Juvenil idyopatik artritli çocuklarda hepatit B aşılamasının değerlendirilmesi
Evaluation of hepatitis B vaccination in children withjuvenile idiopathic arthritis
- Tez No: 833785
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA BAĞLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Juvenil İdyopatik Artrit, Hepatit-B, Biyolojik Ajan, Juvenile Idiopathic Arthritis, Hepatitis-B, Biologic Agent
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Çocukluk çağının en yaygın kronik romatizmal hastalığı Juvenil İdyopatik Artrit (JIA)'dir. Hastalığın farklı alt grupları olup, tedavisi hastalığın alt grubuna, klinik belirtilerine ve tedaviye cevabına göre düzenlenir. Medikal tedavide amaç eklem fonksiyonlarını korumak; ağrı, şişlik ve sabah tutukluğunu gidermek; eklem ve kemik hasarını önlemek; normal büyüme ve gelişmenin devamını sağlayabilmektir. Bu amaçla tedavide kademeli olarak; non steroid anti enflamatuvar ilaçlar, kortikosteroidler, hastalığı modifiye edici antiromatizmal ilaçlar (DMARD) ve son yıllarda 'biyolojik ajanlar' kullanılmaktadır. Tedavi sürecinde immünsüpresif ilaçların kullanımı ile birlikte viral enfeksiyonların önlenmesinin önemi artmıştır. Hepatit B virüsü (HBV) insanlarda akut ve kronik hepatit, siroz ve karaciğer yetmezliği yapabilir. Son yıllarda Hepatit B aşılaması ve Hepatit B'ye yönelik tedavilerle Hepatit B enfeksiyonu insidansı ve ölüm oranı önemli ölçüde azalmıştır. Bebeklik döneminde yapılan Hepatit B aşılarına karşı JİA tanılı hastaların oluşturduğu immün yanıtların kullandıkları bağışıklık düzenleyici tedavilerden sonra nasıl değiştiğine dair yeterli veri yoktur. Bu çalışmada amacımız hastanemiz Çocuk Romatoloji Kliniği'nde takipli olan JİA tanılı hastaların Hepatit B serolojisinin tanı anında ve tedavi sonrasında değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya; SBÜ Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Romatoloji Kliniği'nde, Şubat 2017- Ekim 2022 (Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi Başhekimliği'nden gerekli izin alınmıştır), Ankara Etlik Şehir Hastanesi Çocuk Romatoloji Kliniği Ekim 2022- Mart 2023 tarihleri arasında başvuran, JİA tanısı ile takip edilen, 372 pediatrik hasta dahil edildi. Retrospektif olarak hasta dosyaları incelenerek demografik veriler, klinik bulgular, laboratuvar verileri, aşı şemaları, hepatit belirteçleri (anti-HBs, Hbs Ag), aldıkları tedaviler değerlendirildi. 12 Bulgular: Çalışmamıza 372 hasta (210 kız, 162 erkek) dahil edildi. Hastalarımızın tanı yaş ortalaması 10,01±0,26 yıl idi. Kontrol grubuna 78 kız ve 67 erkek olmak üzere toplam 145 sağlıklı çocuk kabul edildi. Kontrol grubundaki çocukların yaş ortancası 9 yaş (6-14) olarak saptandı. 129 hasta entezit ilişkili artrit, 125 hasta persistan oligoartiküler JİA, 57 hasta RF (-) poliartiküler JİA, 33 hasta sistemik JİA, 11 hasta psöriyatik artrit, 9 hasta RF (+) poliartiküler JİA ve 8 hasta genişlemiş oligoartiküler JİA tanıları ile takip edildi. Tüm JİA hastalarında anti-HBs pozitiflik oranı %66 (n=247), kontrol grubunda ise %54,4 (n=79) saptandı. İlk tanıda Anti-HBs pozitiflik oranları; en yüksek %36 ile persistan oligoartiküler JİA'da saptandı. Sonrasındaki dağılım; %28.3 entezit ilişkili artrit, %17,4 ile RF (-) poliartiküler JİA, %9,7 ile sistemik JİA, %3,2 ile psöriyatik artrit, %2,8 ile RF(+) poliartiküler JİA ve en düşük %2,4 ile genişlemiş oligoartiküler JİA şeklinde saptandı. DMARD kullanan ve ilk tanıda anti-HBbs pozitifliği olan 51 hastanın 48'inde (%94); kontrolde anti-HBs bakılan hastalar içinde değerlendirildiğinde; DMARD sonrası anti-HBs pozitifliğinin devam ettiği saptandı (p:0,001). Anti-HBs pozitifliği olan 138 hastanın, kontrolde anti-HBs bakılan hastalar içinde değerlendirildiğinde; 124 hastanın 112'sinde (%90) biyolojik tedavi sonrası anti-HBs pozitifliğinin devam ettiği saptandı (p:0,005). Sonuç: Juvenil idyopatik artritli çocuklarda anti-HBs pozitifliği en yüksek persistan oligoartiküler JİA'da saptandı. Anti-HBs düzeyleri ve HBV aşı yanıtı açısından değerlendirildiğinde; hastaların büyük çoğunluğunda tedaviden olumsuz etkilenmediği görüldü. Tedavi sürecinde Anti-HBs düzeylerinin takibinin yapılması ve koruyucu düzeyin altında olan hastalara ek doz HBV aşısının yaptırılmasının HBV reaktivasyonunun önlenmesinde önemli bir adım olduğu vurgulandı.
Özet (Çeviri)
Objective: Juvenile Idiopathic Arthritis (JIA) is the most common chronic rheumatic disease of childhood. There are different subgroups of the disease and treatment is organised according to the subgroup of the disease, clinical symptoms and response to treatment. The aim of medical treatment is to protect joint functions; to relieve pain, swelling and morning stiffness; to prevent joint and bone damage; to ensure the continuation of normal growth and development. For this purpose, non- steroidal anti-inflammatory drugs, corticosteroids, disease-modifying antirheumatic drugs (DMARDs) and 'biological agents' have been used in recent years. With the use of immunosuppressive drugs in the treatment process, the importance of preventing viral infections has increased. Hepatitis B virus (HBV) can cause acute and chronic hepatitis, cirrhosis and liver failure in humans. In recent years, the incidence and mortality rate of hepatitis B infection has decreased significantly with hepatitis B vaccination and treatments for hepatitis B. There is insufficient data on how the immune responses of patients with JIA to hepatitis B vaccines administered in infancy change after immunomodulatory therapies. The aim of this study was to evaluate the hepatitis B serology of patients with JIA who were followed up in the Paediatric Rheumatology Clinic of our hospital at the time of diagnosis and after treatment. Materials and Methods: This study included 372 paediatric patients who were admitted to the Paediatric Rheumatology Clinic of SBU Dr. Sami Ulus Maternity, Child Health and Diseases Training and Research Hospital between February 2017 and October 2022 (necessary permission was obtained from the Chief Physician of Dr. Sami Ulus Children's Hospital) and to the Paediatric Rheumatology Clinic of Ankara Etlik City Hospital between October 2022 and March 2023 and who were followed up with a diagnosis of JIA. Demographic data, clinical findings, 14 laboratory data, vaccination schemes, hepatitis markers (anti-HBs, Hbs Ag), and treatments received were evaluated retrospectively by analysing the patient files. Results: A total of 372 patients (210 female, 162 male) were included in our study. The mean age at diagnosis was 10.01±0.26 years. A total of 145 healthy children (78 girls and 67 boys) were included in the control group. The median age of the children in the control group was 9 years (6-14). 129 patients with enthesitis- related arthritis, 125 patients with persistent oligoarticular JIA, 57 patients with RF (-) polyarticular JIA, 33 patients with systemic JIA, 11 patients with psoriatic arthritis, 9 patients with RF (+) polyarticular JIA and 8 patients with enlarged oligoarticular JIA were followed up. Anti-HBs positivity rate was 66% (n=247) in all JIA patients and 54.4% (n=79) in the control group. Anti-HBs positivity rates at initial diagnosis were highest in persistent oligoarticular JIA with 36%. The subsequent distribution was as follows: 28.3% enthesitis-related arthritis, 17.4% RF(-) polyarticular JIA, 9.7% systemic JIA, 3.2% psoriatic arthritis, 2.8% RF(+) polyarticular JIA and the lowest rate was 2.4% enlarged oligoarticular JIA. In 48 (94%) of 51 patients who used DMARDs and had anti-HBs positivity at initial diagnosis, anti-HBs positivity persisted after DMARDs (p:0.001). When 138 patients with anti-HBs positivity were evaluated among the patients in whom anti- HBs was checked in the control; it was found that anti-HBs positivity persisted after biological treatment in 112 (90%) of 124 patients (p:0.005). Conclusion: In children with juvenile idiopathic arthritis, the highest anti- HBs positivity was found in persistent oligoarticular JIA. When evaluated in terms of anti-HBs levels and HBV vaccine response, it was observed that the majority of patients were not adversely affected by treatment. It was emphasised that monitoring anti-HBs levels during the treatment process and administering additional doses of HBV vaccine to patients with levels below the protective level is an important step in the prevention of HBV reactivation.