Şereflikoçhisar'da yetiştirilen buğday çeşitlerinde verim ve verim öğeleri
Yield and yield components of wheat cultivars grown in Şereflikoçhisar
- Tez No: 83421
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM KÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Şereflikoçhisar, wheat, Bolal 2973, Gerek 79, yield and yield components
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ŞEREFLİKOÇHİSAR'DA YETİŞTİRİLEN BUĞDAY ÇEŞİTLERİNDE VERİM VE VERİM ÖĞELERİ Coşkun ABAY Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ekrem KÜN 1999, 58 sayfa Jüri : Prof.Dr. Ekrem KÜN Jüri : Prof.Dr. Temel GENÇTAN Jüri : Prof.Dr. Murat ÖZGEN Şereflikoçhisar'da 1997-1998 ürün yılında çiftçi tarlalarında yürütülen bu araştırmada; yörede yaygın olarak yetiştirilen Bola! 2973 ve Gerek 79 buğday çeşitleri kullanılmıştır. Bolal 2973 çeşidinin yetiştirildiği 2'si düz, 2'si yaklaşık %6- 7 eğimli; Gerek 79 çeşidin yetiştirildiği yine 2'si düz, 2'si yaklaşık %6-7 eğimli toplam 8 çiftçi tarlasından, 3 tekrarlı olarak hasat öncesi dönemde verim öğeleri için sayımlar yapılıp, olgun başaklar toplanmış ve öteki verim öğeleri de elde edilerek aşağıdaki sonuçlar çıkarılmıştır. Sırasıyla Bolal 2973 ve Gerek 79 çeşitlerinin düz ve eğimli tarlalarda m2' deki bitki sayılan; 345.7, 307.8, 374.5, 368.7, bitki başına kardeş sayıları; 3.2, 3.0, 2.9, 2.7, bitki başına fertil başak sayılan; 2.1, 2.0, 1.9, 1.8, m2' de fertil başak say dan; 712.4, 614.7, 717.8, 665.9, başakta fertil başakçık sayılan; 12.5, 11.8, 11.9, 11.8, başakta kısır başakçık sayılan; 3.0, 3.1, 3.0, 3.2, başakta dane saydan; 22.1, 21.4, 20.9, 20.5, bitki başına verim; 1.67, 1.61, 1.50, 1.33 g, bin dane ağırlığı; 37.5, 37.4, 37.8, 36.5 g, m2' de dane verimi; 574.8, 494.3, 561.5, 486.2 g olarak bulunmuştur. Tarlanın eğimli oluşu m2' de bitki sayısı, bitki başına kardeş sayısı, m2' de fertil başak sayısı, bitki başına verim, bin dane ağırlığı ve m2' de dane verimi öğelerinde istatistiksel olarak önemli düzeyde farklılık göstermiştir. ANAHTAR SÖZCÜKLER: Şereflikoçhisar, buğday, Bolal 2973, Gerek 79, verim ve verim öğeleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis YIELD AND YIELD COMPONENTS OF WHEAT CULTTVARS GROWN IN ŞEREFLİKOÇHİSAR Coşkun ABAY Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agronomy Supervisor: Prof. Dr. Ekrem KÜN 1999, 58 pages Jury : Prof.Dr. Ekrem KÜN Jury : Prof.Dr. Temel GENÇTAN Jury : Prof.Dr. Murat ÖZGEN This research was carried out by using the data obtained from the farmer fields in Şereflikoçhisar in 1997-1998 crop years Bolal 2973 and Gerek 79 wheat varieties were used which are grown extensively in the region. Two sloppy (6-7 %) and two flat fields each sown with Bolal 2973 and Gerek 79 wheat varieties were used to obtain data from 8 farmer fields as total with 3 replications. Matured spikes were collected just before harvest time for yield and yield components. The following results were obtained dealing with the flat and sloppy fields of Bolal 2973 and Gerek 79 varieties, respectively: Number of plants per m2 345.7, 307.8, 374.5, 368.7; number of tillers per plants 3.2, 3.0, 2.9, 2.7; number of fertile spikes per plants 2.1, 2.0, 1.9, 1.8; number of fertile spikes per m2 712.3, 614.7, 717.8, 665.9; number of fertile spiklets per spike 12.5, 11.8, 11.9, 11.8; number of sterile spiklets per spike 3.0, 3.1, 3.0, 3.2; number of grains per spike 22.1, 21.4, 20.9, 20.5; grain yield per plants 1.67, 1.61, 1.50, 1.33 g; thousand kernels weight 37.5, 37.4, 37.8, 36.5 g; grain yield per m2 574.8, 494.3, 561.5, 486.2 g. The sloping fields caused to significant differences on number of plants, tillers and fertile spikes per m2, grain yield per plant, thousand kernels weight and grain yield per m2.