Regulating religion in Türkiye and Greece: A comparative analysis through restructuring established religious institutions in public sphere
Türkiye ve Yunanistan'da dinin düzenlenmesi: Kamusal alanda yerleşik din kurumlarının yeniden yapılandırılması üzerinden karşılaştırmalı bir analiz
- Tez No: 833807
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA YILMAZ ÜSTÜNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Religion, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Dinin regülasyonu, yerleşik din kurumları, Diyanet, Yunanistan Kilisesi, yeniden yapılanma, Religious regulation, established religious institutions, Diyanet, Church of Greece, restructuring
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 345
Özet
Bu tez dinin düzenlenmesini (regülasyonunu) Türkiye ve Yunanistan örnekleri üzerinden tartışmaktadır. Oldukça kapsamlı ve çok boyutlu olan konu, yerleşik din kurumları olan Diyanet ve Yunanistan Kilisesi'nin kamusal alanda yeniden yapılandırılması bağlamında incelenmiştir. Çalışmanın amacı dinin düzenlenmesi yaklaşımlarında ve politikalarında yaşanan değişimlerin bu kurumların toplumsal işlevlerini ve statülerini nasıl etkilediğini göstermektir. Bu tezde yerleşik din kurumlarının kamusal alanda yeniden yapılandırılmalarının 21. yy.'da Türk ve Yunan Devletlerinin değişen regülasyon ihtiyaçlarına karşılık geldiğini iddia ediyorum. Bu amaçla Türkiye ve Yunanistan'da her iki kurumdan uzmanlarla derinlemesine görüşmeler yapılmış, birincil ve ikincil kaynaklardan yararlanılmıştır. Bulgular yeniden yapılandırma sonucunda bu kurumların topluma erişimlerinin ve böylece onu yönlendirme kapasitelerinin arttığına işaret etmektedir. Sonuç olarak, değişen regülasyon politikaları doğrultusunda bu kurumların toplumsal işlevleri yeniden tanımlanmıştır. Ancak devlet karşısındaki statüleri büyük ölçüde aynı kalmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis discusses religious regulation through the cases of Türkiye and Greece. The issue is analyzed in the context of the restructuring of established religious institutions, the Diyanet and the Church of Greece, in the public sphere. This study aims to show how changes in religious regulation policies have affected the social functions and status of these institutions. In this thesis, I argue that the restructuring of established religious institutions in the public sphere responds to the changing religious regulation needs of Turkish and Greek States in the 21st century. To this end, in-depth interviews were conducted with experts in Türkiye and Greece, and primary and secondary sources were used. The findings suggest that, as a result of restructuring, these institutions have increased their access to society and, thus, their capacity to direct it. As a result, the social functions of these institutions have been redefined in line with changing religious regulation policies. However, their status vis-à-vis the state has remained largely unchanged.