Pulmoner arteriyel hipertansiyon tanılı hastalarda miks bağ dokusu hastalığının prevalansı ve prognozunun incelenmesi
Investigation of the prevalence and prognosis of mixed connective tissue disease in patients with pulmonary arterial hypertension
- Tez No: 834205
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET MERİH BİRLİK, PROF. DR. BAHRİ AKDENİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: PAH, MBDH, prevalans, prognoz, sağkalım, PAH, MCTD, prevalence, prognosis, survival
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Çalışmamız, pulmoner arteriyel hipertansiyon tanılı hastalarda miks bağ dokusu hastalığının prevalansı ve prognozunu incelemek amacıyla yapılmıştır. Method: Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji ve Romatoloji Kliniği'nde 2010-2023 yılları arasında PH tanısıyla takip edilen 18 yaş ve üzeri 296 hastadan, kliniğe tek başvurusu olanlar ve Takayasu arteriti ile primer AFAS tanısı olanlar çıkarıldıktan sonra geriye kalan 221 hasta çalışmaya dahil edildi. 221 hasta içerisinde sadece IPAH ve BDH-PAH tanısı alan 96 hasta üzerinde ileri istatiksel analizler yapıldı. BDH-PAH tanısı olup KTEPH eşlik eden 6 hasta ileri istatiksel analizlere dahil edilmedi. ANA(-) IPAH tanılı hastalar Grup A-IPAH, ANA(+) IPAH tanılı hastalar Grup B-IPAH ve BDH-PAH tanılı hastalar Grup C olarak adlandırıldı. İlk aşamada Grup A-IPAH, Grup B-IPAH ve Grup C arasında demografik veriler, prognostik belirteçler, genel sağkalım süresi ve mortalite oranı açısından karşılaştırma yapıldı. Daha sonra, BDH-PAH grubu içinde MBDH tanılı hastaların, SSk ve diğer BDH (SLE, pSS, RA) hastalarıyla aynı parametreler üzerinden karşılaştırması yapıldı. MBDH tanısı Alarcón-Segovia tanı kriterlerine göre koyuldu. Bulgular: 96 hastadan oluşan asıl kohortumuzda Grup A-IPAH'ta 41 hasta, Grup B-IPAH'ta 11 hasta ve Grup C' de 44 hasta tespit edildi. Tüm gruplarda kadın cinsiyet hakim olup, kohortun %81,2'sini oluşturuyordu. Çalışma süresince 55 (%57,3) hastanın öldüğü görüldü. Mortalite oranı gruplar arasında karşılaştırıldığında anlamlı fark saptanmadı (p=0,094). Bununla birlikte, Grup C hastalarının genel sağkalım süresi Grup A-IPAH hastalarına göre anlamlı derecede daha kısaydı (p=0,031). Grup C içinde BDH alt gruplarına göre dağılım incelendiğinde; hastaların 7'si (%15,6) MBDH, 27'si (%60,0) SSk ve 11'i (%24,4) diğer BDH ( SLE, pSS ve RA) tanısı aldı. MBDH hastalarının SSk hastalarına göre daha erken yaşta PAH tanısı aldığı görüldü (p=0,022). Çalışma süresince MBDH, SSk ve diğer BDH grupları arasında mortalite oranı açısından anlamlı fark tespit edilmedi (p=0,059). Bununla birlikte, SSk hastalarının genel sağkalım süresi diğer BDH olan hastalara göre anlamlı derecede daha uzundu (p=0,009). MBDH hastalarının genel sağkalım süresi ise, SSk ve diğer BDH grubuyla karşılaştırıldığında anlamlı farklılık göstermedi. Sonuç: Çalışmamızda, literatür ile benzer şekilde, BDH-PAH hastalarının sağkalım süresi IPAH hastalarına göre daha kısa bulunmuştur. IPAH hastalarında izole serolojik ANA pozitifliğinin sağkalım üzerinde bir etkisinin olmadığı gözlenmiştir. MBDH-PAH prevalansı literatüre göre daha yüksek saptanmıştır. MBDH-PAH hastaları, BDH grubu içindeki diğer hastalarla benzer bir prognoz göstermektedir. Monoterapi, başlangıç kombinasyon ve sıralı kombinasyon tedavilerinin PAH hastaları üzerinde sağkalımı etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Our study was conducted to investigate the prevalence and prognosis of mixed connective tissue disease in patients diagnosed with pulmonary arterial hypertension. Method: Of the 296 patients aged 18 years and older who were followed up with the diagnosis of PH in the Cardiology and Rheumatology Clinic of Dokuz Eylul University Faculty of Medicine between 2010-2023, the remaining 221 patients were included in the study after those who had only one application to the clinic and those with Takayasu's arteritis and primary AFAS were excluded. Further statistical analyzes were performed on 96 patients who were only diagnosed with IPAH and CTD-PAH among 221 patients. Six patients with a diagnosis of CTD-PAH and accompanying CTEPH were not included in the further statistical analyses. Patients diagnosed with ANA(-) IPAH were named Group A-IPAH, patients diagnosed with ANA(+) IPAH were named Group B-IPAH and patients diagnosed with CTD-PAH were named Group C. In the first stage, a comparison was made between Group A-IPAH, Group B-IPAH and Group C in terms of demographic data, prognostic markers, overall survival time and mortality rate. Then, patients with MBDH in the CTD-PAH group were compared with SSc and other CTD (SLE, pSS, RA) patients on the same parameters. The diagnosis of MBDH was made according to the Alarcón-Segovia diagnostic criteria. Results: In our main group of 96 patients, 41 patients in Group A-IPAH, 11 patients in Group B-IPAH and 44 patients in Group C were identified. In all groups, female gender was predominant, constituting 81.2% of the cohort. During the study period, it was observed that 55 (57.3%) patients died. When the mortality rate was compared between the groups, no significant difference was found (p:0.094). However, the overall survival time of Group C patients was significantly shorter than Group A-IPAH patients (p=0.031). When the distribution according to CTD subgroups within Group C is examined; 7 (15.6%) of the patients were diagnosed as MCTD, 27 (60.0%) SSc and 11 (24.4%) other CTD (SLE, pSS and RA). It was observed that MCTD patients were diagnosed with PAH at an earlier age than SSc patients (p:0.022). There was no significant difference in mortality rate between MBDH, SSc and other CTD groups during the study period (p: 0.059). However, the overall survival time of SSc patients was significantly longer than patients with other CTD (p=0.009). The overall survival time of MCTD patients did not differ significantly when compared with SSc and other CTD groups. Conclusion: In our study, similar to the literature, the survival time of CTD-PAH patients was found to be shorter than that of IPAH patients. It was observed that isolated serological ANA positivity had no effect on survival in IPAH patients. The prevalence of MCTD-PAH was found to be higher than in the literature. MBDH-PAH patients show a similar prognosis to other patients within the CTD group. It was concluded that monotherapy, initial combination and sequential combination treatments did not affect survival in PAH patients.