarında hidrürü oluşturulabilen bazı elementlerin atomik absorpsiyon spektrofotometresi ile analizinde hidrür oluşturmalı yöntem ve zaman etkili elektrotermal yöntemlerin karşılaştırılması
The comparative studies of hydride generation and zeeman effect electrothermal atomic absorption spectrophotometric techniques for determination of some elements in human fluids and tissues
- Tez No: 83369
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ORHAN ATAKOL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kurşun, kan, doku, hidrür oluşturmalı atomik absorpsiyon, elektrotermal atomik absorpsiyon, Zeeman etkisi, Lead, blood, tissue, hydride generation atomic absorption, electrothermal atomic absorption, Zeeman effect 11
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Doktora Tezi İNSAN DOKU VE SIVILARINDA HİDRÜRÜ OLUŞTURULABİLEN BAZI ELEMENTLERİN ATOMİK ABSORPSİYON SPEKTROFOTOMETRESİ İLE ANALİZİNDE HİDRÜR OLUŞTURMALI YÖNTEM VE ZEEMAN ETKİLİ ELEKTROTERMAL YÖNTEMLERİN KARŞIL AŞTDULMASI F. Nazlı DİNÇER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Orhan ATAKOL Jüri: Prof. Dr. Fitnat KÖSEOĞLU Prof. Dr. Esma KILIÇ Doç. Dr. Orhan ATAKOL Çalışmada kan ve saçta kurşun konsantrasyonlarının tayininde hidrür oluşturmalı atomik absorpsiyon ve Zeeman zemin düzeltmeli elektrotermal atomik absorpsiyon yöntemleri karşılaştırıldı. Örnekler mikrodalga yöntemiyle parçalandıktan sonra 0.72 mol/L HNO3 içinde (NH4)2Cr207, H202, (NH4)2S208> ve NaBi03 yükseltgenleri kullanılarak Pb(IV) oluşumu sağlandı. Pb(TV)'ün kararlılığım arttırmak için ortama kelatlaştırıcı olarak malik, laktik, tartarik ve salisilik asitler eklendi. NaBIl* kullanılarak PbRj oluşturulduktan sonra, argon taşıyıcı gazı ile atomlaştırıcıya gönderilen kurşunun atomizasyonu alevde ısıtılan kuvars T-hücre içinde gerçekleştirildi. Yapılan deneylerin sonucunda kurşun tayini için en uygun ortamın (NH^CraO? + HNO3 + malik asit ortamı olduğuna karar verildi. Bu koşullar sağlandıktan sonra kan ve saç örneklerinde kurşun konsantrasyonları HGAAS ile ölçüldü. Daha sonra aynı örneklerin kurşun konsantrasyonu ETAAS ile ölçüldü. Toplam 87 kişide ölçülen kurşun düzeylerinin istatistiki faktörleri hesaplanarak sonuçlar irdelendi ve HGAAS'nin en güvenilir yöntem olarak kabul edilen ETAAS'ye alternatif bir yöntem olabileceği sonucuna varıldı. 1999, 98 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis THE COMPARATIVE STUDIES OF HYDRIDE GENERATION AND ZEEMAN EFFECT ELECTROTHERMAL ATOMIC ABSORPTION SPECTROPHOTOMETRY TECHNIQUES FOR DETERMINATION OF SOME ELEMENTS IN HUMAN FLUIDS AND TISSUES F. Nazlı DİNÇER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Orhan ATAKOL Jury: Prof. Dr. Fitnat KÖSEO?LU Prof. Dr. Esma IOLIÇ Assoc. Prof. Dr. Orhan ATAKOL In this study, hydride generation atomic absorption and Zeeman background corrected electrothermal atomic absorption techniques was compared for determination of lead in blood and scalp hair. Blood and hair samples were digested by microwave acid digestion and then Pb(IV) formation was realized by using (NEU^CraO?, H2O2, (NH^SıOs, ve NaBİ03 in 0.72 moI/L HN03. To increase the stability of Pb(IV) different chelating agents were added. Malic acid was a more suitable chelating agent than lactic, tartaric and salicyclic acids. After PbH4 was formed by NaBH4 was swept with argon into the heated quartz tube for atomization. (NHOıC^O? + HNO3 + malic acid medium was chosen as the most suitable medium. After these conditions were Mlfilled, Pb levels of the samples were measured first by hydride generation atomic absorption and then by Zeeman background corrected electrothermal atomic absorption techniques. Statistical factors of the Pb levels from 87 persons were evaluated and consequently it was decided mat HGAAS could well be an alternative to the ETAAS method which is known as the most reliable. 1999, 98 pages