5E öğrenme modeline uygun tasarlanmış STEM uygulamalarına yönelik öğretmen adaylarının görüşleri
Opinions of pre-service teachers on STEM applications designed in accordance with the 5E learning model
- Tez No: 834133
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Fen Bilimleri, STEM, STEM Eğitimi, 5E Öğrenme Modeli, Science, STEM, STEM Education, 5E Learning Model
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
STEM ile geliştirilen modellerin fen bilimlerinde uygulanması öğrenme ve öğretime önemli ölçüde katkı sağlamaktadır. STEM eğitimini kavrayan bir birey, günlük hayatında karşılaştığı bir bilgiyi daha önce zihninde bulundurduğu şemalarla karşılaştırarak kendine uygun hale getirip kullanır. Bu araştırmada, 5E öğrenme modeline uygun olarak tasarlanmış STEM uygulamalarına yönelik, 3.sınıfta okuyan fen bilgisi öğretmeni adaylarının görüşlerinin incelenmesi esas alınmıştır. Bu çalışma, 2017-2018 eğitim-öğretim yılı güz dönemi içerisinde Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) fen bilgisi öğretmenliği programında okuyan 30 öğretmen adayı ile en az 4 saat görüşmek şartıyla 14 haftada sonlandırılan bir durum çalışması niteliğindedir. Verilerin kaydedilmesinde yarı yapılandırılmış görüşme formu esas alınmış ve analizler içerik basamağı kurallarına göre yapılmıştır. STEM eğitimi esas alınarak yapılan uygulamalar neticesinde, STEM eğitiminin 5E öğrenme modeli ile birleştirilmesine yönelik olarak öğretmen adaylarının bakış açılarının pozitif yönde geçerlilik kazandığı araştırmacı tarafından ortaya konulmuştur. Öğretmen adayları, STEM eğitiminin müfredat programlarında kullanılması gerektiğini dile getirmişler ve STEM eğitiminin 5E öğrenme modeli ile birleştirilmesi sonucu yapılan uygulamaların öğrenme-öğretme bakımından öğrencilerin öz güvenlerini ve hayal güçlerini olumlu yönde etkileyebileceği şeklinde görüş belirtmişlerdir. 2023, 49 sayfa
Özet (Çeviri)
The application of models developed through STEM in the field of sciences contributes significantly to learning and instruction. An individual well-versed in STEM education assimilates a encountered piece of information in their daily life by comparing it with pre-existing mental schemas and thereby adapting and employing it in accordance with their cognitive framework. In this study, it is based on examining the views of third grade science teacher candidates about STEM applications designed in accordance with the 5E learning model. The study was conducted in the fall semester of the 2017-2018 academic year, in collaboration with 30 teacher candidates enrolled in the science teacher education program at Muş Alparslan University (MAUN). This study takes the form of a case study concluded over a period of 14 weeks, with teacher candidates, and is conducted under the condition of engaging with them for a minimum of 4 hours per week. Semi-structured interview forms were used for data collection, and analyses were carried out in accordance with the content analysis method. As a result of the applications conducted based on STEM education, it was demonstrated by the researcher that the perspectives of the teacher candidates were positively validated in terms of the integration of STEM education with the 5E learning model. The teacher candidates expressed that STEM education should be incorporated into curriculum programs, and they stated that the integration of STEM education with the 5E learning model through the conducted applications could positively influence students' self-confidence and creativity in terms of learning and teaching. 2023, 49 pages