Sosyolojik bir değerlendirme olarak yeni medyada suçun yeniden yargılanması: Twitter mahkemeleri
Rejudication of crime in new media as a sociological evaluation: Twitter courts
  1. Tez No: 833875
  2. Yazar: YILDIZ YAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOLUNAY ŞENOL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: suç, hukuk sosyolojisi, yeniden yargılanma, yeni medya, Twitter, Twitter mahkemeleri, crime, sociology of law, retrial, new media, Twitter, fictional Twitter courts
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 264
Özet
Gündelik hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelen yeni iletişim teknolojileri, toplumların gelişim seyrini değiştiren bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. İletişimin izlediği yol, bugün son hali olan yeni medya aracılığıyla sürekli bir değişim göstermektedir. Yüz yüze etkileşimin yerini alan sanal ortamlar, bu yeni iletişim şeklinin temelini oluşturmaktadır. Medyanın, interaktif özellik kazanmasıyla birlikte birey; artık kedisini ifade edebildiği, paylaşımlarla etkileşim kurabildiği, bilgi aktarımında bulunabildiği yeni dijital bir mekâna taşınmıştır. Bu yeni sanal mekânda, toplumsal olay ve olguların tezahürünün tartışmaya açık olduğu bir ortam oluşmuştur. Yeni medya araçları, bu ortamın oluşmasına uygun zemini sağlamaktadır. Günümüzde ciddi etkileri bulunan Twitter'da, suç ve yargılanma ile ilgili paylaşımlar neticesinde oluşturulmuş“Twitter mahkemeleri”de suç karşısında adalet arayışını belirtmektedir. Twitter'da bu tür durumların örnekleri bulunmaktadır. Bu durum her geçen gün artan paylaşımlar neticesinde daha çok görünürlük kazanmaktadır. Bu bağlamda konu olarak seçilen“Twitter mahkemelerinde suçun yeniden yargılanması”sosyolojik bir öneme sahiptir. Gündelik hayat sosyolojisinin dikkatini çeken bu durum sosyoloji disiplini için toplumsal alanı olan önemli bir konu haline gelmiştir. Bu çalışma“Twitter mahkemeleri”metaforu bağlamında suçun yeniden yargılanması sürecinin, yeni medya unsuru olan Twitter'daki paylaşımlar ekseninde değerlendirilmesi ve gündemdeki olaylarla ilişkisinin araştırılmasını kapsamaktadır. Twitter'da ceza davaları ile ilgili paylaşımlar neticesinde meydana gelen bir metafor olan“Twitter mahkemeleri”kavramının, ceza davalarına etkisi ve yeniden yargılama sürecine etkisi olup olmadığının sosyolojik olarak irdelenmesi amacı güdülmüştür. Buradan hareketle saha çalışması nitel yöntemle yarı yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma için mikro ölçekli teorilerden sembolik etkileşimcilik, fenomenoloji ve analiz noktasında etnometodoloji tercih edilmiştir. Çalışmanın dijital verilerin oluşturulması ve katılımcılarla ilgili bilgi analizi kısmında yeni araştırma yöntemlerinden biri olan netnografiden de yararlanılmıştır. Saha çalışması 32 kişinin katılımıyla derinlemesine görüşme ile gerçekleştirilmiştir. Saha çalışmasından elde edilen veriler yorumlanıp betimlendiğinde katılımcıların“Twitter mahkemeleri”kavramının adalet arayışı için kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Twitter mahkemeleri kavramı ile kastedilen gerçek bir mahkeme süreci olmayıp Twitter'daki paylaşımcılar tarafından yapılan değerlendirmelerin sanal bir mahkemeye benzetilmesidir. Saha çalışması için örnek vakalara da yer verilmiştir. Katılımcılar bunu, kendisinin ya da başkasının adalet mekanizması karşısında mağduriyet yaşandığının düşünüldüğü dumurlarda, seslerini duyurma çabası için kullandıklarını belirtmişlerdir. Bununla birlikte Twitter paylaşımlarının ceza mahkemelerinde dava sürecine etkisi olduğu fikri katılımcılar tarafından ifade edilmiştir. Bu etkilerin olumlu ve olumsuz yönlerinin olduğu ve etkinin yönünün genellikle vakalara göre farklılık gösterdiği de ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
New communication technologies, which have become an indispensable part of daily life, emerge as a factor that changes the course of societal development. The path of communication, through the medium of new media which is its current form, constantly undergoes change. Virtual environments that replace face-to-face interaction form the foundation of this new communication style. With the media gaining interactive features, individuals have now been moved to a new digital space where they can express themselves, engage in interactions through sharing, and transmit information. In this new virtual space, an environment has emerged where societal events and phenomena are open to discussion. New media tools provide the suitable platform for the creation of this environment. Twitter, which has serious consequences today, also indicates the search for justice in the face of crime, thanks to posts related to crime and trials on the platform, forming what is referred to as“Twitter courts.”Examples of such situations can be found on Twitter, and this phenomenon is gaining more visibility with each passing day. In this context, the topic of“retrial of crimes in Twitter courts”selected for this study holds sociological importance. This phenomenon, which has attracted the attention of everyday life sociology, has become a significant subject in the field of sociology, which focuses on the societal sphere. This study encompasses the evaluation of the process of retrial of crimes in the context of the metaphor of“Twitter courts,”based on posts on the new media platform Twitter, and the investigation of its relationship with current events. The aim of this study is to sociologically examine whether the concept of“Twitter courts,”which is a metaphor that arises from posts related to criminal cases on Twitter, has an impact on criminal cases and the retrial process. To this end, fieldwork was conducted using qualitative methods, employing a semi-structured interview technique. Micro-scale theories such as symbolic interactionism, phenomenology, and ethnometodology were preferred for the study's analysis. Additionally, a new research method called netnography was utilized for creating digital data and analyzing information about the participants. The fieldwork was conducted through in-depth interviews with the participation of 32 individuals. When the data obtained from the fieldwork were interpreted and described, it was concluded that participants used the concept of“Twitter courts”in their pursuit of justice. The concept of Twitter courts refers to evaluations made by Twitter users and is likened to a virtual court. Sample cases were also included in the fieldwork. Participants stated that they used this concept when they believed that there was a grievance within the justice system, either for themselves or for someone else, as an effort to make their voices heard. Furthermore, participants expressed the idea that Twitter posts have an impact on the legal proceedings in criminal courts. It was noted that these impacts can be both positive and negative, and the direction of the impact often varies depending on the specific cases.