Parental pre-mentalizing and children's attachment security as mediators between parental childhood trauma and children's problem behaviors
Ebeveynin çocukluk çağı travmaları ve çocuğun davranış problemleri üzerinde bağlanmanın ve mentalizasyonun aracı rolü
  1. Tez No: 833972
  2. Yazar: PELİN ULUTAŞLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL HALFON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mentalizasyon, Bağlanma, Travma, Çocuklarda Davranış Sorunları, Ebeveynin Yansıtıcı İşlevi, Mentalization, Attachment, Trauma, Children's Problem Behaviors, Parental Reflective Functioning
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Mentalizasyon kişinin kendisinin ve başkalarının davranışlarının ve tepkilerinin altında yatan zihin durumlarını anlama kapasitesidir. Bağlanma ilişkilerinde, ebeveynlerin kendilerinin ve çocuklarının davranışlarına anlam ve niyet atfedebilme kapasiteleri ebeveynin yansıtıcı işlevi olarak adlandırılır. Araştırmalar ebeveynin yansıtıcı işlev kapasitesinin travmatik yaşantılardan olumsuz yönde etkilendiğini göstermiştir. Mentalizasyon kapasiteleri zayıf olan ebeveynler, hatalı-mentalizasyon modlarını kullanmaya ve çocuklarının davranış ve tepkilerine olumsuz anlamlar yüklemeye meyilli olurlar. Ebeveynlerin yansıtıcı işlev kapasitelerinin zayıf olması, çocuklarının içselleştirme ve dışsallaştırma sorunları yaşama riskini arttırır. Pek çok çalışma ebeveynlerin yansıtıcı işlevi ile çocuğun erken çocukluk döneminde bağlanma ve duygu ve/veya davranış sorunları arasındaki ilişkilere odaklanmış olsa da bu ilişkilerin orta çocukluk döneminde nasıl olduğuna dair çalışma kısıtlıdır. Bu çalışma, ebeveynin hatalı-mentalizasyon modlarının ve çocuğun bağlanma güveninin, ebeveynlerin çocukluklarında yaşadıkları travmatik olaylar ve kendi çocuklarında ortaya çıkan içselleştirme ve/veya dışsallaştırma sorunları ile ilişkisi üzerinde aracı rolü olduğunu öne sürer. Bu hipotezi test etmek için yapılan bu çalışmanın 104 çocuk ve anne-baba katılımcısı vardır. Çocukların yaşları 6-12 arasında değişmektedir ve çocuklar klinik düzeyde içselleştirme, dışsallaştırma ya da komorbidite göstermektedirler. Bu çalışmanın katılımcısı olan ebeveynlere çocuklarının içselleştirme ve/veya dışsallaştırma sorunlarını ölçmek için Çocuk Davranış Değerlendirme Ölçeği (CBCL), ebeveynlerin mentalizasyon kapasitelerini ölçmek için Ebeveynin Yansıtıcı İşlevler Anketi (PRFQ-TR) ve ebeveynlerin çocukluk çağı travmatik yaşantılarını ölçmek için Olumsuz Çocukluk Yaşantıları Ölçeği (ACE-TR) uygulanmıştır. Çocuklara ise bağlanma güvenlerini ölçmek için Kern's Bağlanma Ölçeği uygulanmıştır. Sonuçlar annelerin olumsuz çocukluk çağı yaşantılarının hatalı-mentalizasyon modları ile, ve hatalı-mentalizasyon modlarının çocuklarındaki dışsallaştırma sorunları ile kuvvetli bir şekilde ilişkili olduğunu göstermiştir. Babaların mentalizasyon kapasiteleri, çocukluk çağı travmaları, çocukların bağlanma güveni ve içselleştirme sorunları ile ilgili önemli bulgular bulunmamıştır. Aracı değişken analizi sonuçları, annelerin hatalı-mentalizasyon modlarının, annelerin olumsuz çocukluk yaşantıları ve çocuğun dışsallaştırma sorunları arasındaki ilişki üzerinde aracı rolü olduğunu göstermiştir. Bu sonuç, çalışmanın hipotezini kısmen doğrulamaktadır ve annelerin mentalizasyon kapasitelerinin çocuklarının dışsallaştırma sorunları üzerinde etkileri olduğuna dair diğer çalışmaların bulgularıyla uyumludur. Bu bulgunun muhtemel bir açıklaması, çocukların, özellikle orta çocukluk döneminde, anneleri ile babalarına kıyasla daha sık duygusal paylaşımlarda bulunuyor olmaları ve bu nedenle orta çocukluk döneminde çocukların annelerinden gelen duygusal içeriğe daha açık olmaları olabilir.
Özet (Çeviri)
Mentalization is the capacity to acknowledge one's own and others' mental states that underlie behaviors and reactions. In attachment relationships, the parental capacity to accurately assign meanings and intentions to their own as well as their child's behaviors and reactions is called parental reflective functioning. The capacity for parental reflective functioning is known to be negatively affected by adverse childhood experiences. Parents who have a limited capacity for reflective functioning are more likely to engage in pre-mentalizing modes that involve making incorrect and negative attributions regarding their child's mental states. Limited parental reflective functioning capacities increase the risk of internalizing and externalizing problems in children. While numerous studies have explored the associations between parental reflective functioning, secure attachment, and child outcomes in early childhood, there is a scarcity of research that focuses on these associations in middle childhood. This study hypothesizes that parental pre-mentalizing and child attachment security mediates the relationship between parents' adverse childhood experiences and children's internalizing and/or externalizing problems. In order to examine this hypothesis, 104 children and their mothers and fathers were assessed. Children between the ages of 6-12 with clinical-level internalizing problems, externalizing problems, or comorbidity are included in this study. Parents have filled out The Child Behavioral Checklist (CBCL) to measure their child's internalizing and externalizing problems, Parenting Reflective Functioning Questionnaire (PRFQ-TR) to measure their parental pre-mentalizing, and Adverse Childhood Experiences Questionnaire (ACE-TR) to measure their adverse childhood experiences. Children were applied the Kern's Security Scale to measure their attachment security. The results showed that there is a significant relationship between mothers' adverse childhood experiences and pre-mentalizing, and also between mothers' pre-mentalizing and children's externalizing behaviors, supporting existing evidence. No significant results were found regarding fathers' adverse childhood experiences, fathers' mentalization capacities, children's attachment security and internalizing problems. Mediation analyses revealed that mothers' pre-mentalizing has a mediating role in the relationship between mothers' adverse childhood experiences and children's externalizing problems. This finding aligns with various research and partially supports the study hypothesis. One possible explanation for this finding might be that because children are likely to engage in more emotional interactions with their mothers compared to their fathers, specifically in middle childhood, they might be exhibiting a greater receptiveness towards the emotional content conveyed by their mothers in this period.