Denizcilik sigortalarına uygulanacak hukuk
Law applicable to marine insurances
  1. Tez No: 834053
  2. Yazar: HALİL ALPEREN IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA AYGÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Denizcilik Sigortaları, Deniz Yolu Taşımacılığı, Sözleşmeye Uygulanacak Hukuk, P&I Kulüpleri, MÖHUK m. 24, Marine Insurance, Maritime Transport, Law Applicable to the Contract, P&I Clubs, The Act on Private International Law and International Procedural Law Art. 24
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Milletlerarası Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 257
Özet
Sigorta sözleşmeleri, milletlerarası ticaretin bünyesinde barındırdığı kendine özgü rizikolar ve taşıma eyleminin başlı başına tehlikeli bir faaliyet olması nedeniyle milletlerarası ticaret bakımından oldukça önemlidir. Milletlerarası ticarete konu olan malların büyük oranla deniz yolu ile taşınması ise denizcilik sigortası sözleşmelerini taşımacılık işleri bakımından önemli bir konuma getirmiştir. Milletlerarası ticarette büyük oranda deniz yolu ile taşımacılığının tercih edilmesi ve bu taşıma türünün genellikle sigorta himayesi ile yürütülmesi, denizcilik sigortasından doğan hukukî ilişkileri de yabancı unsurlu hale getirmektedir. Bununla birlikte, sigorta ettirenin üçüncü kişilere verdiği zararların tazmini süreçleri de yabancı unsurlu olabilmekte ve kanunlar ihtilâfına sebebiyet verebilmektedir. Deniz yolu taşımacılığının sürekli olarak kullanılan bir taşımacılık kolu olması, bu ticaret kapsamındaki araç ve malların genellikle ekonomik anlamda büyük değerlere sahip olması ve sigorta primlerinin/ sigorta tazminatlarının oldukça yüksek olması ise bu hukukî ilişkilerden doğan sorunları daha da önemli hale getirmiştir. Ayrıca, Türk mevzuatında bu konunun bazı önemli hususlar gözetilmeden düzenlendiği görülmektedir. Tez çalışması ile yabancı unsurlu denizcilik sigortası sözleşmelerinin kurulması, bu konudaki milletlerarası sözleşmeler, sözleşmeye uygulanacak hukuk ve Türk hukukundaki mevcut bağlama kuralının hukukî niteliği konuları, sektörün durumu ve Türkiye'nin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Insurance contracts are very important in terms of international trade, because of the unique risks involved in international trade and the fact that transportation is a dangerous activity in itself. The transportation of goods subject to international trade mostly by sea has brought marine insurance contracts to an important position in terms of transportation business. The fact that maritime transport is mostly preferred in international trade and that this mode of transport is generally carried out under the insurance cover makes the legal relations arising from marine insurance have a foreign element. In addition, the compensation processes for the damages caused by the policyholder to third parties may also have foreign elements and cause conflicts of laws. The fact that maritime transport is a constantly used transportat mode, the vessels and goods within the scope of this trade generally have great economic values, and the insurance premiums/insurance compensations are quite high have made the problems arising from these legal relations even more important. However, in the current regulations in Turkish law, it is seen that this issue is regulated without considering some important issues. This dissertation deals with the establishment of marine insurance contracts with foreign elements, international conventions on this subject, the law to be applied to the contract and the legal nature of the current conflict rule in Turkish law, the situation of the sector and the needs of Turkey.