Adıyaman doğusu Mardin grubu karbonatlarının rezervuar özelliklerinin petrofizik yöntemlerle belirlenmesi
Determination of reservoir properties of Mardin group carbonates east Adıyaman region by using petrophysical evalvation methods
  1. Tez No: 83398
  2. Yazar: MEHMET ÖZKANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SUAT BAĞCI, PROF. DR. TURHAN KAYIRAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: South East Anatolia, Cretaceous carbonates, petrophysical log characteristics, fracture
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET Doktora Tezi ADIYAMAN DOĞUSU MARDİN GRUBU KARBONATLARININ REZE RVU AR ÖZELLİKLERİNİN PETROFİZİK YÖNTEMLERLE BELİRLENMESİ Mehmet ÖZKANLI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Ana bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Nurettin SONEL 1999, 118 sayfa Jüri: Prof. Dr. Nurettin Sonel Pror. Dr. Turan Kayıran Prof. Dr. Ali Suat Bağcı Bu çalışmada toplam petrol üretimimizin %95'nin yapıldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesinde şaryaj alanlarından ön ülke diye tariflenen platform alanlarına kadar uzanan bir sahada, Kretase karbonatlarının petrofizik log parametreleri ve rezervuar parametrelerinde!» değişimler yorumlanmış, bölgede Karaboğaz formasyonu ve Mardin Grubu karbonatlarının rezervuar özellikleri ve bu rezervuarlarda üretimi kontrol eden temel faktörler belirlenmiştir. Bu amaçla bindirme kuşağı üzerinde yer alan Od sahadan 8 kuyu, şaryajın hemen öneyinde yer alan 3d sahada 10 kuyu ve platform alanında yer alan iki sahadan 11 kuyuda Karaboğaz ve Mardin Grubu karbonatlarında ayrılan elektrofasiyes zonları boyunca, kalitatif ve kantitatif log yorumları yapılmış ve her bir fasiyes için bulunan petrofizik parametreler tablolanmıştır. Düşük poroziteli, çatlaklı kireçtaşlan ve dolomitlerden oluşan birimlerinin litolojisinde, fasiyeslerinde ve hatta kalınlıklarında yanal ve dikey yönde belirgin Htofasiyes değişimleri olmadığı halde permeabilite değerleri ve buna bağlı olarak da kuyuların üretim potansiyelleri oldukça belirgin değişimler göstermektedir. Mardin Grubu karbonatlan düşük poroziteli olduğu için rezervuar kalitesini diyajenetik işlevlerden ziyade çatlaklar kontrol etmektedir (Görür vd. 1987). Üretim yapan zonlarm porozitesi genelde %2-5, permeabilitesi 0.1-7000 md (DST analizlerinden), su doygunlukları ise %50-90 arasmda değişmektedir. Çatlak analizleri FMS/FMI ve SHDT loğları kullanılarak yapılmıştır. Araştırma alanında Kretase karbonatlarında gözlenen çatlak doğrultulan KKB-GGD' dur. Bunlar bölgede hakim olan K-G yönlü sıkışma tektoniğine paralel olarak gelişen germe çatlaklarıdır. Ayrıca FMS/FMI loğlarından elde edilen çatlak açıklıktan yorumlanarak kuyularda petrol /su kontakları bulunmuştur. ANAHTAR KELİMELER: Güneydoğu Anadolu, Kretase karbonatlan, petrofizik log karakterleri,
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis DETERMINATTON OF RESERVOIR PROPORTTES OF MARDİN GROUP CARBONATES EAST ADIYAMAN REGION BY USING PETROPHYSICAL EVALUATION METHODS Mehmet ÖZKANLİ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Enginering Supervisor: Prof. Dr. Nurettin SONEL 1999, 118 pages Jury: Prof.Dr. Nurettin Sonel Prof. Dr. Turan Kayıran Prof. Dr. Ali Suat Bağcı In this study, changes observed in the petrophysical log parameters and reservoir parameters of the Cretaceous carbonates in the overthrust and foreland platforms of the Southeast Anatolian Region, which produces over %95 of Turkey's oil, are interpreted and reservoir properties of the Karaboğaz formation and the Mardin Group as well as factors controlling production in these reservoirs were determined. For this purpose, 9 wells from two fields in the overthrust belt, 10 wells from two fields from frontal belt, 11 wells from two fields from foreland region were selected and qualitative and quantitative log analysis of selected electrofacies Karaboğaz formation and Mardin Group were performed and tabulated. Although lithologies, f acies, even thickness of the low porosity fractures limestone and dolomite units do not show noticable horizontal and lateral trends permeabilities and production potentials which are function of permeability show considereably varrabOity. Due to low porosity characters reservoir quality of Mardin Group carbonates are controlled by fractures rather than diagenetic processes (Görür at all 1987). In the producing intervals, porosities range between 2- 5%, permeabilities between 0.1-7000 md (from DST analysis), and water saturation between 50- 80%. FMS/FMI and SHOT logs were used in fracture analysis. In the study area, the dominant fracture orientation is NNW-SSE. The fractures are tensional and parallel the regional N-S stresses. Also oil/water contacts of wells were defined by hydraulic fractures.