Tavşan deney modelinde subkonjonktival botulinum toksin-a uygulamasının kornea sinir pleksusları ve kornea stroma hücreleri üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of subconjunctival botulinum toxin-a application on corneal nerve plexuses and corneal stroma cells in rabbit experimental model
- Tez No: 833815
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKE BAHÇECİ ŞİMŞEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Botulinum toksin-A, korneal sinir pleksusları, korneal stromal hücreler, histopatolojik inceleme, tavşan deneysel modeli, Botulinum toxin-A, corneal nerve plexuses, corneal stromal cells, histopathological examination, rabbit experimental model
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, tavşan deney modelinde subkonjonktival botulinum toksin-A (BoNT-A) uygulamasının kornea sinir pleksusları ve kornea stroma hücreleri (fibroblast) üzerinde oluşturduğu histopatolojik ve moleküler düzeydeki değişiklikleri araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya altı yetişkin Yeni Zelanda beyaz tavşanı dahil edildi. Tavşanlar iki gruba ayrıldı: toksin grubu (n=6 göz) ve kontrol grubu (n=6 göz). Toksin grubuna subkonjunktival botulinum toksin-A enjeksiyonları yapılırken, kontrol grubuna serum fizyolojik enjeksiyonu uygulandı. İki hafta sonra her iki gruptan kornealar bütün olarak çıkarıldı. Histopatolojik ve protein izolasyonu incelemeleri, kornea sinir pleksuslarındaki sinir liflerinde ve kornea stroma hücrelerindeki değişiklikleri değerlendirmek amacıyla yapıldı. Bulgular: Histopatolojik analiz, toksin grubunda kornea sinir pleksuslarındaki sinir liflerinin kontrol grubuna kıyasla önemli değişiklikler olduğunu ortaya koydu. Kornea sinir pleksuslarında, sinir lifi yoğunluğunda azalma olduğunu işaret eden bulgular saptandı. Toksin (denek) ve kontrol grubundaki sinir hücre skoru istatistiki olarak anlamlı bulundu (p=0.016), ancak fibroblast skorunda anlamlı bir fark bulunmadı (p=0.63). Kontrol grubunun sinir hücre skoru için ortalama (mean), medyan değerleri sırasıyla 8923.0, 7477.0; toksin (denek) grubu için 4112.7, 3786.5; kontrol grubunun fibroblast skoru için ortalama (mean), medyan değerleri sırasıyla 5725.0, 5830.0; toksin (denek) grubu için 5381.7, 5045.0 olarak hesaplandı. Sonuç: Tavşan deney modelinde subkonjunktival botulinum toksin-A uygulaması, kornea sinir pleksuslarında histopatolojik değişikliklere yol açabileceği yönünde bulgular görüldü. Bu bulgular, BoNT-A uygulamasının kornea sinir pleksusları üzerine potansiyel etkileri olabileceğini düşündürmektedir. Bu histopatolojik değişikliklerin işlevsel sonuçları ve oftalmolojideki potansiyel klinik önemini açıklığa kavuşturmak için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The objective of this study was to investigate the histopathological and molecular based changes induced by subconjunctival application of botulinum toxin-A (BoNT-A) on corneal nerve plexuses and corneal stromal cells in a rabbit experimental model. Methods: Six adult New Zealand white rabbits were included in the study. The rabbits were divided into two groups: the toxin group (n=6 eye) and the control group (n=6 eye). The toxin group received subconjunctival injections of BoNT-A, while the control group received saline injections. After a designated period (2 weeks), corneal specimens were collected from both groups. Histopathological and protein isolation studies were performed to evaluate the alterations in corneal nerve plexuses and corneal stromal cells. Results: The histopathological analysis revealed significant changes in the corneal nerve plexuses or corneal dendritic cells in the toxin group compared to the control group. In the corneal nerve plexuses, there were findings indicating a decrease in nerve fiber score. The nerve cell score in the toxin (subject) and control groups was statistically significant (p=0.016), but there was no significant difference in the fibroblast score (p=0.63). The mean and median values for nerve cells in the control group were 8923.0, 7477.0; 4112.7, 3786.5 in the toxin (subject) group, respectively; the mean and median values for fibroblasts in the control group were 5725.0, 5830.0; 5381.7, 5045.0 in the toxin (subject) group, respectively. Conclusion: Subconjunctival application of botulinum toxin-A in the rabbit experimental model resulted in histopathological changes in corneal nerve plexuses. These findings suggest that BoNT-A administration can potentially affect to corneal nerve plexuses. Further studies are warranted to elucidate the functional implications of these histopathological alterations and their potential clinical relevance in ophthalmology.