Spor örgütlerindeki işgörenlerin kariyer yönetimi düzeylerinin iş yaşam kalitesine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of career management levels of employees in sports organizations on the quality of work life.
- Tez No: 833934
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SULTAN YAVUZ EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Gençlik Spor, Kariyer yönetimi, İş Yaşam Kalitesi, Youth Sports, Career Management, Work Life Quality
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın amacı spor örgütlerindeki iş görenlerin kariyer yönetimi düzeylerinin iş yaşam kalitesine etkisinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda 200'ü erkek, 100'ü kadın olmak üzere toplam 300 katılımcı gönüllüden örneklem oluşturma yoluna gidilmiştir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli tercih edilmiştir. Analiz edilen verilerin toplama araçları demografik özelliklerin tespiti için araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu, Eroğlu, Yavuz Eroğlu ve Karakuş (2021) tarafından geliştirilen 30 maddelik“Kariyer Yönetimi Ölçeği”ve Van Laar, Edwards ve Easton (2007) tarafından geliştirilen, Üstüner ve Akar (2017)'ın Türkçeye uyarladığı 23 maddelik“İş Yaşam Kalitesi Ölçeği”dir. Verilerin yorumlanmasında SPSS 22. paket programı, değerlendirilmesinde ise tanımlayıcı istatiksel yöntem olarak sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma hesaplamaları kullanılmıştır. İki bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılması için t-testi, ikiden fazla bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında tek yönlü (One Way) Anova testi uygulanmıştır. T-Testi sonrasında farklılıkları belirleyebilmek adına Cohen d analizi, One Way Anova testi sonrasında farklılıkları görebilmek için Post-Hoc Turkey testinden yararlanılmıştır. Ayrıca değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek için ise Pearson momentler çarpımı korelasyon analizi yapılmıştır. Bu analizler neticesinde kariyer yönetimi ile cinsiyet, medeni durum, mezun olunan bölüm, kıdem yılı ve görev yeri değişkenleri arasında anlamlı bir fark bulunmadığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte mezun olunan bölüm ve görev yeri değişkeni ile bireysel kariyer arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Ayrıca iş yaşam kalitesi ile cinsiyet, medeni durum, mezun olunan bölüm, kıdem yılı ve görev yeri değişkenleri arasında da anlamlı fark bulgulanmamıştır. Kariyer yönetimi ile iş yaşam kalitesi arasındaki ilişkiye bakıldığında, kariyer yönetimi alt boyutları ve toplam puanı ile iş yaşam kalitesi alt boyutları ve toplam puanları arasında orta düzeyde, pozitif yönde ve anlamlı ilişkiler olduğu bulgulanmıştır. Araştırma sonucuna göre bir takım çözüm önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the impact of career management levels of employees in provincial directorates of youth sports services on their quality of work life. To achieve this goal, a sample of 300 participants was formed, including 200 males and 100 females. The relational survey model was preferred for the research. The data collection tools used in the analysis included a personal information form prepared by the researcher for determining demographic characteristics, a 30-item“Career Management Scale”developed by Eroğlu, Yavuz Eroğlu, and Karakuş (2021), and a 23-item“Work Life Quality Scale”adapted into Turkish by Üstüner and Akar (2017), originally developed by Van Laar, Edwards, and Easton (2007). SPSS 22 software package was used for data interpretation, and for the evaluation, descriptive statistical methods such as numbers, percentages, means, and standard deviations were employed. T-tests were used for comparing quantitative continuous data between two independent groups, while one-way ANOVA test was applied for comparing quantitative continuous data among more than two independent groups. Cohen's d analysis was used to determine differences after the T-test and the Post-Hoc Turkey test was employed to identify differences after the one-way ANOVA test. Additionally, Pearson's product-moment correlation analysis was conducted to determine the relationships between variables. As a result of these analyses, it was determined that there were no significant differences between career management and gender, marital status, field of graduation, years of experience, and work location variables. Consequently, significant differences were found between the field of graduation and work location variables and individual careers. However, no significant differences were found between work-life quality and gender, marital status, field of graduation, years of experience, and work location variables. When examining the relationship between career management and work-life quality, it was found that there were moderate, positive, and significant relationships between both career management sub-dimensions and total scores, and work-life quality sub-dimensions and total scores. Based on the research findings, some recommendations for solutions have been developed.