1867 tarihli İstanbul Gazetesi'nin transkripsiyonu ve değerlendirmesi (80-130. sayılar)
Transcription and evaluation of the İstanbul Newspaper dated 1867 (numbers 80-130)
- Tez No: 833795
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mehmed Arif Efendi, İstanbul, Gazete, 19. Yüzyıl, Mehmed Arif Efendi, Istanbul, Newspaper, 19th Century
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 349
Özet
Gazeteler, bir dönemin pek çok açıdan panoramasını sunmaktadır. Basın tarihinde ilk gazeteden itibaren dönemin özeliklerini anlamak açısından, dönemin gazeteleri önemli kaynak işlevi görmektedir. Osmanlı Devleti'nin ilk Türkçe gazetesi olan Takvim-i Vekayi'nin, 1831 yılında yayımlanması ile Türkçe gazeteler silsilesi başlamıştır. İlk çıkan gazeteden itibaren gazetelerin temel amacı, toplumu haber ulaştırarak bilgilendirmek ve halkı eğitmek temeli üzerine kurulmuştur. Bunun yanı sıra 19. yüzyılın bunalımlı iç ve dış olaylarının yaşandığı bir ortamda gazeteler, siyasi propaganda işlevi de görmüşlerdir. 1831'de yayımlaman Takvim-i Vekayi, gazetelerin öncülüğünü yapmış ve 1860'lı yılların muhalefet ortamında Osmanlı basını çeşitlilik göstermiştir. Bu çalışmanın konusunu oluşturan İstanbul Gazetesi, 1867 yılında Ârifâki lakaplı Mehmed Arif Efendi tarafından yayımlanmıştır. Renkli bir yaşama sahip olan Mehmed Arif Efendi'nin gazetecilik kariyeri, oldukça çeşitlilik göstermektedir. İstanbul Gazetesi dönemin siyasi, sosyal, kültürel vb. konuları açısından önemli bir kaynak değeri taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Newspapers present a panorama of a period from many perspectives. Since the first newspaper in the history of the press, the newspapers of the period serve as an important source in terms of understanding the characteristics of the period. With the publication of the first Turkish newspaper of the Ottoman Empire, Takvim-i Vekayi, in 1831, the series of Turkish newspapers began. Since the first newspaper was published, the main purpose of newspapers has been to inform and educate the public by delivering news. In addition, in an environment where the depressive domestic and foreign events of the 19th century were experienced, newspapers also served as political propaganda. Takvim-i Vekayi, which was published in 1831, pioneered the newspapers and the Ottoman press varied in the opposition environment of the 1860s. Istanbul Newspaper, which is the subject of this study, was published by Mehmed Arif Efendi, nicknamed Arifaki, in 1867. Having a colorful life, Mehmed Arif Efendi's journalism career is quite diverse. Istanbul Newspaper political, social, cultural etc. of the period. It is an important resource for the subjects.