Spor liseleri spor alanı öğretim programlarınınöğretmen görüşleri açısından incelenmesi
Investigation of sports high schools sports field curricula in terms of teachers' opinions
- Tez No: 833709
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAMER CİVİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor lisesi, Öğretim Programı, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni, Sports High School, Curriculum, Physical Education and Sports
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Öğretim programlarının öğrencilerin hazırbulunuşluk düzeyine uygun olması gerekmektedir. Spor eğitimi kapsamlı bir süreç olduğundan bu süreci etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. Bu çalışma; Spor Lisesi spor alanı öğretim programının Beden Eğitimi ve Spor (BES) Öğretmenleri görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesini ayrıca okul fiziki imkânlarının yeterliliği, spor liselerinde görev yapan BES öğretmenlerinin bir takım özelliklerini ortaya koyulmasını amaçlamaktadır. Çalışmanın evrenini Spor liselerinde görev yapan BES öğretmenleri oluşturmaktadır. Örneklem grubunu ise Türkiye'nin her bölgesinde yer alan Spor Liselerinde görev yapan 145 BESÖ oluşturmaktadır. Çalışma nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma araştırma yöntemi ile yürütüldü. Araştırma verileri, literatür taraması ve uzman görüşü alınarak oluşturulan kişisel bilgi formu, anket formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak elde edildi. Nicel veriler frekans dağılımlarının yer aldığı grafikler şeklinde sunuldu. Nitel verilerin analizinde NVivo 9 Paket Programı ile İçerik Analizi kullanıldı. Nicel verilere ait bulgular incelendiğinde çalışmaya 27 farklı spor lisesinden 110 erkek 35 kadın BES öğretmenlerinin katıldığı ve katılımcıların en fazla oranla (%28) 40-45 yaş aralığında olduğu tespit edildi. Öğretim programlarının oluşturulma sürecine katılanların oranının (%67,5) yüksek olduğu tespit edildi. Spor alanı teorik derslerinden Antrenman Bilgisi ve Spor Anatomisi ve Fizyolojisi derslerine ait kazanımların ve ders kitaplarının öğrenciler tarafından anlaşılır olmasını çok zor ve zor anlaşılır bulan öğretmenlerin oranlarının (sırasıyla; %40, % 30) diğer derslere göre yüksek olduğu saptandı. Öğretmenlerin; %72,4'ü spor tesisi yetersizliğinden, %55,1'i spora ilişkin araç gereç eksikliğinden bahsettikleri saptandı. Öğretmenlerin; %33,1'i öğretim programlarında uygulanamayacak kazanımların bulunduğunu, %25,5'i kazanımlar için ders kitaplarındaki etkinliklerin kısıtlı olduğunu ifade ettikleri tespit edildi. Nitel verilere ait bulgular incelendiğinde öğretmenlerin %65'inin görev yapmakta oldukları okullarının fiziki koşullarını yeterli bulmadıkları, ders kazanımlarının öğrenciye uygunluğu hususunda katılımcıların yaklaşık %70'inin uygun olduğunu ifade ettikleri saptandı. Katılımcıların güncel öğretim programına yönelik düşüncelerinde, uygulama ağırlıklı, önceki programdan izler taşıyan, önceki programa göre daha iyi ancak geliştirilmeli gibi kategorilerin oluştuğu tespit edildi. Sonuç olarak hem nicel hem de nitel bulgular Spor Liselerinin spor tesisleri ve araç gereçlerinin uygulamalı derslere ait öğretim programlarındaki kazanımların tam anlamıyla öğrenciye aktarılması için yetersiz olduğu ve 2016 yılı öncesi öğretim programına göre mevcut programın daha iyi fakat geliştirilmesi gereken yanlarının olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Curricula should be appropriate to the students' level of readiness. Since sports education is a comprehensive process, there are many factors affecting this process. This study aims to evaluate the Sports High School sports field curriculum in line with the views of Physical Education and Sports Teachers (PESÖ) and to reveal the adequacy of school physical facilities and some characteristics of physical education teachers working in sports high schools. The population of the study consists of PESÖs working in sports high schools. The sample group consists of 145 PESTs working in Sports High Schools in every region of Turkey. The study was conducted with a mixed research method in which quantitative and qualitative research methods were used together. The research data were obtained by using a personal information form, a questionnaire form and a semi-structured interview form, which were created by literature review and expert opinion. Quantitative data were presented as graphs with frequency distributions. Content Analysis with NVivo 9 Package Program was used to analyze qualitative data. When the findings of the quantitative data were analyzed, it was determined that 110 male and 35 female PPSs from 27 different sports high schools participated in the study and the participants were in the 40-45 age range with the highest rate (28%). It was determined that the rate of those who participated in the process of creating curricula (67.5%) was high. It was determined that the proportions of teachers who found it very difficult and difficult for students to understand the outcomes and textbooks of the Training Knowledge and Sports Anatomy and Physiology courses, which are among the theoretical courses in the field of sport, were higher than the other courses (40%, 30%, respectively). It was determined that 72.4% of the teachers mentioned the lack of sports facilities and 55.1% mentioned the lack of equipment related to sports. It was determined that 33,1% of the teachers stated that there were achievements that could not be implemented in the curriculum and 25,5% stated that the activities in the textbooks were limited for the achievements. When the findings of the qualitative data were examined, it was determined that 65% of the teachers did not find the physical conditions of the schools they were working in sufficient, and about 70% of the participants stated that the course outcomes were appropriate for the students. In the participants' opinions about the current curriculum, it was determined that categories such as application-oriented, bearing traces of the previous curriculum, better than the previous curriculum but should be improved were formed. As a result, both quantitative and qualitative findings show that the sports facilities and equipment of Sports High Schools are insufficient to fully transfer the gains in the curricula of applied courses to the students and that the current program is better than the pre-2016 curriculum, but there are aspects that need to be improved.