Attitudes towards motherhood in instagram- instamoms: The effect of maternal attitudes and sexism level of the followers
Instagram anneliğine- ınstamomlara ilişkin tutumlar: Takipçilerin annelik tutumları ve cinsiyetçilik düzeylerinin etkisi
- Tez No: 833711
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY SAKALLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Instamomlara ilişkin tutumlar, Instamom algısı, Çelişik duygulu cinsiyetçilik, Annelik, Instagram kullanımı, Attitudes towards Instamoms, Perception of Instamoms, Ambivalent sexism, Self-motherhood, Instagram Usage
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Tezin iki amacı vardır. Birinci amaç, Instamomlara ilişkin tutumlar ölçeği geliştirerek Instamomlarla ilgili tutumları incelemektir. İkincisi, bu tutumlar ile Instamom takipçilerinin annelik tutumları ve çelişik duygulu cinsiyetçilik düzeyleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu tezin örneklemini, anne ve Instagram kullanıcısı olan 206 katılımcı oluşturmaktadır. Katılımcıların yaşları 23 ile 64 arasında değişmektedir (M = 36.46; SD = 7.20). Çalışmada katılımcılar aşağıdaki ölçekleri doldurmuşlardır: Instamomlara İlişkin Tutumlar Ölçeği'nin madde havuzu, Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik Envanteri, katılımcıların anne olarak kendilerini değerlendirmeleri için Anlamsal Farklılık Ölçeği- Anne olarak ben, Instagram Kullanım Davranışları ve demografik bilgi formu. Faktör analizleri, Instamomlara ilişkin tutumların“Instamomları Beğenme ve Model Alma”ve“Instamomların Gerekliliği ve Samimiyeti ile ilgili Algı”olmak üzere iki alt ölçeği olduğunu göstermiştir. Ölçeğin Cronbach Alfa değeri .93, alt ölçeklerin ise sırasıyla .96 ve .85 dır. Instamomlara İlişkin Tutumlar'ın her bir alt faktörü için regresyon analizleri yapılmıştır. Bulgular, Instamomları Beğenme ve Model Alma'nın korumacı cinsiyetçilik ve Instagram kullanım davranışı tarafından pozitif yönlü ve anlamlı olarak yordandığını göstermiştir. Instamomların Gerekliliği ve Samimiyeti ile ilgili Algı faktörünün ise düşmanca cinsiyetçilik ve Instagram kullanım davranışı tarafından anlamlı bir şekilde yordandığı bulunmuştur. Bulgular, korumacı cinsiyetçiliğe sahip bireylerin Instamomları daha hoş bulma ve model alma eğiliminde olduğunu göstermektedir. Bunun yanı sıra, daha yüksek düzeyde düşmanca cinsiyetçiliğe sahip bireylerin Instamomları gereksiz ve samimiyetsiz olarak algıladığı belirlenmiştir. Son olarak, Instagram kullanım davranışlarının artışı, Instamomları hem beğendiğimizi hem de onları model aldığımızı ve onları gerekli ve samimi bulduğumuzu göstermektedir. Buna göre, cinsiyetçiliğin farklı türlerinin Instamomlara ilişkin algıları etkilediği belirtilebilir. Tüm bu bulgular, mevcut literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of thesis was twofold. Firstly, it investigated attitudes towards Instamoms by developing“Attitudes towards Instamoms Scale”. Secondly, it explored the relationship between these attitudes and maternal attitudes of Instamoms followers, as well as their level of ambivalent sexism. The sample consisted of 206 participants who were mothers and Instagram users. They were 23 to 64 years old (M = 36.46; SD = 7.20). Participants filled out Attitudes towards Instamoms Scale item pools, Ambivalent Sexism Inventory, Semantic Differentiation Scale as Myself as Mother; Instagram Usage Behaviors, and a demographic information form. Factor analyses demonstrated that attitudes towards Instamoms have sub-scales;“Liking and Modeling Instamoms”(LMI) and“Perception about Necessity and Sincerity of Instamoms”(PNS). The Cronbach Alpha values were .93 for the scale, .96 for the first factor, and .85 for the second factor. The findings revealed that LMI was positively predicted by benevolent sexism and Instagram usage behavior. PNS was negatively predicted by hostile sexism, and Instagram usage behavior. The results suggested that individuals who scored higher on benevolent sexism are more likely to perceive Instamoms more likable and model them. On the other hand, individuals with higher levels of hostile sexism tended to view Instamoms as more unnecessary and insincere. Lastly, participants who scored higher on Instagram usage behaviors were more likely to admire and imitate them, and they also found them necessary and sincere. Therefore, it is possible to indicate that types of sexism may change how Instagram followers perceive Instamoms. The implications of these results were discussed.